Han drømte om å møte Northug i Falun, men så kom sykdommen

- Jeg var sint på meg selv.

PÅ SPORET: Martin Fourcade i aksjon i Östersund denne helga. Det ble til slutt to seiere på franskmannen, men sesongens store mål, ski-VM i Falun, måtte han dessverre legge fra seg. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX
PÅ SPORET: Martin Fourcade i aksjon i Östersund denne helga. Det ble til slutt to seiere på franskmannen, men sesongens store mål, ski-VM i Falun, måtte han dessverre legge fra seg. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND: Lysene er i ferd med å slukkes på skiskytterstadion i Östersund og den kalde, men foreløpig snøfattige, svenske vinteren er igjen i ferd med å få fred.

Franske Martin Fourcade står igjen som en av helgas store vinnere med to verdenscupseiere på like mange dager, men likevel er det også et snev av skuffelse å spore i mannen med fem VM- og to OL-gull.

- Skuffende Sesongens store mål, VM i Falun og kanskje først og fremst 15 kilometeren i friteknikk, er nemlig utenfor rekkevidde. En avgjørelse han tok denne helga. Når Dagbladet spør ham hva han tenker om å få VM-drømmen knust, er han klar.

- Det er skuffende og det er frustrerende. De siste fem årene har jeg alltid sagt til meg selv: «Hva er målene mine?». Så jobber jeg for å oppnå mine mål og mine drømmer. I vår tenkte jeg at Falun var målet, sier Fourcade.

Men slik skulle det ikke bli. I sommer kom beskjeden om at skiskytter-esset var satt voldsomt tilbake på grunn av kyssesyken. En sykdom som gjorde at han mistet store deler av oppkjøringen.

- Man får aldri igjen noe man har tapt, men man kan jobbe for å bli så god som mulig. Jeg har jobbet ekstremt hardt i oktober og november. Kanskje hardere enn jeg har gjort noen gang, sier han.

Fra 81. til 1. Dermed er fokuset helt og holdent på det som skjer på skiskytterarenaen også denne sesongen. Kanskje godt nytt for Petter Northug og de andre som har ambisjoner om medaljer i Falun, ikke like godt nytt for Emil Hegle Svendsen og kompani.

DOBBEL: Etter 81.-plassen på onsdag svarte Fourcade på tiltale og vant både fredag og lørdag i Östersund. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX
DOBBEL: Etter 81.-plassen på onsdag svarte Fourcade på tiltale og vant både fredag og lørdag i Östersund. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX Vis mer

Likevel. Det var mange som hevet et aldri så lite øyenbryn da resultatlistene kom inn etter onsdagens 20-kilometer i Östersund. 26-åringen som de tre siste årene har stukket av med sammenlagt-seieren i verdenscupen lå på en 81.-plass.

- Jeg var sint på meg selv. Det var en gedigen skuffelse. Kanskje mest fordi jeg alltid har hatt en kjempestart på sesongen her i Östersund, sier Fourcade.

Men kjerringa ble som nevnt ettertrykkelig reist. På lørdagens sprint var han utilnærmelig, og heller ikke på jaktstarten i går var det noen som klarte å straffe ham.

- Jeg ville ikke nødvendigvis vise for alle andre at jeg var tilbake. Jeg ville vise det for meg selv, og det var viktig. Jeg er ikke overrasket. Jeg fikk en del svar i høst, og jeg gjorde en del ting på samme nivå som tidligere. Selvtilliten var der, og nå ga den seg også utslag, forteller han.

Vil kjempe Fourcade er ikke den eneste som fikk en god start på sesongen i de svenske skogene. Emil Hegle Svendsen står etter de tre første rennene med en første-, en tredje- og en sjuendeplass, og leder med det verdenscupen med 144 poeng mot Fourcades 120.

Nordmannen forteller at de gode resultatene har kommet som en liten overraskelse på ham da han først pleier å levere slike løp litt senere i sesongen, men sier at det ikke skal hviles på noen laubær. Han vil kjempe med nebb og klør for å beholde den gule trøya sesongen ut.

GRATULERER: Tarjei Bø og Martin Fourcade under OL i Sotsji. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GRATULERER: Tarjei Bø og Martin Fourcade under OL i Sotsji. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Fourcade er vanskelig å slå, og det er han som må slås om jeg skal vinne verdenscupen. Det kommer til å bli tøft, men jeg har et lite forsprang og jeg skal klamre meg til den lille ledelsen, sier han.

Neste helg fortsetter verdenscupen østerrikske Hochfilzen.

RIVALER: De tre siste årene har Fourcade vunnet verdenscupen sammenlagt. Nå er det Emil Hegle Svendsen som har initiativet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RIVALER: De tre siste årene har Fourcade vunnet verdenscupen sammenlagt. Nå er det Emil Hegle Svendsen som har initiativet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer