Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han er den siste i rekken. Hvorfor leverer spillere overgangssøknader?

José Fonte har nylig bedt klubben om å bli solgt. Det er ikke alle som går like drastisk til verks. 

VIL BYTTE KLUBB: Southamptons José Fonte har bedt klubben om å bli solgt. Foto: NTB Scanpix
VIL BYTTE KLUBB: Southamptons José Fonte har bedt klubben om å bli solgt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere bladde man febrilsk i aviser for å få en oppdatering på spillere rundt om i verden. I dag er nyhetene og ryktene bare et tastetrykk unna. Kanskje du er en av dem som tar til Twitter for å sjekke hvem som linkes til Real Madrids James Rodriguez, eller hvilke klubber som er ute etter å bla opp store penger for Southampton-spiller Virgil van Dijk?

Vi er midt i «silly season», hvor spillere linkes både hit og dit. Men selv om ettertraktede spillere, som nevnte van Dijk, kanskje ønsker å spille for en større klubb, er det ikke alle som leverer inn en såkalt overgangssøknad.

Det har derimot stopperkollega José Fonte (33) gjort. Southampton-kapteinen har 18 måneder igjen av kontrakten sin, og skal ha fått mulighet til å forlenge den. I stedet har han gjort det klart at han ønsker å forlate klubben.

Hvorfor velger noen spillere å levere inn en overgangssøknad, mens andre bare sitter på gjerdet og håper at det vil løse seg på annet vis?

- Sannsynligvis er den største grunnen innvirkningen det har på forholdet til klubben og lagkameratene, sier Clifford Bloxham, som er visepresident i agentfirmaet Octagon.

Skader forholdet

Bloxham har blant annet hjulpet fotballspillere som Frank Lampard, Gareth Southgate og Daniel Sturridge.

- Det er en reell offentlig uttalelse, og jeg mener en av attraksjonene i fotball er intriger. Når du kategorisk sier «jeg ønsker å forlate denne klubben», er det slutt på spekulasjoner, det er ren fakta og det skader forholdet til fansen og arbeidskolleger, sier Bloxham.

- Tenk over det. Om du er i en jobb og du vet at fyren du jobber med dag inn og dag ut egentlig ikke ønsker å være der, forandrer det synet du har på ham, sier Bloxham.

Barry Silkman er ikke enig. Han har tidligere spilt for Manchester City og Leyton Orient, og har vært involvert i mange avtaler. Han ser litt mer pragmatisk på saken.

- Det er sløsing av tid. De dagene er talte, det var noe som skjedde for mange år siden, fordi klubbene i dag vet når du ikke er fornøyd. Du har et møte med manageren, eller kanskje du møter styreformannen, og forteller at du ikke trives og at du ønsker å dra videre. Å levere inn en overgangssøknad gjør ikke at du vil bli solgt tidligere - vi er langt forbi de gammeldagse tidene, sier Silkman.

Mannen har et poeng. En rask titt på PFA-lista over overganger i engelsk fotball viser at det ofte bare er noen få spillere som blir lagt ut for salg. Det er bare noen få av flere hundre spillere i Premier League og lavere divisjoner.

Vanlig praksis

Med tanke på den enorme mengden overganger som finner sted hver sommer, kan det nesten virke som om lista ikke er oppdatert. Men ifølge Gordon Taylor i PFA (Professional Footballers' Association) er det vanlig at lista inneholder få spillere som er «tilgjengelige» for salg.

- Det er fordi klubber ikke ønsker å ha spillere på lista. Grunnen er at det kan føre til at klubber vil tilby mindre enn den reelle verdien av spilleren, sier Taylor.

Det er et godt poeng, for klubber som tilbyr spillere til en rival vil nok sannsynligvis bare få halvparten av verdien, selv om spilleren er på overgangslista eller ikke.

Det er derfor ikke rart at manager David Moyes ønsket at hans to tidligere elever Leighton Baines og Marouane Fellaini skulle be Everton om å bli solgt, da Moyes ledet Manchester United. Håpet var at det ville resultere i å få spillerne på billigsalg.

- Noen ganger står det i kontrakten til spillere at de får en sum penger mot at de ikke ber klubben om å bli solgt, sier Taylor.

- Det er derfor veldig mange spillere bruker det som en siste utvei, for å unngå å tape den pengesummen, mener han.

Lojalitetsbonus

Så til tross for at det snakkes om lojalitet til klubben, respekt for fansen, og oppriktighet overfor manageren, kan årsaken til at moderne fotballspillere ikke leverer overgangssøknader være tap av inntekter ved å gjøre det. En slik lojalitetsbonus har en tendens til å bli spredd trinnvis i en spillers kontrakt, og øker f.eks. med 20 prosent hvert år i løpet av en femårsperiode.

Det samme gjelder for «signing-on fee» (en pengesum som blir gitt for å signere avtalen), men dersom en spiller ikke direkte spør om å forlate klubben, vil de likevel få mulighet til å få en signing-on fee, i det minste deler av den. La oss bare si at det beløpet er høyere enn det de ville fått hos NAV.

Men i noen tilfeller der overgangssøknader har blitt brukt, har det virket som et triks av både spiller og agent for å få en mer lukrativ kontrakt - slik som med Wayne Rooney i 2010 og Christian Benteke i 2013. Og selv om det i de to nevnte tilfellene viste seg å være lønnsomt, mener Silkman at toppspillere ikke trenger å operere slik.

- Når spillere signerer en kontrakt, gjør de ikke det med en pistol mot hodet. Så de er glade for å signere. Men dersom omstendighetene forandrer seg og spilleren føler at han ikke får det han fortjener, leverer han likevel ikke inn en overgangssøknad. Spillere går bare til klubben, eller så vil agenten gjøre det for dem, og si at de vil ha en ny avtale. Du får likevel de situasjonene (som Benteke i 2013), og noen ganger tvinger det klubben til å gi spilleren avtalen han ønsker, fordi klubben vet at dersom de mister ham, vil de kanskje slite med å erstatte ham med en spiller av samme kvalitet. Men det er sekundært - det første du gjør er å be om en ny avtale, sier Silkman.

Sta klubb

Midt i all praten om superagenter som styrer moderne fotball, er det eksempler på klubber som er veldig sta. Arsenal kjemper f.eks. med nebb og klør for å gi både Alexis Sanchez og Mesut Özil nye kontrakter, mens West Bromwich (merkelig nok) ikke gir seg uten kamp når det gjelder Saido Berahino.

Men styrken ligger som regel i hvor lenge spilleren har igjen av kontrakten. Både Özil og Sanchez er nære sitt siste kontraktsår, og da er det større sjanse for at de drar. Arsenal pleier ikke å holde på spillere helt til kontrakten går ut, men selger dem heller et år i forveien for store summer.

Så hva gjør du dersom toppspillere er bundet til klubben i flere år, tjener store penger, og ønsker seg vekk?

- Det er så mange forskjellige taktikker, sier den 31 år gamle midtbanespilleren Rohan Ricketts.

- Du kan droppe å møte opp på trening, eller du kan komme for seint noen ganger og ikke virke interessert. Du kan ikke påvirke gruppa direkte, men du må virke misfornøyd og ikke være glad når du er rundt dem - det er den harde virkeligheten, sier Ricketts.

VILLE VEKK: Rohan Ricketts, her i duell med daværende Liverpool-spiller Stephen Warnock da han spilte for Tottenham. Foto: AP Photo/Sean Dempsey/PA/NTB Scanpix
VILLE VEKK: Rohan Ricketts, her i duell med daværende Liverpool-spiller Stephen Warnock da han spilte for Tottenham. Foto: AP Photo/Sean Dempsey/PA/NTB Scanpix Vis mer

- Glemmer det aldri

Ricketts er for øyeblikket klubbløs etter et opphold i Bangladesh og Hong Kong. Den tidligere U21-stjerna spilte for Arsenal som ung og gikk seinere til Tottenham, hvor han fikk 63 kamper før han dro til Barnsley etter utlån i diverse klubber. Han hadde et vellykket opphold i MLS med Toronto før han tilbrakte tid i India, Moldova, Ungarn og Ecuador.

Til tross for denne lange reisen rundt jorda i diverse klubber, var det tidlig i karrieren at Ricketts ønsket å bytte klubb, og tok saken i egne hender i stedet for å levere inn en overgangssøknad.

- En fyr som var venn av styreformannen i Tottenham så meg spille og sa, «du kan spille for Spurs i morgen, jeg ville satset huset på det», jeg kommer aldri til å glemme det, sier Ricketts.

- Men jeg kom meg ikke bort fra Arsenal siden jeg var bundet til en kontrakt. Noe skjedde på treningsfeltet, og en lagkamerats telefon var savnet. Jeg sa at jeg hadde tatt den, men telefonen var på klubbhuset. De trodde meg ikke, så jeg måtte si at jeg gjorde det, helt til de sa: «Vi må la deg gå». Det ga en negativ effekt, men Spurs hentet meg like etterpå, sier Ricketts.

Dersom det er slik at spillere heller ønsker å bli sparket i stedet for å levere inn en overgangssøknad, roper kanskje systemet etter en forandring. Men trenger det det? Det er tydelig at spillere fortsatt kan navigere seg ut av klubber. Og selv om det er sterkt mislikt og teknisk sett «ulovlig» ifølge fotballoven, starter alltid overganger med hvisking bak ryggen på folk.

- Det skjer hver dag. Si at jeg spiller for Spurs og Manchester United ønsker å kjøpe meg, hvordan skal jeg få vite det? De kommer til å ta kontakt med meg gjennom agenten min - det er det som er jobben hans. Det er enkelt. Jeg skjønner ikke hvorfor de laget noen av disse reglene, de gir ikke mening, sier Ricketts.

Når det gjelder reform, er det lite sannsynlig at vi får forandringer i nær framtid. Selv om overgangssøknader sjeldent blir brukt, er det ikke slik at det gjør noen skade. Eller?

Stenge overgangsvinduet tidligere

Noen managere ønsker at overgangsvinduet skal stenge samme kveld som sesongen starter, og ikke holde åpent ut august. Forslaget blir applaudert av Gordon Taylor i PFA.

- Jeg ser problemer med at overgangsvinduet er åpent når sesongen starter, sier han.

- Managere er ikke sikre på om de kommer til å få spillere, beholde spillerne de allerede har eller erstatte spillere.

Det er et populært syn blant managere, som kan få hele preseason spolert av et tilbud på en spiller i siste liten.

Det er imidlertid ikke alle som deler det synet, og Barry Silkman mener det vil gi flere problemer enn løsninger.

- Hvorfor gjøre overgangsvinduet kortere? Det varer bare i snaut åtte uker nå. Det pleide å være slik at du kunne kjøpe en spiller før den første lørdagen i mars, og jeg forstår ikke hvorfor det forandret seg. De som fant opp disse overgangsvinduene ber om det, det er det latterligste jeg har hørt om i hele mitt liv.

Taylor er ikke enig, og den intense mediainteressen i forbindelse med overgangsvinduet styrker kanskje saken hans - det samme gjør pengene som genereres.

- De sa det var sportens nådestøt da lønnstaket ble fjernet. Det samme med retten til å bytte klubb, og Bosman-regelen. Men overgangssummene fortsetter å stige, særlig for de beste spillerne. Til en viss grad gjenspeiler det interessen for fotball og det faktum at sporten, mot alle odds, fortsetter å gjøre det ekstremt bra kommersielt, sier Taylor.

Overgangssøknaden er død. Lenge leve overganger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media