Han dømte tidenes mest kontroversielle straffe

Da Norge slo Brasil i VM.

Amerikaneren Baharmast, som er født i Iran, jobber i dag som utviklingsansvarlig i FIFA. Dommerkarrieren ble lagt på hylla etter VM 1998. Nå jobber han med å håndplukke og forberede dommerne som skal dømme i VM i Sør-Afrika 2010.

- 23 juni 1998 var en helt vanlig dag. Jeg prøvde og slappe av mest mulig, for jeg var godt forberedt. Brasil hadde jeg dømt flere ganger tidligere og kjente dem godt. Norge hadde jeg ikke dømt, men jeg hadde sett dem på TV og kjente flere spillere godt, sier Baharmast.

- Hva husker du fra straffesituasjonen?

- Jeg leser spillet og flytter blikket fra ballen til straffefeltet i det øyeblikket den norske spilleren slår inn. Jeg flytter blikket før ballen når frem. Jeg vet den kommer. Først kan jeg ikke tro det jeg ser, det er det 87.-88. minuttet i kampen, det er snart over, men jeg ser det jeg ser. Blikket og hodet mitt fanger helt tydelig opp at Baiano tar et skikkelig tak i drakta til Flo og drar han bakover sånn.

Sjokk-overskrifter

Den amerikanske dommeren står oppreist og veiver med armen akkurat slik han gjorde kvelden ti år tidligere i Marsielle.

TV-bildene ga ikke noe klart svar. Folk flest konkluderte med at det var feil dømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men med alle TV kameraene og fotografene som satt bak mål, var jeg sikker på at beviset skulle komme dagen etter. Ikke noe problem, tenkte jeg.

Han dømte tidenes mest kontroversielle straffe

Sjokket var større morgenen etter.

- Overskriftene som møtte meg var «skandale-straffesparket», «fryktelig tabbe», «dårlig avgjørelse». Jeg skjønte det ikke. Jeg ringte min kone i USA og fortalte at avisene i Europa hadde gått helt av skaftet. Spesielt avisene i Marokko var på krigsstien fordi Norge gikk videre på bekostning av dem, også avisene i Frankrike var nådeløse. Den Marokkanske treneren var fransk. Jeg sa til kona mi at «hvem vet, kanskje kommer jeg hjem og ser deg snart».

Kritiske kolleger

- Jeg ble møtt av dommerkolleger som mente jeg hadde gjennomført en bra kamp, men de lurte på hvorfor jeg hadde dømt straffe. Det var tøft å svelge den kritikken som kom fra kollegene mine.

- Ved middagsbordet sa jeg til de andre: Hvis ingen andre, vet jeg, Junior Baiano, Tore-Andre Flo og han der oppe (Baharmast peker verdig opp i taket). Fire av oss vet det. Vi vet hva sannheten og realiteten er. Andre får mene hva de vil.

- Jeg jeg sov dårlig den natten, følelsen av å ikke bli trodd og alt medieoppstyret preget meg. Klokka fire om natta ringte kona fra USA og vekte meg fra den lette søvnen og fortalte at de hadde funnet et bilde og videoklipp på den norske tv kanalen NRK sin nettside. Jeg sto opp, kledde på meg, barberte meg, og gikk ned i resepsjonen og fant en PC. Jeg logget inn på nrk.no og så bildet. Jeg tenkte inni meg:

- Ja, det var det jeg så. Her er beviset. Jeg satt der og bare så på videoklippet gang på gang. Jeg var renvasket.

SVENSKEHJELP: Svensk TV hadde et eget kamera som fanget opp situasjonen. Dette bildet renvasket dommeren og rettferdiggjorde den historiske norske seieren.
PS: Vi besøkte dommer Esfandiar Baharmast i USA 10 år etter han dømte tidenes viktigste straffespark. Han og alle de andre aktørene i dramaet forteller sin historie i Sportmagasinet i Dagbladet i dag.