- ENESTÅENDE TEKNIKK: Mats Møller Dæhli er blitt en sentral spiller på Manchester United U18. Ifølge Nick Poole, som følger klubbens ungdomslag tett, blir han ansett for å være et av de største talentene. Her i aksjon mot Liverpools U18-lag. Foto: David Rawcliffe/Propaganda
- ENESTÅENDE TEKNIKK: Mats Møller Dæhli er blitt en sentral spiller på Manchester United U18. Ifølge Nick Poole, som følger klubbens ungdomslag tett, blir han ansett for å være et av de største talentene. Her i aksjon mot Liverpools U18-lag. Foto: David Rawcliffe/PropagandaVis mer

- Han er en av de unge spillerne det snakkes mest om

Mats Møller Dæhli (16) imponerer stort i Manchester United.

(Dagbladet): Mats Møller Dæhli (16) ble beskrevet som «et eksepsjonelt talent» av sin trener i Stabæk da han skrev under for Manchester United i november 2010.

Egentlig skulle han ikke komme over til England før sommeren det påfølgende året, men med hjelp av fotballspeider John Vik fra Solution fikk han begynne på akademiet allerede i februar. Måneden etter debuterte han for U18-laget - der han etter hvert har opparbeidet seg en status som en av lagets nøkkelspillere. 

I hvert fall om man skal tro United Youth-bloggeren Nick Poole, som følges av over 27 000 personer på Twitter og ser flere akademikamper enn de fleste.

- Han er utvilsomt en av de viktigste spillerne på U18-laget, og en av spillerne fansen snakker mest om. I økende grad denne sesongen, hvor han stadig har blitt viktigere for laget. Han blir definitivt sett på som et av de største talentene her, sammen med (Adnan) Januzaj og (Jack) Barmby (sønn av Nicky Barmby, journ.anm.), skriver United-bloggeren i en mail til Dagbladet.

Ligger lenger framme enn Eikrem
Mange hadde forventninger til at Magnus Wolff-Eikrem skulle slå til på Old Trafford, men han dro som kjent hjem til Norge sammen med Ole Gunnar Solskjær, uten å få en eneste A-kamp.

Poole mener flere ting taler for at Dæhli har større sjanser for å lykkes.

- Magnus sleit nok litt med den defensive delen, og hadde en del problemer med skader og diabetes, som bidro til at utviklingen hans gikk betydelig saktere enn den har gjort med Mats så langt. Jeg tror Mats har litt mer tempo og er i stand til å spille i flere posisjoner, noe som taler til hans fordel. På dette stadiet av karrieren ligger han lenger framme enn Magnus gjorde på samme alder. Men det er vanskelig å spå hva som vil skje de neste årene.

Møller Dæhli har fått spille mye indreløper og sentral midtbane på U18-laget denne sesongen. I forrige ukes FA Youth Cup-kamp mot eldre og mer robuste karer fra Derby, som United vant 2-1, spilte han ute til høyre. Nordmannnen hadde gjennomspillet da laget fikk straffe på stillingen 1-1, en sjanse Jack Barmby tok godt vare på.

- Mats er en fotballspiller det er herlig å se. Han imponerte alle fra første stund med sine ballferdigheter - en glimrende førstetouch, teknikk, selvtillit til å utfordre eller slå den smarte pasningen. I det siste har han også utviklet andre deler av spillet sitt, og det virker som om han har beina på jorda og fornuftige folk rundt seg, så det er høye forventninger til at han kan lykkes. Han har en god sjanse, mener Poole.

Ikke redd lenger
16-åringens største utfordring da han kom var å tilpasse seg et høyere tempo og høyere treningsmengder enn det han var vant med. I tillegg er han ikke blant de største rent fysisk - og sånn sett har han måttet lære seg å ta imot mye juling.

Ifølge fotballspeider John Vik, som anbefalte Møller Dæhli for United, har klubben tradisjon for å sende 16-åringer i krigen mot motspillere som er opptil to år eldre.

- Mats er fortsatt ikke så sterk, men han er utrolig mye modigere. Han er ikke redd for at det skal gjøre vondt lenger. Han lar seg ikke skremme når motstanderne blir fysiske. De fleste andre ungdomslagene i England stiller med 18-åringer, der United stiller med 16-åringer. FA Youth Cup er litt annerledes, der bruker de også å ta med de litt eldre, men Mats har hele tida spilt mot gutter som er to år eldre siden han kom til United, han har møtt mannfolk. Til slutt er du ikke redd lenger. Han går nok ikke inn i de verste duellene, men han unngår dem med teknikk, fart og smartness, sier Vik til Dagbladet.

Ferguson i garderoben
Ifølge speideren var sir Alex Ferguson på plass i FA Youth Cup-kampen mot Derby forrige uke - og han tok seg også en tur inn i garderoben i pausen, på stillingen 1-1.

- Det er sikkert for å gi dem en følelse av at dette er viktig for klubben, og en turnering de prioriterer. Du kan jo tenke deg hva det betyr, å få den mannen inn i garderoben når kampen står og vipper, sier han.

Ferguson er også opptatt av å jekke ned de unge spillerne, så de ikke tror de er verdensmestere før de har oppnådd noe som helst.

- Han sa til meg en gang at han selv har vært håndverker, vant med å være lærling og lære yrket fra bunnen av. Han er veldig opptatt av at gutta ikke tar av for tidlig.

Snart proffkontrakt
United vant Youth Cup sist sesong, med Ravel Morrison og Paul Pogba som de største profilene. Begge to nøler nå med å skrive under på nye kontrakter med United, og framtida på Old Trafford virker uviss.

Denne sesongens U18-lag er det ikke knyttet like store forventninger til, mest fordi flere av spillerne er såpass unge. Mats Møller Dæhli blir 17 år i mars, og kan da tilbys proffkontrakt. Det betyr et markant lønnshopp fra de rundt 90 pundene han tjener i uka nå.

Det viktigste for nordmannen - som for øvrig er sønn av Dagbladet-fotograf Mette Møller og VG-kommentator Truls Dæhli - er uansett å ta nye steg.

Og det gjør han hele tida.

- På modighetsskalaen har han gått fra fire til ti. Han er ekstremt modig nå, sier John Vik.

- Han ligger veldig langt framme. Den største forskjellen fra Norge er tempoet og mengdetreningen. Det er dager han ikke er hjemme før halv sju på kvelden, etter å ha reist hjemmefra halv ni på morgenen. Det er morgentrening, lunsj, behandling og ettermiddagstrening. Skole er også flettet inn, han går jo NTG-opplegget i Norge, og så går han også noe engelsk skole der borte. Han har nok å gjøre.

I likhet med Vik har Nick Poole latt seg imponere over hvor mye tøffere Møller Dæhli er blitt, ifølge United-bloggeren virker det som han «gleder seg» til de fysiske bataljene nå.

Men det er fortsatt teknikken og fotballforståelsen han setter høyest hos den unge nordmannen.

- Det mest imponerende med ham har vært ballkontrollen og intelligensen i spillet hans. Teknisk er han enestående, han er smart i posisjoneringen og veldig god på å finne plass. Han ser tidlig hvor pasningen skal slås. Arbeidskapasiteten hans har forbedret seg enormt, ikke minst det defensive arbeidet, som gjør at han ikke bare er en luksusspiller.

- Hvor har han det største forbedringspotensialet?

- Sluttproduktet, særlig scoringer, er nok det området han kan forbedre mest, skriver Poole.

LYKKES BEDRE ENN EIKREM?: Magnus Wolff Eikrem endte uten A-lagskamper for Manchester United. Mats Møller Dæhli er bedre for alderen enn det Eikrem var, mener Poole. Foto:  AFP PHOTO/ PAUL ELLIS
LYKKES BEDRE ENN EIKREM?: Magnus Wolff Eikrem endte uten A-lagskamper for Manchester United. Mats Møller Dæhli er bedre for alderen enn det Eikrem var, mener Poole. Foto: AFP PHOTO/ PAUL ELLIS Vis mer