IKKE OVERRASKET: Magnus Carlsen dysser ned den kontroversielle avgjørelsen om å ikke nominere verdensmesteren i sjakk til «Årets mannlige idrettsutøver» på Idrettsgallaen. Han er ikke overrasket over at Garry Kasparov reagerte sterkt. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og Christian Monge Hugsted / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Magnus Carlsen dysser ned den kontroversielle avgjørelsen om å ikke nominere verdensmesteren i sjakk til «Årets mannlige idrettsutøver» på Idrettsgallaen. Han er ikke overrasket over at Garry Kasparov reagerte sterkt. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og Christian Monge Hugsted / DagbladetVis mer

- Han er en person som skyter fra hofta

Magnus Carlsen om sjakkikonet som raste mot Idrettsgalla-vrakingen.

BEKKESTUA (Dagbladet): I dag tok verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen turen til Bekkestua for å overvære en barneturnering på NTG Bærum. Med seg på laget hadde han også statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorild Widvey. Sammen spilte de et parti lynsjakk mot to elever fra skolen, og ikke uventet var det Carlsen og Solberg som trakk det lengste strået.

Magnus Carlsen har ligget lavt i terrenget siden han landet på Gardermoen 27. november. Da var det et par hundre pressefolk og skuelystne som hadde møtt opp for å hylle nordmannen, og det var liknende tilstander i dag. Hovedpersonen selv forteller at den store VM-seieren over Vishy Anand endelig har sunket skikkelig inn.

- Jeg har på sett og vis blitt vant til tanken om at jeg er verdens beste, og det er selvfølgelig bra, sier Carlsen til Dagbladet.

- Hva har du gjort den siste tiden?

- Jeg har ikke gjort så veldig mye. Jeg var blant annet i Spania med noen kamerater. Bortsett fra det har det bare gått på å slappe av og komme seg, sier Carlsen.

Fikk drøm oppfylt Carlsen fylte nylig 23 år, og feiret dagen med å ta avspark i kampen mellom favorittlaget hans Real Madrid og Real Valladolid. Real Madrids mektige president Florentino Pérez hadde fått med seg Magnus Carlsens sjakktriumf i India, og ville hylle nordmannen.

- Det var veldig gøy. Det var en stor opplevelse. Jeg møtte mange gode spillere, sier Carlsen.

Det var mange som hevet øyenbrynene da det kom beskjed om at Magnus Carlsen ikke er nominert til «Årets mannlige idrettsutøver» på Idrettsgallaen i januar. Det blir sett på som en kontroversiell avgjørelse, særlig med tanke på at Carlsen ble verdensmester. Begrunnelsen kan du lese her.

Tar det ikke tungt Hovedpersonen selv tar det imidlertid hele oppstyret med stoisk ro.

- Jeg er veldig fornøyd med de to nominasjonene jeg fikk. Og jeg ser ikke minst fram til å dele ut pris og være en del av idrettsfelleskapet, sier Carlsen.

Sjakkverdensmesteren ble nominert til «Årets navn» og i «Åpen klasse». Han ble ikke overrasket over at han ikke ble nominert til «Årets mannlige idrettsutøver».

- Altså, kriteriene var jo definert, så jeg er veldig fornøyd med de nominasjonene jeg har fått, sier Carlsen.

- Det ble gjort et unntak for Petter Solberg i 2003, og enkelte trodde det ville skje i år også?

- Ja, men det var kanskje andre mer enn meg som hadde håpet på at de ville gjøre et unntak.

Gasparov raste Sjakkikonet Garry Kasparov har ikke noe til overs for at Magnus Carlsen ikke er nominert som årets idrettsmann i Norge. Han kom med en skikkelig kraftsalve mot arrangementet, og mener Norge ikke henger med resten av verden.

- Skjønner du reaksjonen til Kasparov?

- Ja, men Kasparov er jo også en som skyter fra hofta i større grad enn hva jeg gjør. Og det er jo slik han er, sier Carlsen.

LÆRTE AV DEN BESTE: Statsminister Erna Solberg møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen på toppidrettsgymnaset på Bekkestua søndag, kulturminister Thorild Widvey var også tilstede.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LÆRTE AV DEN BESTE: Statsminister Erna Solberg møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen på toppidrettsgymnaset på Bekkestua søndag, kulturminister Thorild Widvey var også tilstede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer