VIL BEDRE TROVERDIGHETEN: Harald Tiedemann Hansen er fullt klart over UCIs slagside, men ønsker å være med på å endre kursen til sykkelsportens øverste organ. På kongressen under sykkel-VM i Richmond, blir han tidenes første, norske UCI-medlem.
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL BEDRE TROVERDIGHETEN: Harald Tiedemann Hansen er fullt klart over UCIs slagside, men ønsker å være med på å endre kursen til sykkelsportens øverste organ. På kongressen under sykkel-VM i Richmond, blir han tidenes første, norske UCI-medlem. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Han blir tidenes første, norske UCI-medlem

- Viktig for norsk sykkelsport.

LILLEHAMMER (procycling.no): Harald Tiedemann Hansen har vært norsk sykkelpresident de siste åtte årene.

Nå er han på full fart inn i styret i det internasjonale sykkelforbundet. Den omstridte organisasjonen er bedre kjent som UCI.

Tiedemann Hansen ble nominert av det europeiske forbundet (UEC), og eneste kandidat til overta plassen etter avdøde Peder Pedersen (Danmark).

I kraft av å være sykkelsportens øverste organ, har UCI måttet tåle mye kritikk for sin rolle da idretten ble gjennomsyret at doping på 90-tallet.

- Jeg tror nok tilliten til både UCI og sykkelsporten hos vanlige folk er svekket. Det er viktig at vi opptrer ryddig og troverdig i alt vi gjør. Det går på å bygge tillit gjennom ord og handlinger. Samtidig skal det ikke store feilen til, før man er tilbake på start, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.
 
Oppfordret av Cookson 58-åringen fra Grenland var opprinnelig oppmuntret til å stille som kandidat i 2017, når sju nye UCI-medlemmer skal velges.

Det endret seg da det danske styremedlemmet døde i januar.

På en kongress i Bratislava i mars vant nordmannen en avstemning mot tyske Toni Kirsch.

Fredag gikk fristen ut for å nominere andre kandidater. Tiedemann Hansen er med det sikret plass i UCI-styret.

- Dette kom litt tidligere enn jeg hadde ønsket. Både Brian Cookson (president i UCI) og David Lappartient (visepresident) oppfordret meg til å stille nå, så da gjorde jeg det.

Vil fortsette som sykkelpresident Nominasjonsprosessen stenger 90 dager før UCI-kongressen. Under VM i Richmond skal det ledige plassen i UCI-styret deles ut.

Det gir Tiedemann Hansen en svært hektisk periode utover. Han ønsker nemlig å fortsette både som norsk sykkelpresident og som leder av organisasjonskomiteen for sykkel-VM i Bergen.

- Det kan være jeg må se på min rolle som nestleder i det europeiske sykkelforbundet (UEC), innrømmer han.

- Så du fortsetter som sykkelpresident?

- Jeg har i hvert fall lyst til det, men det er Sykkeltinget som bestemmer det i februar, neste år. Det er norsk sykkelsport som bestemmer om jeg har tillit og troverdighet nok til å fortsette.

- En livlig gjeng De tidligere UCI-presidentene Hein Verbruggen og Pat McQuaid har begge fått massiv kritikk etter sine presidentverv.

Nå er briten Cookson ved roret. Tiedemann Hansen synes han har startet bra.

- I utgangspunktet har jeg fått et veldig bra inntrykk av ham. Han vil det beste for sykkelsporten. Men det er en livlig gjeng å holde styr på. Spørsmålet er om han greier å holde dette sammen, og bygge broer mellom de ulike interessene, sier han.

- Hva mener du med livlig gjeng?

- Det er veldig mange særinteresser ute og går. Bare i Europa er det 50 land med sine særinteresser. Det samme har du på andre kontinenter. Du har private aktører blant arrangørene, med sine økonomiske interesser. Det er mange som prøve å påvirke, og man skal holde steinhard kontroll på det.
 
Åpen konflikt med Tour de France-arrangøren En verkebyll er konflikten mellom UCI og den franske rittarrangøren ASO.

Tour de France-arrangøren truet nylig med å forlate det internasjonale sykkelforbundet, og heller arrangere rittene sine på utsiden av dagens internasjonale sykkelsport.

• Les også: Truer med å forlate UCI
 
- Det er full krangel mellom ASO og den andre grupperingen. Jeg mener det er nødvendig med endring, og håper at vi får til en enighet rundt dette. Det trenger sykkelsporten.

- Hvorfor ønsker du å sitte som UCI-medlem?

- Jeg håper å kunne gjøre en forskjell, og være med til å bidra til en mer troverdig sykkelsport. Jeg har såpass tro på meg selv, og har opparbeidet meg god tillit i Europa, som er en svært viktig del av sykkelsporten. Jeg har også vært i samtaler med flere av de andre kontinentene, og føler jeg har tilliten som trengs, lyder programtalen.

Var i tvil om UCI-nominasjon Med så mange baller i lufta fra før av innrømmer Tiedemann Hansen at han tar en sjanse ved også å stille seg til UCIs tjeneste.

- Jeg legger hodet litt på blokka. Det kan for eksempel bli kritisk for meg om det skjer uheldige ting under gjennomføringen av sykkel-VM i Bergen. Jeg mener likevel det er et arrangement i regi av Norges Cykleforbund, og jeg får heller tåle det om det skulle skje noe uforutsett.

- Hva betyr det for Norge å ha en norsk UCI-medlem?

- Jeg tror det er bra for vår posisjon som sykkelnasjon. Vi har aldri hatt et UCI-medlem før.

- Du var i tenkeboksen en stund for å finne ut om du ville dette. Hva gikk den tvilen ut på?

- Hjertet mitt ligger i Grenland SK. Det var der jeg lærte å sykle og der fikk jeg oppveksten min. Norge betyr mest for meg, og dernest det som skjer internasjonalt. Hvis jeg må prioritere, vil jeg prioritere det som gir best utvikling for norsk sykkelsport. Jeg vet jo ennå ikke hva slags område UCI vil at jeg skal jobbe med, men jeg kommer til å stå på for det jeg blir tildelt.

- Mange forbinder UCI med idrettpamper og et liv på førsteklasse, hva sier du til det?

- Det er nok ikke helt slik at man får livsvarig medlemskap og en gyllen fallskjerm når man er ferdig. Et UCI-medlemskap varer for fire år av gangen. Det er også et tillitverv, så jeg får ikke betalt. I stedet får man et godgjørelse, som blant annet går til å dekke reiser. Dette er ikke noe man kan leve av, slår Tiedemann Hansen fast.

Denne artikkelen er levet av sykkelnettstedet www.procycling.no!