SETTER KARRIEREPUNKTUM: Ray Lewis (t.h.) i Baltimore Ravens spiller i natt Super Bowl mot San Fransisco 49ers. Etter 17 år i klubben, legger han opp og nattas kamp blir forsvarskjempens aller siste. Foto: AFP / Al Bello / Getty Images
SETTER KARRIEREPUNKTUM: Ray Lewis (t.h.) i Baltimore Ravens spiller i natt Super Bowl mot San Fransisco 49ers. Etter 17 år i klubben, legger han opp og nattas kamp blir forsvarskjempens aller siste. Foto: AFP / Al Bello / Getty ImagesVis mer

- Han brekker alle bein i kroppen, om det trengs

Tidenes brødreduell, en tidligere drapstiltalt spiller som vil gi alt i karrierens siste kamp. Det er duket for et av historiens mest spesielle Super Bowls.

I natt norsk tid vil hele USA sitte foran tv-skjermen, når den 47. utgaven av Super Bowl spilles.

Baltimore Ravens møter San Fransisco 49ers i New Orleans.

- Ved begynnelsen av sesongen var det ingen som forventet at disse to skulle komme til finalen. Derfor får vi se to lag som kommer til å kjempe knallhardt, sier Super Bowl-fantast Asbjørn Slettemark til Dagbladet.

Forventer spenning
Det ble en jevn finale i fjorårets kamp, da New York Giants slo New England Patriots 21-17.

Slettemark spår spenning også i natt.

- Vi har vært heldig med de siste 4-5 Super Bowl-finalene. De har vært spennende og blitt avgjort helt på slutten. Jeg forventer en jevn kamp nå også.

For Ravens blir det den første Super Bowl på tolv år. Og for en av lagets aller største stjerner, blir kampen ekstra spesiell.

Forsvarslegenden Ray Lewis har vært i laget i 17 år. I natt avslutter han karrieren med Super Bowl som hans aller siste kamp.

- Han kommer til å være i fyr og flamme. Dette skal bli hans kamp, sier Slettemark som tror Lewis fort blir en av kampens største profiler.

«Killer» Ray
Men i oppladningen til kampen har forsvarskjempens mørke fortid blitt hentet opp.

Både norsk og amerikansk presse har igjen skrevet om den omstridte voldsepisoden fra 2000 som henger ved Lewis. Etter en Super Bowl-fest i Atlanta, der to menn ble knivstukket til døde, ble Lewis og to kompiser tiltalt for mord.

Men da Ravens-spilleren sa seg skyldig i å ha forhindret politiets arbeid, og gikk med på å vitne mot de to vennene, ble tiltalen mot ham droppet. Vennene ble også frikjent, etter at de i retten ble trodd på å ha handlet i selvforsvar.

Episoden ga ham kallenavnet «Killer» Ray.

Men Slettemark tror ikke det vil ikke stjele fokuset i nattas viktige finale.

- Jeg ser ikke bort fra at han avgjør hele kampen. For ham blir dette veldig spesielt.

RAVENS-SYMPATISØR: Asbjørn Slettemark er stor Super Bowl-fan. Han forventer en spennende kamp, og innrømmer at han håper på Baltimore-seier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
RAVENS-SYMPATISØR: Asbjørn Slettemark er stor Super Bowl-fan. Han forventer en spennende kamp, og innrømmer at han håper på Baltimore-seier. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Viasat-programleder Daniel Høglund skal lede Super Bowl-sendingen. Han tror også Lewis kan komme til å bli helt avgjørende. 

- Det er ingen tvil om at han kommer til å være den som er mest motivert utpå der. Han kommer til å gi så sinnsykt 100 prosent.

Spilleren er imidlertid blitt 37 år gammel, og Høglund påpeker at han begynner å dra på åra.

- Det finnes spillere der med langt bedre fysikk. Men han kommer til å brekke alle bein i kroppen sin, om det trengs. 

Tidenes brødreduell
Finalen skiller seg også fra de foregående på et annet punkt.

På sidelinjen står trenerduellen mellom brødrene John og Jim Harbaugh.

Det er første gang to brødre møtes som trenere for hvert sitt lag i Super Bowl.

- Det setter en ekstra spiss på det. Disse brødrene er jo nesten som tvillinger. De er født med noe sånt som 16 måneders mellomrom, og de er veldig tette hverandre, forteller Slettemark.

Storerbror John leder Ravens, mens Jim er sjef for 49ers. Det gir finalen en ekstra dimensjon.

- Jeg tror 49ers vil vinne, som de fleste andre. Men jeg har sympati for Baltimore, så jeg håper nesten de vinner. Men mest av alt håper jeg på en jevn fotballkamp, avslutter Slettemark.

PROGRAMLEDER: Daniel Høglund skal lede Super Bowl-sendingen på Viasat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROGRAMLEDER: Daniel Høglund skal lede Super Bowl-sendingen på Viasat. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer