Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm verdensmester

Han er bare nummer 625 i verden. Karsten og vi er blitt svindlet

Menneskene løp visst fortere, hoppet høyere og kastet lengre før. I hvert fall om vi skal tro resultatene.

NY REKORD: Her stormer Karsten Warholm inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk. Det ga andreplass i Diamond League-finalen denne uka, men tida på 48.22 er bare nummer 625 på statistikken over verdens beste løp på denne distansen. I friidrett var menneskene bedre før, og vi vet dessverre mye av grunnen. FOTO. REUTERS/Denis Balibouse.
NY REKORD: Her stormer Karsten Warholm inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk. Det ga andreplass i Diamond League-finalen denne uka, men tida på 48.22 er bare nummer 625 på statistikken over verdens beste løp på denne distansen. I friidrett var menneskene bedre før, og vi vet dessverre mye av grunnen. FOTO. REUTERS/Denis Balibouse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAG fortsetter friidretts-NM i Sandnes. Det er et nasjonalt mesterskap for en norsk idrett i bred framgang og med mye håp. En stadig renere sport vil gi helt nye muligheter for rene miljøer. Det meste av norsk friidrett hører hjemme der, men akkurat det er ingen selvfølge:

  • Få idretter har vært så gjennomdopet som friidretten.

Det er først når du fordyper deg i all statistikken over friidrettens beste prestasjoner at du skjønner hvor grundig du er blitt lurt. År ut og år inn siden seint på 60-tallet, og ganske sikkert mye lenger .Her har utøver etter utøver kommet dopet til start.

SLO MOSES: Amerikanske Danny Harris jubler etter å ha slått fenomenet Edwin Moses i juni 1987. Dette var første gang Moses ble slått på 400 meter hekk på 10 år, og han har aldri vært mistenkt for juks. Harris var forøvrig den første i verden som ble tatt av idretten for å ha brukt partydop. Det skjedde fem år seinere. FOTO:AP Photo/Dominique Mollard.
SLO MOSES: Amerikanske Danny Harris jubler etter å ha slått fenomenet Edwin Moses i juni 1987. Dette var første gang Moses ble slått på 400 meter hekk på 10 år, og han har aldri vært mistenkt for juks. Harris var forøvrig den første i verden som ble tatt av idretten for å ha brukt partydop. Det skjedde fem år seinere. FOTO:AP Photo/Dominique Mollard. Vis mer

DET gjør for eksempel at Karsten Warholm; årets komet i norsk idrett, med sin personlige rekord satt i Diamond League-finalen Zürich torsdag denne uka under gode forhold bare er nummer 625 på verdensstatistikken på 400 meter hekk.

Hele 624 ganger er denne distansen blitt løpt fortere enn Karstens 48.22. Det som i 2017 var sterkt nok til å slå nesten alle i verdenseliten, hadde sjelden vært bra nok i stevner på 1980 -og 90-tallet:

  • 36 av verdens 50 beste tider ble prestert på den tida.

Du kan jo spørre noen av de som løp dengang hvorfor alt går så mye saktere nå. Selv om det slett ikke er gitt at alle på lista foran Karsten Warholm jukset, forteller disse historiske statistikkene til sammen hvordan den internasjonale friidretten gjennomgående er blitt svindlet.

DET er til å lure på hvorfor jordas jenter plutselig ikke lenger klarer å hoppe så langt. Lengde er en grei øvelse. Etter at tartandekket kom for femti år siden er forutsetningene for å prestere omtrent de samme. Du skal ta fart, treffe riktig på en planke og lande i en grop med sand.

Likevel er det visst bare godt voksne jenter som har fått dreisen på dette. De beste av dem nærmer seg seksti nå, men kan bli pensjonister i forvissning om at ungdommen ikke akkurat vil ta dem igjen:

  • Av verdens 30 beste lengdehoppere er alle bortsett fra to født mellom 1962 og 1966. Vi skal øyeblikkelig komme tilbake til unntakene.

De heter begge Tatyana, men det er neppe poenget i denne sammenhengen. Derimot at begge er russere. Det betyr dessverre adskillig mer. For begge er tatt for doping og ribbet for all ære. Bortsett fra det å stå på lista over verdens beste prestasjoner i friidrett.

Der står det gamlinger i kø. Dette er sporten der alt var så mye bedre før. Om vi skal tro på resultatene, altså.

Det skal vi definitivt ikke.

FOR resultatene forteller at menneskene nå gjennomgående løper saktere, hopper lavere og kaster kortere enn for tjue, tredve år siden.

Om du for eksempel sammenligner de femti beste resultatene i hver av øvelsene 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 10 000 meter, 100/110 meter hekk, 400 meter hekk, høyde, lengde, kule, diskos, slegge og tresteg, var nivået høyere på 1980-tallet enn i dag:

  • 387 av disse toppresultatene ble prestert mellom 1980 og 1990, mens 249 er satt etter 2010.

Gjennomgående er det jentene som er blitt svakere. Mens antall toppnoteringer blant menn er ganske likt i disse to periodene, er det markant tilbakegang i flere kvinneøvelser. For eksempel er samtlige 50 beste diskoskast blitt prestert på 1980-tallet. Det samme gjelder 34 av støtene i kule, men der er de resterende 16 oppnådd på 1970-tallet.

DET går an å tro at ulike samfunnsforhold var med å utvikle sterkere fysiske mennesker for noen tiår siden enn nå. Gjennomgående har for eksempel unge nordmenn født fra 1990-tallet en svakere fysisk base enn foreldre sine. Det skyldes et samfunn med mindre hverdagslig bevegelse, og finnes igjen i alle verdens rikeste land.

Denne forskjellen er imidlertid mer enn utlignet i flere andre idretter gjennom langt større økonomisk satsing, bredere rekruttering og mer effektive treningsmetoder.

For å forstå hva som har skjedd i friidretten, gir det nok mer mening å se på resultatutviklingen opp mot bruken av forbudte stoffer. Disse listene er jo som en guidet tur i dopinghistorien. Manglende regelverk, elendig kontroll og et omfattende statsdop gjorde 80-tallet til en ren svindelfest på testosteron i alle øvelser der styrke var viktig. Så kom bloddopet i 1988/89 og ga en boost på langdistansene. Sannsynligvis er det dette vi ser restene av nå som de få rekordene stort sett blir satt av utøvere fra land uten fungerende kontroll; altså for eksempel Etiopia.

Samtidig er det helt nødvendig å gi plass for unntakene. De har vært der hele veien. Ikke bare for de to eneste norske utøvere med resultater blant de femti beste i disse øvelsene (Ingrid Kristiansen som nummer 21 på 10 000 meter med 30.13.74 og Vebjørn Rodal nr.42 på 800 meter med 1.42.58), men også for de mange glitrende og rene utenlandske utøverne som også er blitt svindlet.

Hverken god eller dårlig moral kjenner noen landegrenser. Slik er det fortsatt opp til den enkelte NM-deltaker selv å avgjøre hva det er verdt å bli husket for.

50 BESTE RESULTATER: Oversikten viser når de ulike friidrettsøvelsenes 50 beste resultater ble oppnådd.
50 BESTE RESULTATER: Oversikten viser når de ulike friidrettsøvelsenes 50 beste resultater ble oppnådd. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!