- Han er blant de 5-6 beste i verden

Men Jaysuma NDure klarte ikke å løpe under 10 sekunder.

(Dagbladet.no): Norge har fått en sprinter av den absolutte verdensklasse. Etter å ha tangert den norske rekorden (10.07) på 100 meter i forsøksheatet, uten å ha tatt ut maks, var håpet at Jaysuma NDure ville løpe under den magiske grensa på 10 sekunder i finalen.

Men vinden ødela det som etter all sannsynlighet ville blitt et nytt rekordløp. Mens Ndure hadde 1,7 sekundermeters medvind i forsøksheatet, var det helt vindstille i finalen.

Ndures tid ble 10,10 - som holdt til en tredjeplass, bak Jamaicas Asafa Powell og Michael Frater.

Powell knuste verdensrekorden tidligere på kvelden da han løp inn til 9,74, og selv om han ikke fikk hjelp av vinden i finalen, ble tiden sterke 9,78.

Skjerpet seg

Trener Olav Magne Tveitå mener Ndure gjorde et mye bedre løp i finalen enn i forsøket, selv om tiden ble dårligere.

- Dette var et bedre løp. Han fikk ut det han var god for, selv om han var litt tappet for energi etter det første løpet, sier han til Dagbladet.no.

Ndure hadde trolig løpt under 10 sekunder i forsøksheatet, dersom han ikke hadde latt seg affisere av verdensrekordløpet til Powell. For NDure satte på bremsene 50 meter før mål fordi han trodde løpet hans var spolert - og fikk en skyllebøtte av trener Tveitå.

I VERDENSTOPPEN: Jaysuma NDure (til høyre) fikk sjokk da han lå halvannen meter bak Asafa Powell (til venstre) nesten direkte ut fra startblokkene i forsøksheatet. Men Ndure tangerte den norske rekorden på 10,07, og hadde trolig slått den grundig dersom han hadde hatt like gunstige vindforhold i finaleheatet. Da var det imidlertid vindstille, og tiden ble 10,10. Foto: AP
I VERDENSTOPPEN: Jaysuma NDure (til høyre) fikk sjokk da han lå halvannen meter bak Asafa Powell (til venstre) nesten direkte ut fra startblokkene i forsøksheatet. Men Ndure tangerte den norske rekorden på 10,07, og hadde trolig slått den grundig dersom han hadde hatt like gunstige vindforhold i finaleheatet. Da var det imidlertid vindstille, og tiden ble 10,10. Foto: AP Vis mer

- Vi har hatt en alvorsprat. Han må ha fokus på banen sin, og ikke tenke på de rundt seg. Jaysuma lå i banen ved siden av Powell, og det er jo vanskelig å ikke legge merke til det når han er halvannen meter bak etter fire meter, sa Tveitå til Dagbladet.no.

- Har mye å gå på

I finalen hadde Ndure tatt til seg innspillet fra treneren. Men Tveitå synes ikke det er bittert at eleven ikke kom under 10 sekunder.

- Dette er to av de beste tidene han har løpt på noen gang. Det er nytt for ham å være på dette nivået, og jeg er glad for at han har stabilisert seg i verdenstoppen. Han er blant de 5-6 beste i verden akkurat nå, mener Tveitå.

- Kan han ta ytterligere noen plasser opp neste sesong?

- Det får man jo håpe. Han har mye å gå på treningsmessig, sier han.

Nå venter 100 meter i Brüssel og Berlin for Ndure, så sent som i dag kom en henvendelse fra den tyske arrangøren, som ønsket å ha nordmannen på startstreken på 100 meter i stedet for på 200 meter.

Fortsatt henger imidlertid en mørk sky over Ndure, som risikerer straff etter å ha testet positivt på cannabis tidligere i år. Middelet er ikke prestasjonsfremmende, men står like fullt på dopinglista.

- Han er blant de 5-6 beste i verden

Ndure har tidligere forklart til Dagbladet.no at han ble utsatt for passiv røyking.

Tveitå er klar på at saken har skadet Ndure.

- Jeg tror den har gjort skade, og den saken er ennå ikke ferdig, sier han.

<B>KNUSTE V-REKORDEN:</B> Asafa Powell utnyttet medvinden i forsøksheatet, og senket verdensrekorden med tre hundredeler.