Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lars Lagerbäck

Han bryr seg virkelig om Norge

Hvor mange landslagstrenere ut over Lars Lagerbäck hadde sittet gjennom et fotballting, minutt for minutt? Mitt tips, ingen.

HOLDT UT HELE TINGET: Lars Lagerbäck gjorde fotballtinget 2020, minutt for minutt. Det forteller veldig mye. Søndag morgen holdt han innlegg om A-landslagets tilstand inn mot Serbia på Ullevaal 16. mars. Det ser bra ut for Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT UT HELE TINGET: Lars Lagerbäck gjorde fotballtinget 2020, minutt for minutt. Det forteller veldig mye. Søndag morgen holdt han innlegg om A-landslagets tilstand inn mot Serbia på Ullevaal 16. mars. Det ser bra ut for Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Du kan mene hva du vil om Lars Lagerbäck og spillestilen hans, det er fair, det er som vanlig diskusjonen om mora og dattera. De evinnelige gjentakelsene, det ufravikelige kravet til repetisjoner – alltid repetisjoner – og til og med de engelske sitatene han gjerne kaster om seg med for å score noen retoriske poeng, kan også diskuteres.

Men dedikasjonen til jobben, måten han håndterer oppgavene og utfordringene som Norges landslagstrener, den er uangripelig.

Lars Lagerbäck bryr seg virkelig om Norge menn A og norsk fotball.

Tilstedeværelsen hans i tingsalen, minutt for minutt, bekrefter det.

AKKURAT NÅ, TO og en halv uke før Norge-Serbia, skal vi være glade for Lars Lagerbäck. Glade for spillestilen, glade for ensomheten, glade for repetisjonene og glade for svenskens darwinistiske tilnærming til fotballfaget. 26. mars er det nemlig ikke den beste som nødvendigvis vinner.

Det er den sterkeste.

Mange vil også si den smarteste.

TRE ÅR MED Lars Lagerbäck har lært Norges spillere hva det betyr. Kampen for å overleve. Vi er en liten aktør blant mange store fotballnasjoner. Vi er nødt til å være smarte og sterke. Og nettopp fordi Serbia er en større fotballnasjon enn Norge, en større aktør med større bredde, er vi nødt til å sette holdninger, samhandling og selvtillit definert gjennom repetisjoner og kunnskap om rollefordelingene i laget, i fokus.

Det er Lagerbäcks lære.

Klarer Norge det blir det finale mot Skottland eller Israel 31. mars.

SJELDEN HAR ET fotballting vært mer konfliktfritt, enig og samstemt. Det eneste som plager norsk fotball er det som plager verden for øvrig, coronaviruset. Frykten for tomme tribuner 26. mars, ligger der som en tung sky.

Ingenting annet.

DET KAN GÅ ei kule varmt når fotballfamilien møtes til årsmøte på Ullevaal stadion. Noen mener det bør gjøre det også. I utviklingens, forbedringens og forandringens navn er temperatur på årsmøtet aldri feil. Men i år var fotbaltinget mest som en syklubb.

Det var Ingentinget 2020.

NÅR RUNE STENBERG fra Hamar IL ikke finner det bryet verd å stille, og derfor heller ikke har noen innsendte forslag å plage forsamlingen med – og da mener jeg plage med positivt fortegn, det Stenberg pleier å bringe til torgs er ikke møteplaging selv om han gjerne blir nedstemt – forteller det mye om fotballtinget 2020. Det var temperaturløst.

«Fryd og gammen» er betegnelsen på norsk fotball per dato.

DET ER TIL å forstå. Butikken som omsetter for 1,4 milliarder kroner går godt. NFF har nådd egenkapitalmålet på 30 prosent, og har 212 millioner kroner i banken. Landet rundt har vi en breddefotball verden misunner oss. På toppen har vi riktignok klubber som ikke helt matcher det uttalte ambisjonsnivået om konkurransedyktighet utenfor landets grenser, men landslagene er på vei mot noe.

Jentenes kvartfinale i VM 2019 var en helt nødvendig framgang, som bærer bud om bedre tider.

Guttas playoff i Nations League, det samme.

HÅNDTERINGEN AV DEN stadig økende fotballvolden, løftet fram av VG gjennom 2019, er håndtert godt og grundig av NFF. Det er tillitvekkende. Den plutselige lempingen på det forskjellsbehandlende alkoholforbudet på norske fotballbaner, NFFs alminneliggjøring av folks muligheter til å ta seg en pils om ønsket, er ikke like godt mottatt av alle. Hamar IL er en av klubbene som mener skjenkesaken – og da spørsmålene rundt idrett og alkohol – burde vært en sak for tinget.

På Hamar mener man tilstanden i Fotball-Norge er litt «ja vel, hr. statsråd».

At for få bestemmer for mye.

I 1978 MENTE Even Pellerud det samme i Vålerenga. Det var andre tider den gangen. Norsk fotball hadde akkurat lært et nytt ord, nonamatør. Norsk fotball hadde også politisk engasjerte spillere, som ikke var redde for å banne i kjerka.

Even Pellerud, nysignert fra Grue, var en sånn spiller.

JOAR HOFF HADDE overtatt trenerjobben på Valle. Han skulle skape et nytt Vålerenga. Han ville ha handling. Joar Hoff mente den korteste veien til målet var den beste veien til målet. Og derfor kunne ikke Vålerenga, ifølge Hoff, «innkalle til allmannamøte hver gang klubben skulle kjøpe inn en blyant, bare fordi det var en hobby-SUF'er (Sosialistisk Folkepartis Ungdomsorganisasjon) fra Idrettshøyskolen på laget».

Retorisk presisjon er også et håndverk.

NFF mener lempingen på alkohollovgivningen ikke trengte et tingvedtak.

Det er vanskelig å være uenig i det.

Hele Norges coronakart