Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han er blitt hånet for å ha OLs mest frynsete nerver

Sprakk denne gangen også - men reddet i hvert fall bronse.

GLAD OG LETTET: Matthew Emmons leverte det dårligste enkeltskuddet av alle i finalen med sitt sisteskudd - nok en gang - men denne gangen holdt det i hvert fall til en medalje. - For meg er det bra nok, sier amerikaneren. Foto:  AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
GLAD OG LETTET: Matthew Emmons leverte det dårligste enkeltskuddet av alle i finalen med sitt sisteskudd - nok en gang - men denne gangen holdt det i hvert fall til en medalje. - For meg er det bra nok, sier amerikaneren. Foto: AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI Vis mer

(Dagbladet): Om 50 meter rifle helmatch bare hadde handlet om de 129 første av 130 skudd, ville amerikanske Matthew Emmons tatt OL-gullet både i Athen i 2004 og i Bejing i 2008.

I stedet havnet han på sisteplass (!) i Athen og på fjerdeplass i Beijing - etter å ha fått den helt store skjelven på sisteskuddet.

Mye av spenningen i gårsdagens helmatch-finale i London knyttet seg derfor til om Emmons endelig ville kvitte seg med tidligere traumer, og lykkes med det siste skuddet.

Dårligste enkeltskudd av alle
De ni første gikk bra. Emmons skjøt aldri dårligere enn 9,2 (av maksimalt 10,9), og holdt seg jevnt på 10-tallet. På det tredje siste skuddet fikk han råsterke 10,6, og på det nest siste 10,5.

Amerikaneren hadde festet et jerngrep om sølvmedaljen, og hadde 1,6 poeng ned til Kim Jong-hyun på bronseplass.

Italienske Nicola Campriani var det ingenting å gjøre med etter suveren skyting i kvalifiseringen - såfremt han ikke gikk på en tilsvarende smell som Emmons opplevde i Athen. Det gjorde han ikke.

Hele skytehallen holdt pusten da de ventet på resultatet etter at Emmons hadde skutt sitt tiende og siste skudd. Men de som trodde forbannelsen var brutt måtte tro om igjen - i hvert fall nesten.

31-åringen noterte seg nemlig for det klart dårligste av de til sammen 80 skuddene i finalen, og fikk bare 7,6 poeng.

Det gjorde at sølvmedaljen glapp til sørkoreanske Jong-hyun, men heldigvis for Emmons reddet han bronsen.

- Jeg var fryktelig nervøs
Etterpå var han en lettet og glad mann. Emmons har ikke bare hatt dårlige sisteskudd å stri med de siste årene, han ble også rammet av kreft i august 2010, som holdt ham ute av sporten i over et år.

Sånn sett var gårsdagens bronsemedalje som en seier å regne.

- Jeg kan ikke flykte fra det, det (sisteskuddet) er hva alle snakker om. Det var tøft og jeg var fryktelig, fryktelig nervøs. For å være ærlig var jeg veldig glad bare for å få et rent avtrekk og treffe blinken, sa Emmons ifølge Reuters.

Det var noen nervepirrende sekunder for både Emmons og publikum da den lave poengsummen kom opp etter sisteskuddet, og alle lurte på om han hadde skutt vekk medaljen igjen. Det hadde han altså ikke.

- Idet jeg skjøt sa jeg bare «det eneste du kan gjøre, er å gjøre ditt beste og se hva det rekker til». Jeg visste umiddelbart at skuddet var lavt og til høyre, men det var på blinken og det var godt nok. For meg er det bra nok med en medalje, sa han.

Det skal sies at Emmons har gull fra Athen og sølv fra Beijing, men det var i en annen disiplin, 50 meter rifle liggende.

50 meter rifle helmatch har vært favorittdisiplinen hans - og mellom 2004 og 2008 var han ifølge NRKs skyteekspert Ola Lunde verdens klart beste i den øvelsen.

- Utrolig at det går an
Lunde synes det var hyggelig at Emmons endelig fikk en medalje også der, etter de to kjempefiaskoene. I Athen presterte han å skyte på feil skive på sisteskuddet, og ramlet fra gull til sisteplass. I Beijing ledet han med 3,6 poeng foran det siste skuddet - et hav i denne sammenhengen - før han oppnådde elendige 4,4 poeng med sitt tiende. De nærmeste rivalene skjøt 9,8, 10 og 10,8 poeng, og dermed var Emmons ute av pallen.

- Det som skjedde den første gangen (i 2004), er helt utrolig av en så god skytter. De står på samme måte og har den samme stillingen hele veien, så det er en stor vridning å gå inn på naboskiva, sier Lunde til Dagbladet.

FIKK TRØST: Kona til Matthew Emmons, Katarina, tok selv gull i Beijing-OL i 2008. Hun måtte trøste ektemannen da han skjøt vekk gullmedaljen med et håpløst sisteskudd. Foto: (AP Photo/Sergey Ponomarev)
FIKK TRØST: Kona til Matthew Emmons, Katarina, tok selv gull i Beijing-OL i 2008. Hun måtte trøste ektemannen da han skjøt vekk gullmedaljen med et håpløst sisteskudd. Foto: (AP Photo/Sergey Ponomarev) Vis mer

- I Beijing hadde han helt klart det som skjedde i Athen i bakhodet, og det samme hadde han i går da han skjøt sisteskuddet. Det blir omtrent som om du kommer til et sving der du tidligere har kjørt av veien - du tenker på det og husker på det. For Emmons har det nok vært et traume som har vært vanskelig å komme ut av.

- Men er det ikke merkelig at han ikke har fått hjelp til å bli kvitt problemet?

- Han har garantert jobbet med de beste amerikanske idrettspsykologene, så det er helt vanvittig at det er mulig å gjøre det i tre OL på rad. Det var en total sprekk på sisteskuddet i går også, på dette nivået er 7,6 nesten som å bomme på skiva. Jeg er sikker på at han ikke har levert et så dårlig skudd siden 4,4 i Beijing.

- Men denne gangen holdt det til medalje?

- Det var bra han fikk en medalje, tross alt, selv om det gikk helt skeis med sisteskuddet. Det satte han nok pris på, sier Lunde.

Kona til Emmons, tsjekkiske Katerina Emmons, tok selv gull på 10 meter luftrifle i Beijing.

Hun trøstet ham etter den spektakulære missen i Athen i 2004, og det oppsto etter hvert søt musikk.

I går var hun lykkelig på ektemannens vegne.

- Folk har tvilt på ham de siste fire årene. Jeg beundrer ham så mye, for at han overvant det (sisteskuddet) og faktisk traff blinken, for jeg tror ikke jeg ville vært i stand til det selv. Han har hatt noen folk som har minnet ham på det, som har gjort narr av ham. Han har vært nødt til å takle det, og det har vært tøft. Det har gjort ham trist å bli husket mer som en fiasko enn en suksess. Ikke glem at han har to olympiske medaljer før dette, og har vært i fire finaler, sier hun ifølge Reuters.

Nå er medaljesamlingen nær komplett, med gull, sølv og bronse.

Om Emmons blir kvitt sisteskudd-forbannelsen sin kan det kanskje bli gull i favorittøvelsen i Rio om fire år også.

SKJØT PÅ FEIL SKIVE: Matthew Emmons skjøt vekk gullet i Athen-OL i 2004 da han satte sisteskuddet på feil skive. Her forteller han forvirrede dommere at han faktisk har skutt. Foto: (AP Photo/Douglas C. Pizac)
SKJØT PÅ FEIL SKIVE: Matthew Emmons skjøt vekk gullet i Athen-OL i 2004 da han satte sisteskuddet på feil skive. Her forteller han forvirrede dommere at han faktisk har skutt. Foto: (AP Photo/Douglas C. Pizac) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media