- Han er den beste engelske keeperen siden... 2010!

Spøkefull David James.

NØKKELSPILLER: Joe Hart trekkes fram som en av de største grunnene for engelsk optimisme i EM. I åpningskampen mot Frankrike måtte han kapitulere for et langskudd fra City-lagkompis Samir Nasri, men i denne duellen gikk Hart seirene ut. Foto:  (AP Photo/Vadim Ghirda)
NØKKELSPILLER: Joe Hart trekkes fram som en av de største grunnene for engelsk optimisme i EM. I åpningskampen mot Frankrike måtte han kapitulere for et langskudd fra City-lagkompis Samir Nasri, men i denne duellen gikk Hart seirene ut. Foto: (AP Photo/Vadim Ghirda)Vis mer

I fotballstudio klokka 20.45: England - Sverige

KIEV (Dagbladet): Da England spilte VM i Sør-Afrika for to år siden, var det stor usikkerhet knyttet til hvem som skulle stå i mål.

I valget mellom Robert Green, David James og Joe Hart landet Fabio Capello på førstnevnte til åpningskampen mot USA - et valg som viste seg skjebnessvangert da Green fomlet inn ei lumpe fra Clint Dempsey.

Det var det siste West Ham-keeperen gjorde i mesterskapet, og David James ble foretrukket foran Joe Hart i de resterende kampene.

I EM i Polen og Ukraina har det også vært mye usikkerhet rundt det engelske landslaget, i alle andre lagdeler enn på keeperplassen.

TROR PÅ ENGELSK SUKSESS: - Hodgson har fått det til å se lovende ut, sier David James til Dagbladet. Foto: Sigve Kvamme
TROR PÅ ENGELSK SUKSESS: - Hodgson har fått det til å se lovende ut, sier David James til Dagbladet. Foto: Sigve Kvamme Vis mer

Der er Joe Hart bankers - mange rangerer han til og med som en av de beste keeperne i hele EM.

- Jeg digger ham
David James (41) er også med til Polen og Ukraina, men denne gang som ansatt i BBC. Dagbladet møtte ham utenfor Olympiastadion i Kiev i går, der vi dristet oss til å spørre om Hart er den beste keeperen England har hatt på lang, lang tid.

- Han er den beste keeperen vi har hatt... de siste to årene! sa James før han begynte å flire.

- Neida. Jeg digger ham, jeg synes han er fantastisk. Om han hadde vært eldre ,ville han garantert spilt i VM også.

- Kan han utgjøre den store forskjellen for England i dette mesterskapet?

- Det er en stor styrke for England med Hart i mål, men suksess handler ikke om en enkelt spiller. Det vil i så fall handle om laget, sier James.

Store kontraster for James
Bare Ryan Giggs (589) har spilt flere Premier League-kamper enn David James (573). I sesongen som var voktet han målet for Bristol City i Championship, men for øyeblikket står han uten arbeidsgiver.

I mai uttalte han at han ikke ønsker å legge opp riktig ennå, men overfor Dagbladet forteller han at han stortrives i rollen som ekspert for BBC.

- Det er fascinerende å stå på den andre siden. Jeg sendte sms til en av spillerne i den engelske troppen, som var på et eller annet hotell. Prosedyren foran kamp er den samme hele tida. Treningene kan variere litt, men forberedelsene er like: Du trener, du hviler, du spiller kamp, om igjen og om igjen. Å være i et mesterskap «på den andre siden» er nesten galskap, bare det å kunne gå på en restaurant og hygge seg, sier James.

Roser Roy Hodgson
I kveld møtes England og Sverige, der det er lett å få følelsen av at engelskmennene tror på grei skuring, til tross for at de ikke har slått svenskene i de sju siste kampene der det har stått noe på spill.

David James spår 2-0-seier til England.

- Jeg tror vi har fordelen mot Sverige. De var ikke veldig imponerende i den første kampen.

- Noen vil si at heller ikke England var det mot Frankrike?

VOKTET MÅLET FOR ENGLAND I VM: Da Robert Green tabbet seg ut i den første kampen, kom David James inn i VM i 2010. De røk ut i åttendelsfinalen, etter å ha tapt 1-4 mot Sami Khedira og Tyskland. Foto: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
VOKTET MÅLET FOR ENGLAND I VM: Da Robert Green tabbet seg ut i den første kampen, kom David James inn i VM i 2010. De røk ut i åttendelsfinalen, etter å ha tapt 1-4 mot Sami Khedira og Tyskland. Foto: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU Vis mer

- Forskjellen er at Frankrike er et veldig godt lag, de var ubeseiret på 21 kamper før EM. Med England er det meste nytt, vi har fått en ny trener og har bare sluppet inn ett mål på våre tre siste kamper. Det har vært litt «back to basics». Frankrike hadde klart flest avslutninger, men nesten alle kom fra utenfor 16-meteren. England er blitt en sterk, defensiv enhet. Det er oppløftende at Hodgson kan komme inn og ha den innflytelsen så raskt. Mange i England forventet at Frankrike skulle vinne greit, og sånn sett var det et godt resultat. Seier i dag sender Sverige ut, og England i en god posisjon før den siste kampen mot Ukraina, sier James.

Han ser stor forskjell på laget han selv var en del av i 2010, og det som er i EM nå.

- I VM var det grusomt. Dette virker veldig annerledes. Hodgson har fått det til å se lovende ut, sier han til Dagbladet.