EN BAKLENGS: Norges keeper Steffen Søberg under VM-kampen i ishockey mellom Norge og Tsjekkia i Chizhovka Arena i Minsk i går. Norge tapte 0-1 mot tsjerkkerne, men Søberg leverte en praktkamp. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
EN BAKLENGS: Norges keeper Steffen Søberg under VM-kampen i ishockey mellom Norge og Tsjekkia i Chizhovka Arena i Minsk i går. Norge tapte 0-1 mot tsjerkkerne, men Søberg leverte en praktkamp. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

Han er bare 20 år, men Steffen vekker nå internasjonal oppsikt

20-åringen med sitt internasjonale gjennombrudd.

Steffen Søberg slapp inn et tidlig baklengsmål mot Tsjekkia i går, men leverte ellers en praktkamp mot den store hockeynasjonen. Og med to strålende kamper for Norge i ishockey-VM har den unge Vålerenga-keeperen blant de høyeste redningsprosentene i mesterskapet i Minsk.

I går var det først og fremst Norges ineffektivitet framover som nektet laget poeng, og for annen gang ble det bare nesten-seier med Søberg bakerst.

- Lett å stå der
- Det var en dårlig start, men jeg synes vi spilte utrolig bra etter det. Veldig bra defensivt. De ryddet returene og gjorde en veldig bra jobb, så de gjorde det lett for meg å stå der bak, kom det beskjedent fra 20-åringen som debuterte mot Sverige (1-2) i tredje kamp i Minsk-VM.

Så langt i mesterskapet har Søberg stoppet 71 av de 74 skuddene han har fått mot seg. Kun tre VM-keepere har høyere redningsprosent enn hans 95,95.

- For min egen del hjelper det for både selvtillit og motivasjon. Det er deilig å kunne stå sånne kamper, sier Søberg til NTB.

Ny sjanse? Etter Tsjekkia-kampen satt rosen løst hos landslagssjef Roy Johansen. Han har valgt førstekeeper Lars Haugen i fire av seks VM-kamper så langt, men Søbergs spill kan gi ham sjansen igjen mot Canada tirsdag.

- Det får vi ta med Pekka (Per-Erik Alcén), som er målvaktstrener. Men han har i hvert fall lagt inn en veldig god søknad. Han har gjort to veldig gode kamper og har imponert med spillet sitt. Han har vært eksemplarisk på denne samlingen og har toppet det med to kanonkamper, sa Johansen.

På pressekonferansen etter søndagens kamp var han full av lovord om VM-debutant Søberg.

- Det han leverer i disse to kampene er helt i det internasjonale toppsjiktet.

Holøs imponert Lars Haugen har vært Norges førstevalg de siste årene, men har sluppet inn mange mål etter den gode VM-starten. 13 på 102 skudd gir 87,25 i redningsprosent. Det er tredje svakest av målvaktene som har stått over 40 prosent av sitt lags kamper. Av alle VM-keeperne med istid, har Haugen kun seks bak seg på listen.

Søberg selv vil ikke si noe om hvorvidt han mener han bør stå den siste gruppespillkampen. Men han har selvfølgelig lyst.

- Det er det ikke jeg, men keepertreneren som bestemmer. Og Haugen har vist at han kan stå utrolig bra matcher han også. Vi får vente og se.

Norge var nesten avhengig av poeng mot tsjekkerne i går for å ha en realistisk mulighet til å nå kvartfinalen, men selv med tap er det ennå en liten mulighet. Bare sjekk det absurde regnsestykket her.

Iallfall vanket det Søberg-ros også fra Norge-backene etter fantomkampen mot tsjekkerne.

- Søberg skal ha all ære. Han reddet veldig mange pucker og var utrolig bra. Jeg er imponert over nivået han holder, sa Jonas Holøs, VMs mest benyttede utespiller.

(NTB)