Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge semifinale Håndball-VM 2019

Han er blitt Norges beste TV-kommentator

Kristian Kjelling er den klart flinkeste av alle ekspertene til å forklare oss hva som skjer på banen.

TOPP TV-PAR: Ekspertkommentator Kristian Kjelling og hans faste stemningsskaper Daniel Høglund (til høyre) løfter håndball-VM på TV.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TOPP TV-PAR: Ekspertkommentator Kristian Kjelling og hans faste stemningsskaper Daniel Høglund (til høyre) løfter håndball-VM på TV. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er en trist krambod av spilljuggel som de siste ukene har kranset noe av den beste sportsjournalistikken som er gjort på TV i Norge. De glorete overbudene med hundrelapper fra alle aktørene som vil lure pengene dine vekk på spill, passer slett ikke med kvaliteten på TV3s sendinger fra guttas håndball-VM.

For det er en skrikende forskjell fra de utenlandske spillselskapenes fordummende reklamebudskap til den solide sportskunnskapen som kommentator Kristian Kjelling på sin ujålete måte gir deg straks kampene er i gang.

Da gjør han oss alle litt klokere.

Og det er på tide nå som Norge har etablert seg i verdenstoppen også i herrehåndball.

TO år på rad rad er Norge blitt ranket som verdens beste idrettsfolk i en kåring der vi lenge har vært med i toppen. Helt siden de norske jentene begynte å dominere mesterskapene på 2 000-tallet, har også de imponerende resultatene i håndballen bidratt at vi ofte kommer høyt på slike rangeringer. Men det jevne, høye sportslige nivået på norsk håndball har overraskende nok ikke endret hvordan denne sporten er blitt formidlet på TV.

Ikke før den tidligere stjernespilleren Kristian Kjelling overtok mikrofonen for TV3 under guttas EM i 2016.

DER de største landskampene før Kjelling ble vist hylende og skrikende som lille Norges kamp mot alt og alle, starter eks-stjernens fortellinger som oftest med de virkelige TV-bildene. Det gir en ekstrem forskjell for seerne selv i en røff kontaktsport der grensene mellom rett og galt på banen er nødt til også å dreie seg om skjønn.

Nettopp der forstår Kristian Kjelling noe av det viktigste for å lykkes som TV3s innkjøpte eksperthjelp på håndball:

  • Ditt eget land og lag ikke alltid ha rett.

Et så snevert utgangspunkt gir trangsyn. Alt det fine som skjer underveis i en konkurranse, blir fort bare halvparten så bra.

I lengden er ikke det bra nok.

har altså Norge lenge vært en stor aktør i flere idretter utover den tradisjonelle vintersporten. Det bør gi den samme faglige tryggheten som for eksempel har preget de gode sendingene til NRKs flinke langrennskommentatorer, og som har gjort OL-mester Kjetil Andre Aamodt til en flott formidler av alpint. En sunn selvtillit er gjerne grunnlaget for en rausere formidling av all idrett der nasjonalisme blir underordnet idrettsglede.

Det var slik de eldre av oss ble vant til å se sport på svensk TV opp gjennom 1970 -og 80-tallet. Dengang gjorde den lange, sterke internasjonale idrettstradisjonen hos nabofolket at ingen trengte å skrike fram sitt eget land:

  • . Alle hadde jo sett Sverige vinne før.

Derfor kunne de svenske TV-kommentatorene nøye seg med å fortelle hva som skjedde.

Så fikk resten av historien være fjernsynsbildene.

DA passer det perfekt at bruken av Kristian Kjelling som TV-kommentator, er kommet samtidig med det internasjonale gjennombruddet til håndballgutta.

Men han har også satt seg bak mikrofonen samtidig som farten i håndballen er blitt skrudd kraftig opp. I det ekstremt høye norske tempoet (VMs desidert beste med 75 kontringer med treffprosent på 88) , imponerer han mest med et sikkert blikk for detaljer. Reprise etter reprise forteller hvor treffende Kjelling analyserer spillet. Og når han tar feil, kommer innrømmelsene lett med akkurat passe selvironi.

FOR det finnes visst ingen ingen falske utenlandske motstandere i Kjellings håndballverden. Heller ingen teite dommere. Alle er bra nok for sporten.

Og så kjenner han de fleste. Det gjør forholdet mellom VM-aktørene og TV3-kommentatoren akkurat så kameratslig og raust som det passer en ganske liten internasjonal sport der de beste utøverne, trenerne, lederne, dommerne, journalistene og entusiastene treffer hverandre ofte.

Den rausheten løfter fram selve spillet, og det gjør opplevelsen for seerne enda hyggeligere. Derfor er Kristian Kjelling med alle sine rolige forklaringer av spillets kjapt vekslende hendelser og valg, om mulig på et enda høyere nivå enn selv det flotte norske VM-laget han følger.

SÅNN var det ironisk nok ikke alltid dengang han skulle utnytte sitt ekstreme sportstalent for Norge på håndballbanen. Det er fordelen ved bare å kunne betrakte.

Og ingen norsk TV-kommentator på sport har utnyttet den fordelen bedre enn Kristian Kjelling.

Bare se og hør semifinalen mot Tyskland kl.20.30 i kveld.

FOTNOTE: TV3 har de internasjonale rettighetene til håndball fram til 2025. Det gjør at både Kjelling, håndballgutta og vi seerne har fine TV-år foran oss. Hvor mye de blir skjemmet av utenlandsk spillreklame, gjenstår å se. Ifølge Medietilsynet brukte disse spillselskapene i sist målte 12 måneders periode hele 778 millioner kroner på å påvirke deg på denne måten. Kulturdepartementet vil gjerne begrense denne muligheten for ulovlig markedsføring av pengespill gjennom en lovendring. Dette forslaget ble lansert for ett år siden, og har dratt ut i tid også fordi regjeringspartiene er internt uenige. Nå er det snart på høring. TV3 sine eiere Nordic Entertainment Group og andre spillaktører stritter imot med den begrunnelsen at et forbud ødelegger for norskprodusert kvalitetsinnhold. I en ellers svært dårlig sak, må jeg innrømme at bruken av Kristian Kjelling som kommentator i hvert fall gir dem litt rett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!