Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ståle Solbakken (51)

Han er ekte, sånn er det bare

Ståle Solbakkens temperament på sidelinja er like kjent som atferden hans er kritisert. Han sier kona har bedt ham skjerpe seg.

KOLIKK ER FORNAVNET: Når Ståle Solbakken eksploderer hører du det over hele stadion. Han er klar over temperamentet, jobber med saken, men vil aldri bli en trener som sitter stille og føler spillet fra side til side. Foto: NTBScanpix
KOLIKK ER FORNAVNET: Når Ståle Solbakken eksploderer hører du det over hele stadion. Han er klar over temperamentet, jobber med saken, men vil aldri bli en trener som sitter stille og føler spillet fra side til side. Foto: NTBScanpix Vis mer
  • Celtic-FC København, torsdag kl. 21.00

NOEN KALLER DET voldsomt engasjement, mens andre sier Ståle Solbakkens raseri og koleriske anfall til tider kan bli i overkant mye. Det kommer an på hvordan du ser det.

En treners atferd blir gjerne også et tilfelle der du må velge mellom mora eller dattera.

Noen liker det.

Andre synes det er forkastelig.

Men ingenting er for galleriet.

Det du ser er Ståle Solbakken til beinet.

STÅLE SOLBAKKEN SIER han er bevisst sit eget atferdsmønster i kamp. At det ikke alltid er like pent. At kona har sagt hun ikke liker det hun ser. At hun kan bli redd for mannen sin. Og når han prøver å forklare hvorfor det er som der, hvorfor han kan eksplodere og skjelle ut en spiller så hele stadion hører det, sitter jeg igjen med en følelse av at han ikke liker det sjøl heller.

Derfra til forandring er veien derimot lang.

TIL FCK-TRENERENS forsvar kan sies at han aldri retter skytset mot de svake. Det er de beste spillerne som får det. De best betalte, de som tjener mest for å gå foran og ta ansvar. Og der er han knallhard, Ståle Solbakken, han stiller store krav. For som han sier:

– Stikker du fram brystkassa utenfor banen, må du ta ansvar på banen. Det er sånn det er. Det er det de beste spillerne er ansatt for. Det er det de får betalt for.

Men:

Det er også mye kos.

Fotballspillere trenger kos.

LIKEVEL, DET SER ikke alltid like pent ut når Ståle Solbakken tømmer sin vrede over en spiller som har gjort et valg han ikke skal ta. Et valg FCK-treneren har forklart at han ikke ta. Tusen ganger, som det gjerne overdrives på fotballspråket. Og det er når sånt skjer, når det som ikke skal skje skjer, at Ståle Solbakken mister det.

Om det er i treningskamp i Albufeira eller Europa League mot Celtic på Parkhead i morgen kveld spiller ingen rolle.

– Jeg jobber med det, innrømmer FCK-treneren. – Jeg prøver å bli bedre.

MEN BEDRE TIL hva da? Å sitte stille? Ikke være seg selv? Bedre til å være en passiv utgave av seg selv en tilskuer til spillet? Det er ikke det du forbinder med Ståle Solbakken.

Er det noe du vet du får så er det ett hundre prosent engasjement.

TRENEREN STÅLE SOLBAKKEN er akkurat som spilleren Ståle Solbakken. Alltid på tærne. Alltid til stede. Ekstremt engasjert. Og når temaet bringes opp sier han at det er sånn det må være, om enn ikke med like mye følelsesmessig eruptiv aktivitet.

– Sier du at følelser ikke er en del av dette kan du like gjerne gi deg, sier han.

– Jeg gidder ikke være med på dette om kravet er å sitte stille og se spillet flytte seg fra side til side.

EUROPA LEAGUE ER viktig for F.C. København. Eller som Ståle Solbakken sier, viktigst. Det er Europa klubben lever av. Det er FCKs reklame utad. Og i 16-delsfinalen har laget og Ståle Solbakken levert denne sesongen også.

Alt ut over gruppespillet er bonus.

1–1 HJEMME MOT Celtic gjør returkampen i Glasgow litt vanskeligere enn ønsket. Men ikke umulig. Lagene er jevne. Ingenting er gitt. Eller som Ståle Solbakken ordlegger seg – "helt åpent".

Sånn var det før kampen i Parken.

Sånn er det før kampen på Parkhead.

Hele Norges coronakart