OVERLEGEN: Ingen kunne stoppe Edvald Boasson Hagen på den 19. etappen av Tour de France 2017. Foto: NTB Scanpix.
OVERLEGEN: Ingen kunne stoppe Edvald Boasson Hagen på den 19. etappen av Tour de France 2017. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Boasson Hagen i Tour de France:

- Han er en av de beste rytterne i verden

Bruddkonkurrentene forteller om en håpløs fight mot suverene Boasson Hagen.

(procycling.no): Endelig satt den. 1098 dager etter Alexander Kristoffs etappeseier 20. juli 2014 ble nok en gang norsk jubel i verdens største sykkelritt.

På suverent hvis utmanøvrerte rudsbygdingen Edvald Boasson Hagen konkurrentene, og kunne trille over mål i ensom majestet.

- Hvis Boasson hagen angriper, vet du at du ikke kan gi ham mer enn ti meter. Han er en av de beste rytterne i verden, kunne bruddkamerat Jens Keukeleire fortelle etter målgang.

Det var ikke bare Orica-Scott-rytteren som var klar over nordmannens eminemte avslutningsegenskaper, særlig i små grupper.

- Jeg visste hvem jeg måtte holde et øye med; Boasson Hagen, Chavanel og Keukeleire, alle er farlige i denne typen avslutninger, kunne bruddfantasten Thomas De Gendt røpe i Salon-de-Provence.

Uansett hvor bevisste de to belgierne var på Dimension Data-rytterens kapasitet, var det ingenting de kunne gjøre.

Les også: - Utrolig viktig for Edvalds karriere.

SALON-DE-PROVENCE: Tyskeren Nikias Arndt var nærmest. Foto: NTB Scanpix.
SALON-DE-PROVENCE: Tyskeren Nikias Arndt var nærmest. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I brudd ved en tilfeldighet

Etter målgang kunne etappevinneren fortelle til TV2 at han havnet i dagens brudd nærmest ved en tilfeldighet.

- Jeg havnet i brudd i dag, men støtet egentlig ikke for å være der, men jeg satt godt med over bakken, så da klarte jeg å være med i bruddet.

Det samme kunne Thomas De Gendt fortelle etter målgang.

- Det var ikke intensjonen å være i bruddet i dag. Jeg trodde jeg måtte jobbe i fronten av feltet i dag, men etter utforkjøringen fikk vi en luke.

DE GENDT: Klarte ikke stoppe Boasson Hagen i Salon-de-Provence. Foto: Tim de Waele.
DE GENDT: Klarte ikke stoppe Boasson Hagen i Salon-de-Provence. Foto: Tim de Waele. Vis mer

Jan Bakelants skapte trøbbel

Før start var det stor usikkerhet blant ryttere og eksperter. En lang, småkupert etappe, som potensielt kunne bli en massespurt, lå ved feltets føtter.

- Vi visste det var to mulige scenarier i dag; la en små gruppe få gå, og kontrollere det ved å trekke feltet, eller bli med i bruddet hvis det var stort nok. Det ble det andre alternativet, fortalte mannen som til slutt ble nummer fem, Thomas De Gendt.

EDDY THE BOSS: Vant sin tredje etappeseier i Tour de France. Foto: Tim de Waele.
EDDY THE BOSS: Vant sin tredje etappeseier i Tour de France. Foto: Tim de Waele. Vis mer

Etter målgang kunne en av feltets mest aggressive ryttere fortelle at Jan Bakelants skapte uro i gruppa som til slutt opparbeidet seg en luke på feltet.

- Jeg hørte at Team Sky dro feltet fordi en AG2R-rytter (Bakelants) var i gruppa, og de ville ikke la ham komme for langt foran på grunn av lagkonkurransen, fortalte Lotto-Soudal-rytteren videre.

Før etappen ledet Team Sky med 15 minutter og 18 sekunder på det franske laget. Med dagens tempoetappe foran seg, hvor det britiske storlaget vanligvis er overlegne AG2R, var det derimot tilstrekkelig å holde bruddgruppa på høvelig avstand.

Til slutt ble avstanden mellom Bakelants og hovedfeltet 12 minutter og ti sekunder, som innebærer at Team Sky fortsatt leder lagkonkurransen komfortabelt med over tre minutter.

Den avgjørende rundkjøringen

I en oval rundkjøring 2,9 km før mål valgte Nikias Arndt og Edvald Boasson Hagen å legge seg til høyre, mens resten av nimannsgruppa holdt venstre. Manøveren sikret duoen en luke, som viste seg å være avgjørende.

- Jeg hadde studert løypa, og visste at den ene siden av rundkjøringen var kortere enn den andre. Det var en fordel å kunne løypa der, røpte den Oslo-bosatte nordmannen til TV2 i Salon-de-Provence.

RYKKET: som avgjorde. Tyskeren Nikias Arndt klarte ikke følge. Foto: Tim de Waele.
RYKKET: som avgjorde. Tyskeren Nikias Arndt klarte ikke følge. Foto: Tim de Waele. Vis mer

Det var likevel ikke bare Boasson Hagen og Arndt som hadde gjort hjemmeleksa si før etappen, selv om det unektelig så slik ut.

- Vi hadde snakket om rundkjøringen på bussen, at det var bedre å kjøre på den høyre siden, men jeg tenkte ikke på det. Jeg kjente til finalen, men jeg skjønte det først når vi var inne i rundkjøringen, kunne Jens Keukeleire fortelle, som vant spurten i gruppa bak Boasson Hagen og Arndt, og ble nummer tre.

Norges 17. seier i Frankrike Rundt

På flere måter gikk Boasson hagens tredje Tour de France-etappeseier inn i historiebøkene.

For det første hentet han hjem Norges 17. Tour-triumf. Med det er han nummer to på lista etter suverene Thor Hushovd, som står med ti totalt. Alexander Kristoff har to, Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauritzen har én hver.

For det andre hentet rudsbygdingen hjem den ”lengste” etappeseieren av en nordmann i Tour de France noen sinne. 20. juli 2014 vant Alexander Kristoff til Nimes over 222 km. Gårsdagens etappe til Salon-de-Provence var 500 meter lenger.

For det tredje, med pallplass på Champs-Élysées, kan 30-åringen bli den andre nordmannen til å klare seks topp tre-plasseringer i løpet av én Tour de France. Noe overraskende er det Alexander Kristoff, og ikke Thor Hushovd, som står med rekorden fra 2014.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!