SJANSELØS: Thor Hushovd var sjanseløs i spurten mot Mark Cavendish og Alessandro Petacchi. Foto: Scanpix
SJANSELØS: Thor Hushovd var sjanseløs i spurten mot Mark Cavendish og Alessandro Petacchi. Foto: ScanpixVis mer

- Han er en eksepsjonell spurter

Hushovd om Cavendish.

||| (Dagbladet): - Åh, dæven, utbrøt Thor Hushovd da han så spurten til Mark Cavendish etter den siste etappen av Tour de France.

- Han er ei kule og er eksepsjonell som spurter, skrøt Hushovd til Aftenposten.

Thor Hushovd trengte 11 poeng på Alessandro Petacchi for å vinne den grønne trøya for andre året på rad.

Det klarte han ikke. Hushovd endte til slutt på en 7. plass.

FIKK HOLDE DATTEREN IGJEN: Etter målgang fikk Hushovd et etterlengtet gjensyn med sin datter Isabel (1) igjen. Foto: Scanpix
FIKK HOLDE DATTEREN IGJEN: Etter målgang fikk Hushovd et etterlengtet gjensyn med sin datter Isabel (1) igjen. Foto: Scanpix Vis mer

«Oksen fra Grimstad» hadde en langt fra optimal oppladning til Touren. Med kravebeinsbrudd få måneder før start var spurtformen ikke fininnstilt, noe som har vært tydlig på flere etapper.

Hushovd er likevel fornøyd med sitt Tour de France.

- Jeg hadde en langt fra optimal oppladning til Touren. Jeg har vunnet en etappe og hatt den grønne trøyen i tolv dager, sa han til TV 2 Sporten etter målgang.

På spørsmål om det er bittert å tenke på at han kunne hatt den grønne trøya hvis ikke Fabian Cancellara hadde kansellert spurten i Spa, svarte Hushovd følgende:

SJARMØRETAPPE: Alberto Contador feiret ferden inn til Paris med et glass champagne. Foto: Scanpix
SJARMØRETAPPE: Alberto Contador feiret ferden inn til Paris med et glass champagne. Foto: Scanpix Vis mer

- Det nytter ikke å legge seg ned og grine av den grunn. Det har andre gjort før meg uten at det hjelper, sa Hushovd.

Lyntog Men det så lovende ut da rytterne svinge ut på oppløpet for siste gang.

Hushovd var først ut av den fryktede svingen til oppløpet sammen med opptrekker Brett Lancaster. Til tross for den lovende starten var det tydelig at det nødvendige taktomslaget og toppfarten manglet.

Lyntoget Mark Cavendish kom som en rakett på siden og viste - til gangs - hvilken fantastisk rytter han er.

I en voldsom fart rykket Isle of Man-mannen opp på siden av Thor. Som i fjor seilte Cavendish i ensom majestet over mållinja med Alessandro Petacchi og Julian Dean et stykke bak.

HAT-TRICK: Alberto Contador seilte over linja til sin tredje Tour de France-triumf. Sist gang et land vant både Tour de France og fotball-VM var i 1938 hvor Italia vant VM og Gino Bartali vant. Foto: Scanpix
HAT-TRICK: Alberto Contador seilte over linja til sin tredje Tour de France-triumf. Sist gang et land vant både Tour de France og fotball-VM var i 1938 hvor Italia vant VM og Gino Bartali vant. Foto: Scanpix Vis mer

Petacchi sikret dermed den grønne trøya, mens Mark Cavendish gikk forbi Hushovd i antall poeng. Petacchi blir med det den elste som klarer å vinne den grønne trøya med sine 36 år og 203 dager.

- Vi ville gå offensivt ut, og ligge langt fremme i den siste svingen. Der vet man aldri hva som skjer, sa Hushovd til Aftenposten.

- Jeg fikk et bra opptrekk, men var litt defensiv mot slutten. Jeg kunne kanskje kommet meg frem en plass eller to.

Mark Cavendish ble med sin maktdemonstrasjon den første mannen noensinne som vinner på Champs-Élysées to år på rad. Han er også en av to ryttere som har vunnet minst 5 etapper i to år på rad.

EL PISTOLERO: Alberto Contador feirer med sin signaturfeiring: pistolskuddet. Foto: Scanpix
EL PISTOLERO: Alberto Contador feirer med sin signaturfeiring: pistolskuddet. Foto: Scanpix Vis mer

Edvald Boasson Hagen kom på en 17. plass. Rudsbygdingen fikk to 3. plasser i årets Tour de France, men endte altså uten etappeseier.

- Jeg har tenkt til å sykle Tour de France i mange år fremover, så det kommer flere muligheter, sier han til TV2.

Sjarmøretappe Alberto Contador fikk sin fortjente hyllest på Champs-Élysées. Etter å ha skålet med champagneglassene og lekt litt med Andy Schleck kjørte han og Astana-laget inn på den franske paradegaten til enorm hyllest fra folkehavet.

Og i motsetning til i fjor spilte arrangøren riktig nasjonalsang da Contador mottok pokalen. I fjor presterte de å spille den danske nasjonalsangen.

Andy Schleck, som kjempet til siste meter, vant den hvite ungdomstrøya for tredje året på rad.  Bare Jan Ullrich har klart det før.