Johannes Høsflot Klæbo imponerte på Beitostølen

Han driver ikke noe voksenundervisning. Dette er barneskirenn

Det er ungene som skal lære av morfar og Johannes hvordan du blir flink og glad av å leke på ski.

LEKENDE LETT: Johannes Høsflot Klæbo fortsetter framgangen. På Beitostølen var han i egen klasse. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEKENDE LETT: Johannes Høsflot Klæbo fortsetter framgangen. På Beitostølen var han i egen klasse. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beitostølen var det tett mellom plakatene som formidlet drømmer om Johannes Høsflot Klæbo (21). Det blir hverdagslivet for dette unike, unge sportsidolet i år framover, og det er bare hyggelig. Så trivelig blir det neppe for de voksne konkurrentene.

For når Dagbladet i dag forteller at TV-bildene av Johannes fra utklassingsseieren i årets første sprint snart blir studiemateriale for den regjerende verdensmesteren Federico Pellegrino, mangler disse opptakene en nødvendig bruksanvisning:

  • Dette er ikke voksenundervisning på langrenn. Det er barneskirenn.

Det er den avgjørende forskjellen både for Johannes Høsflot Klæbo og alle de verdensstjernene som forsøler å sprinte like bra som ham.

BEGREPET «barneskirenn» har en spesiell plass i nyere norsk langrennshistorie, Med dette ordet forandret Petter Northug sporten. Den ble råere; ja, av og til for rå, men først og fremst mye morsommere.

Sånn skal dette fortsatt få lov til å være Petters varemerke selv om han sannsynligvis aldri mer kommer til å spurte fra 11 år yngre Johannes. Den nye langrennsstjernens raske suksess gjør uansett ikke Petter Northugs prestasjoner dårligere. De er historiske.

Men det er også Johannes sin måte å gå på ski på.

ETTER bare to konkurransedager på Beitostølen er det blitt enda lettere å se hvilken lang tradisjon 21-åringen kommer fra:

  • Johannes har lekt seg til å bli skiløper.

Allerede på gårsdagens 15 kilometer viste TV-bildene hvordan den barnlige leken har tilført den voksne konkurransen en ny dimensjon. Mens Martin Johnsrud Sundby med all sin imponerende inntrente stabile fysikk uansett ikke var til å slå, fikk Johannes maksimalt ut av sin nysgjerrige vei gjennom snøen.

På Petters vis utnyttet han terrenget. Fant de rette plassene for å reise seg opp og riste løs i strevet, for så å sette fart. Denne naturlige lekenheten tryllet fram en glitrende avslutning av det som noen kilometer før mål så ganske så kjørt ut.

DET er jo norsk skitradisjon slik han har fått øve seg hos morfar Kåre Høsflot. Det var ingen kommandorop da de ble kompiser i snøen for mange, mange år siden. Bare lek to bestevenner imellom der den yngste fikk ro til å finne ut av snø og ski som han ville.

Denne friheten har formet en nysgjerrig ung løper på samme vis som den hverdagslige leken alltid har gitt norsk langrenn en naturlig konkurransefordel mot mange av de konkurrentene som mangler en slik kultur.

ITALIENSKE Federico Pellegrino gjør ikke det. Heller ikke Sergej Ustijugov for den saks skyld. For det er nok russeren som blir Johannes sin hardeste utfordrer når verdenscupen starter med klassisk sprint neste helg. Likevel har ingen av dem så mye å hente ved å titte på hvordan den unge nordmannen er i ferd med å sette en ny standard for det å gå fort på ski.

For denne idretten har ingen raske løsninger med voksenopplæring via nettet. Det er den mangeårige leken som har gjort at Johannes vant verdenscupen i sprint som førsteårs senior, og bare på en eneste sommer -og treningshøst har løftet seg selv til enda et høyere nivå.

I dag var han uten motstand i et norsk felt som holdt vanlig høyt nivå. Så lett vil det ikke gå gjennom vinteren, men det kommer til å gå fort.

Lekende fort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer