VM i orientering 2019 Kasper Fosser

Han er en sensasjon

Fenomenet Kasper Fosser (20) løper fortere i skogen enn nesten ingen nordmann har gjort før på hans alder. Det er god timing nå som o-løp plutselig blir topp TV-underholdning.

RASKERE ENN NOEN: Kasper Fosse holder klart større fart enn alle juniorene i o-sporten. Det gir ham en fordel i en sport i endring. Allerede i dag er han blant medaljekandidatene i langdistanse under seniorenes VM. FOTO: Ivar Haugen/Orientering.no
RASKERE ENN NOEN: Kasper Fosse holder klart større fart enn alle juniorene i o-sporten. Det gir ham en fordel i en sport i endring. Allerede i dag er han blant medaljekandidatene i langdistanse under seniorenes VM. FOTO: Ivar Haugen/Orientering.noVis mer

SPYDEBERG (Dagbladet): Høyere løpsfart blir stadig viktigere i o-sporten, og til dagens VM-start kommer Norge med en junior som passer for denne fornyelsen. Med det unge fartsfenomenet Kasper Fosser har idretten fått en stjerne som med en rotekte norsk o-bakgrunn setter en ny standard for tempoet. Det gjør at 20-åringen mestrer tradisjonell skogsorientering like bra som den stadig mer populære sprintvarianten.

Sist måned utklasset Kasper konkurrentene i juniorenes verdensmesterskap både på mellom -og langdistanse. Avstanden bakover var forbløffende stor; akkurat som da han vant samme mesterskap i fjor på 15km med over fire minutter.

Da var snittfarten i ulendt skogsterreng nede på 4.37 minutter pr. kilometer. Kombinert med et par bom, noen omveier og krevende orientering underveis, er det sensasjonelt fort.

Kanskje så fort at norsk idrett har fått en stjerne som åpner sporten for et helt nytt publikum. For o-miljøet har sjelden sett noe flottere av en juniorløper.

MÅLT i prestasjon hadde det vært fortjent. O-løperne har lenge satt gullstandarden i norsk toppidrett. De beste utøverne er ekstremt godt trent, det tette, familiære miljøet legger grunnlaget for lange, stabile karrierer og sporten er i forkant av den teknologisk utviklingen som med bruk av GPS nettopp gir publikum helt andre muligheter til å være med på moroa.

Det siste har åpnet opp o-løp som TV-idrett. For første gang er verdensmesterskapet tilpasset TV-sendingene. NRK har fått skjøvet starttidene slik at de ulike konkurransene stemmer best mulig med europeiske TV-vanene. De fire individuelle finalene i dag og fredag blir avgjort rett før Dagsrevytid klokka 19.00, mens den avsluttende herrestafetten har direkte innspurt klokka 20.30 midt i lørdagsunderholdningen på statskanalen.

Nå vil verken norske eller andre europeiske TV-rekorder falle bare av den grunn. O-sporten vil fortsatt ha det utmerket med seg selv som nisjeidrett, men de beste løperne har uansett noen fortellinger det er verdt å høre på for alle som virkelig vil nå lengst mulig i idrett.

DET er her den superraske junioren Kasper Fosser kommer inn. Utklassingen i juniormesterskapet ga VM-plass blant seniorene i tolvte time. Sjelden har forventningene til en ung løper vært større. For bak den sensasjonelle farten skjuler det en av de mest målbevisste norske toppidrettsutøverne:

- Alt jeg gjør, handler om å bli best om fem, ti år, sa han til fagbladet Veivalg etter det første gullet i junior-VM i fjor.

MORFAR HJELPER: Kasper er blitt fulgt opp av morfar Per Fosser som selv var topp o-løper. FOTO: Jens Kløvrud, Dagbladet.
MORFAR HJELPER: Kasper er blitt fulgt opp av morfar Per Fosser som selv var topp o-løper. FOTO: Jens Kløvrud, Dagbladet. Vis mer

Da hadde Kasper allerede opparbeidet en spesiell løpsstyrke gjennom motbakkeintervaller etter å ha blitt inspirert av morfar Per Fosser som var toppløper på 1970-tallet:

- Bestefar mente at om jeg skulle bli god i nordisk terreng, måtte jeg trene i bakker. Jeg tok det bokstavelig og trente i hoppbakkene. I trappene og i veien langs unnarennet i Midtstubakken. Intensive økter der jeg tok meg helt ut, fortalte han.

MORFAR Per (75) har vært med som venn, hjelper og medtrener hele veien, men satsingen er først og fremst selvstendig. Likheten med tre år eldre Johannes Høsflot Klæbos vei til langrennstoppen er slående. Det handler om å være åpen for annerledes treningsmetoder, nitid arbeid i forberedelsene til det enkelte løp og så tydelige egne valg:

- Jeg har ikke sett så mye på hva andre o-løpere gjør; jeg har sett på kravene. Hva må til for å bli best? I stedet for å se mot langrenns-modellen, finner jeg det mer naturlig å hente ideer fra friidrett og løping, forklarte han til o-ekspertene i «Veivalg» før årets junior-VM i Danmark. Da hadde han systematisk jobbet med terskeltrening med intervaller ned mot ett, to minutter på mølle for å mestre de korte, bratte bakkene i åsene rundt Silkeborg. Det slitet ble belønnet med at han igjen løp fra alle.

På samme vis har Kasper fast brukt linjene på fotballbaner til å trene retningsforandring og akselerasjon med tanke på sprint. Det har gitt en norsk o-løper med sjelden snert i steget.

DET er ikke sikkert at du får seg så mye av akkurat den egenskapen på dagens langdistanse i det tøffe VM-terrenget i Indre Østfold. Ennå er tidenes mestvinnende norske løper Olav Lundanes (8 VM-gull) vår største vinnerkandidat, med jevngamle Magne Dæhli som nærmeste utfordrer.

Samtidig er dette første gangen på lenge at de tradisjonelle distansene har et eget mesterskap. Endringen i sporten har presset fram en deling der det heretter annethvert år bare blir sprint på VM-programmet.

Da er det flott at vi kommer med en helt ny type norsk o-stjerne som løpsfenomenet Kasper Fosser.