16 ÅR OG KAPTEIN: Starts Kristoffer Ajer (t.h.) i duell med LSKs Marius Lundemo under oppgjøret på Åråsen. Ajer debuterte som kaptein i Tippeligaen, i en alder av bare 16 år. Kampen endte 1-1, etter at Start dominerte i første omgang, mens LSK tok over etter pause. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
16 ÅR OG KAPTEIN: Starts Kristoffer Ajer (t.h.) i duell med LSKs Marius Lundemo under oppgjøret på Åråsen. Ajer debuterte som kaptein i Tippeligaen, i en alder av bare 16 år. Kampen endte 1-1, etter at Start dominerte i første omgang, mens LSK tok over etter pause. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Han digget Frode Kippe og drømte om LSK. Så ble Kristoffer Ajer tidenes yngste kaptein - for Start

- Var på gråten før kampstart.

LSK-Start 1-1.

ÅRÅSEN (Dagbladet): 16 år og kaptein for et tippeligalag.

Smak på den.

Kristoffer Ajer går i første klasse på videregående skole - men på fotballbanen styrer og dirigerer han lagkamerater helt opp i 30-åra på naturligste vis.

16 mot 37 år I Gudmundur Kristjanssons skadefravær følte Start-trener Mons Ivar Mjelde at 16 år gamle Kristoffer Ajer skulle ledet laget i serieåpningen borte mot Lillestrøm. Han fyller 17 år om ni dager, og skriver seg dermed inn i den norske fotballhistorien som tidenes yngste kaptein i Tippeligaen.

Som kaptein ledet han laget ut på Åråsen - ved siden av den 37 år gamle LSK-kapteinen Frode Kippe. Det var i seg selv et spesielt øyeblikk for Kristoffer Ajer.

Unggutten er nemlig fra Rælingen og romeriking god som noen. Han spilte også i LSK i fem år før familien flyttet til Sørlandet i fjor sommer.

- Drømte om LSK-spill - Jeg var på hver eneste tippeligakamp med Lillestrøm og drømte om å spille her, men akkurat nå er Start laget mitt og det er der jeg har lyst til å være. Men LSK er mitt andre favorittlag, sier Kristoffer Ajer til Dagbladet.

Barndomshelt: Frode Kippe (37).

- Han var den store helten, og det var stort å gå ut på Åråsen ved siden av han. Det var så vidt jeg ikke felte en tåre der når Lillestrømsangen kom på og jeg gikk ved siden av Frode Kippe, sier Ajer.

- Føles som vi tapte 16-åringen minnes nok oppgjøret med større glede enn Kippe. LSK-sjefen fikk direkte rødt kort da han dro ned Emil Dahle da andreomgangen var bare ett minutt gammel, mens Ajer i det minste fikk med seg ett poeng, selv om det føltes bittert da LSK utlignet fire minutter på overtid.

- Det var surt. Nå føles det som om vi har tapt kampen, så det er vondt. Før kampen ville jeg vært fornøyd med ett poeng, men nå er jeg bare skuffet, sier han.

Ajer føler at de ble litt passive og «dumme» da kanarifuglene jaget utligningen i sluttminuttene.

- Vi var ikke kyniske nok, og det er kanskje noe av det negative med at vi har så mange unggutter på laget. Vi har lyst til å spille ball, selv i det 90. minutt, sier Kristoffer Ajer til Dagbladet.

Fire minutter på overtid Det begynte nemlig så bra for gjestene. Oppgjøret på Åråsen var bare 11 minutter gammel da Ajer var sentral i angrepet som endte med at Matthias Vilhjalmsson serverte Espen Børufsen med et perfekt slått innlegg til 1-0 for Start.

Ledelsen holdt seg helt til LSK-innbytter Simen Kind Mikalsen fikk en avslutning på og i mål, etter at ballen traff en Start-spiller og utmanøvrerte keeper Håkon Opdal.

I jubelscenene som fulgte pådro Kind Mikalsen seg hjertenrystelse, etter å ha fått en smell i hodet litt tidligere i kampen.

- Lot seg ikke gjøre Frode Kippe hyllet lagkameratene for måten de sto opp etter at han ble utvist. Faktisk var Lillestrøm bedre etter at kapteinen fikk marsjordre fra dommer Dag Vidar Hafsås.

Han lot seg også imponere av sin tidligere lagkamerat, og Start-kaptein Kristoffer Ajer.

- Det er imponerende at han har tatt de stegene han har gjort. Vi har spilt sammen her i LSK, så det blir spennende å følge han. Han har et enormt potensial, sier Frode Kippe til Dagbladet.

- Vi så potensialet hans da han var her også, så vi skulle gjerne beholdt han. Jeg tror klubben gjorde det de kunne for å beholde han, men det lot seg ikke gjøre.

- Spesielt talent Start-trener Mons Ivar Mjelde hadde ingen kvaler med å la en 16-åring styre skuta på en tøff bortebane som Åråsen.

- Kristoffer lar seg bare inspirere av det og vokser med tilliten av å få kapteinsbindet. Han er et spesielt talent. Det er vanskeligå spå hvor store steg man tar, men jeg har aldri opplevd en 16-åring med den fysikken og løpskapasiteten. Det lir utrolig spennende å følge utviklingen hans, sier Mjelde til Dagbladet.