- Han er dum som et brød utenfor banen

Iago Aspas snart klar for Liverpool.

FOTBALLSMART: Ifølge Petter Veland er Iago Aspas langt fra verdens smarteste person utenfor banen. På banen er han imidlertid særdeles klok. Foto: Reuters / Miguel Vidal / NTB scanpix
FOTBALLSMART: Ifølge Petter Veland er Iago Aspas langt fra verdens smarteste person utenfor banen. På banen er han imidlertid særdeles klok. Foto: Reuters / Miguel Vidal / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ifølge Liverpool Echo, i en artikkel som er gjengitt på Liverpools egen hjemmeside (uten at det betyr at Liverpool står for innholdet), er Iago Aspas (25) klar for klubben.

Celta Vigo-spissen har en utkjøpsklausul på omkring 75 millioner kroner, men dersom laget rykker ned, synker klausulen til litt over 50 millioner norske kroner. Nå skal Liverpool ha slått til før Celta Vigos skjebnekamp, og betaler i underkant av 70 millioner kroner for spissen.

Kan bli så god han vil
- Han er dum som et brød utenfor banen, men på banen er han veldig fotballsmart. Han ånder og lever for fotballen, og han kan bli så god som han bare vil, sier Petter Veland til Dagbladet.

- Han er ikke helt Cristiano Ronaldo- og Lionel Messi-klasse, men han kan bli ekstremt god. Jeg har hatt sansen for ham i flere år, og da Celta Vigo rykket opp og han endelig fikk målt seg i La Liga, tok han nivået med en gang.

Temperamentsfull
C More-ekspert Petter Veland berømmer Iago Aspas' ballbehandling, skuddfot, evnen til å tilrettelegge, løpskapasiteten og fotballhodet hans. Det er imidlertid en ting som kan gjøre han til en fiasko.

- Han har sagt og gjort mye dumt, og er sin egen verste fiende. Han spiller med hele seg, og fotballen betyr alt for ham. Men noen ganger kan det kanskje bli litt mye, og da kan det koke over for ham. Det må han jobbe med, sier Veland til Dagbladet.

Det er ikke lenge siden Aspas ble utestengt i fire kamper for å ha skallet ned en motstander. Også i Liverpool finnes det en spiller som har fått mye oppmerksomhet for sine utbrudd på banen, nemlig Luis Suárez.

- På noen områder er han nok litt lik Suárez, og de to i en og samme klubb kan fort bli mye krutt i en og samme klubb, sier Veland.

Åpner for Suárez-exit?
Nå er imidlertid Suárez ryktet ut av klubben, og overgangen til Iago Aspas gjør det kanskje lettere for Liverpool å gi slipp på sin uruguayanske spiss.

- Det vil bli vanskelig å si nei til Real Madrid, sa spissen i går.

I dag forteller imidlertid Suárez' agent til Sky Sport at han trives i Liverpool, og vil bli. Veland tror spissen kan passe bedre inn i Spania enn han gjør i Liverpool, spesielt med tanke på livet utenfor banen.

- Vi begynner å se at de episodene som skjer i Liverpool, er et uttrykk for frustrasjon over å ikke bli forstått. I Spania vil han komme til en kultur som er mer lik hans egen. Når det er sagt, så har Suárez vært altfor dårlig til selv å tilpasse seg den engelske kulturen. Han gjør seg selv til en hakkekylling for mediene med den oppførselen han har vist, sier Veland til Dagbladet.

Formann Pål Møller i Liverpools norske supporterforening tror ikke Suárez forlater klubben i sommer.

- Nei, det tror jeg ikke. Aspas er en mann for framtida, og selger vi Suárez, så kjøper vi nok inn en til spiss. Det er dermed ikke sagt at Aspas inn betyr Suárez ut, sier han til Dagbladet.

Iago Aspas har scoret 12 mål på 33 ligakamper for Celta Vigo så langt i år. Klubben er avhengig av at Deportivo ikke vinner på lørdag for å unngå nedrykk, men de må også gjøre jobben i sin kamp mot Espanyol.