Norge - Malta, kl 20.45

- Han er en jævel

Markus Henriksen mener Martin Ødegaard har tatt store steg defensivt. Omtaler ham som «en jævel».

SPENNENDE EM-KVALIK: Martin Ødegaard og Norge spiller to viktige kamper mot Malta og Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPENNENDE EM-KVALIK: Martin Ødegaard og Norge spiller to viktige kamper mot Malta og Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Malta, kl. 20.45 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): God med ball, flink til å finne medspillere - og avgjørende pasninger i det rette øyeblikket: Slik har vi lært å kjenne Martin Ødegaard (20).

Men etter de tre første kampene med Real Sociedad i Spania, er også to andre egenskaper blitt enda tydeligere: Løpskapasiteten og det defensive spillet.

- Han er dyktig til å ta valg i den offensive delen. Men i tillegg er han en jævel til å jobbe defensivt, sier landslagskollega og Hull-spiller Markus Henriksen til Dagbladet.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for et bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet for Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

Etter klubbyttet fra Vitesse til Real Sociedad, er det som om Ødegaard har steget opp på et nytt nivå. Det store spørsmålet før debutkampen mot Valencia 17. august var:

- Tar han nivået i spansk fotball?

Det er ligaen mange mener er den beste i verden. Og svaret kom umiddelbart: «Ja.»

Rett før denne landslagssamlingen - der Norge møter Malta torsdag og Sverige søndag - la han ut et bilde av seg selv i bar overkropp. Bildet viser resultatet av det enorme treningsarbeidet han legger ned.

Mektig imponert

Selv landslagskolleger som har sett litt av hvert ute i verden, er mektig imponert.

- Han imponerer meg mer og mer, sier Henriksen.

- Det gjelder måten han legger ned arbeid på. Han er en dødsseriøs gutt som virkelig vil bli så god som overhodet mulig. Han tror jeg vi får mye glede av framover.

Henriksen fortsetter.

- Han har hele tida vært superdyktig til å velge klubb. Først Heerenveen, så Vitesse og nå Real Sociedad. Jeg så kampen mot Valencia (1-1). Jeg synes han tar steg hele veien. Han er blitt en mye mer voksen spiller. Og kvalitetene hans må bli brukt riktig.

Alkmaar-spiller Jonas Svensson er ikke mindre imponert:

- Du ser at han er godt trent og at den fysiske utviklingen er stor. Vi som har sett ham i aksjon, vet at det ikke er noe som kommer gratis. Han tilbringer mye tid i gymmen. Bare på samlingen her kjører han ekstra runder. Det må være lov til å vise fram brystkassa da. Er det ikke dette Instagram er til for? spør Svensson og humrer.

- Han har jobbet med fysikken. Og det han har gjort er forbilledlig.

Til Dagbladet sier Ødegaard at løpskapasiteten hans muligens har vært en undervurdert egenskap. At han har tatt steg defensivt, gjør ham til en spiller enda mer etter Lars Lagerbäcks smak.

- Jeg er veldig imponert over den mentale biten hos ham. Han er en jordnær gutt og positiv å ha i gruppa.

Med et smil legger han til:

- Dessuten er han en bra fotballspiller.

To lag til EM

Spania leder gruppa og har 12 poeng. Deretter følger Romania og Sverige med sju poeng. Norge har fem poeng, Malta tre og Færøyene null.

De to beste lagene går til EM-sluttspillet i 2020.

EM-KVALIK
Spania440011-212
Romania421111-57
Sverige42118-77
Norge41218-75
Malta41032-103
Færøyene40043-120