BLE HYLLET: Alberto Contador fikk en hjertelig mottakelse da han i går kveld stilte til pressekonferanse i hjembyen Pinto, etter at CAS mandag dømte ham til to års utestengelse for doping. Foto:  AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
BLE HYLLET: Alberto Contador fikk en hjertelig mottakelse da han i går kveld stilte til pressekonferanse i hjembyen Pinto, etter at CAS mandag dømte ham til to års utestengelse for doping. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANOVis mer

- Han er en forbanna vits

Alexander Dale Oen kaster seg inn i Contador-debatten.

(Dagbladet): Alberto Contador ble møtt med applaus og jubel da han møtte pressen i sin hjemby Pinto i går kveld.

I Spania er den generelle oppfatningen at dopingdommen mot SaxoBank-syklisten er altfor streng. Andre mener det stikk motsatte - at Contador har sluppet altfor billig unna.

Blant dem er Alexander Dale Oen, som i går kastet seg inn i debatten på Twitter.

- Contador er en forbanna vits, og det samme er systemet som gir ham 5 (!!) måneders straff for en positiv dopingprøve for 17 måneder siden, skriver toppsvømmeren, og legger til hashtagen «WTF».

Dopingjeger rystet
Riktignok er spanjolen i teorien utestengt i to år av Idrettens Voldgiftsrett (CAS), men fordi karantenen har tilbakevirkende kraft vil han kunne konkurrere igjen fra 5. august i år.

Samtidig reagerer flere på at Contador faktisk har konkurrert på lik linje med konkurrentene siden februar 2011, da han ble frifunnet av det spanske sykkelforbundet, etter at de først dømte ham til ett års utestengelse.

At alle Contadors resultater i karanteneperioden nå blir strøket er ikke formildende, uttalte mangeårig dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet i går.

- Han har konkurrert, det er kjernepunktet. Selv om han er fratatt titlene, har han vært aktiv i idretten. Dette betyr at han blir borte fra idretten i meget kort tid, det er bare en fjerdedel av den totale utestengelsen. Det har jeg aldri sett noen gang tidligere, og jeg har vært med i antidopingarbeidet internasjonalt siden 1980. Contador har vært i miljøet som om intet har skjedd, og han blir bare ute av det et halvår, sa Lereim.

FNYSER AV STRAFFEN: Alexander Dale Oen mener Contador har sluppet altfor billig unna. 
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
FNYSER AV STRAFFEN: Alexander Dale Oen mener Contador har sluppet altfor billig unna. Foto: Christian Thomassen / Scanpix Vis mer

Contador ble tatt for bruk av det forbudte stoffet clenbuterol, som ikke finnes naturlig i menneskekroppen. Mengdene var så mikroskopiske at de i seg selv ikke var prestasjonsfremmende, men spanjolen er ikke blitt trodd på påstanden om at han fikk det i seg via en forurenset biff.

- Kan ikke ta seirene mine
CAS finner imidlertid ikke grunn til å tro at Contador har inntatt stoffet gjennom bloddoping, men mener det sannsynligvis dreier seg om et forurenset kosttilskudd.

Den konklusjonen er det eneste SaxoBank-rytteren trøster seg med nå, fortalte han på gårsdagens pressekonferanse.

- Det eneste lyspunktet jeg kan se, er at dommen ikke sier at jeg dopet meg, sa han ifølge ESPN.

I løpet av de 50 minuttene seansen varte, ble han flere ganger avbrutt med jubel og applaus fra noen av tilhørerne. Noen ropte også navnet hans taktfast.

- De kan utestenge meg i de to årene og bøtelegge meg, men de kan aldri ta fra meg seirene, sa Contador - selv om det nettopp er det CAS nå har gjort.