TIL FINALE: Verdensener Novak Djokovic er favoritt før søndagens Wimbledon-finale mot Roger Federer. Etter fredagens semifinale tyder mye på at det kan bli jevnere enn først antatt. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
TIL FINALE: Verdensener Novak Djokovic er favoritt før søndagens Wimbledon-finale mot Roger Federer. Etter fredagens semifinale tyder mye på at det kan bli jevnere enn først antatt. Foto: AP Photo/Kirsty WigglesworthVis mer

- Han er en sjelden utøver. En av de beste noensinne

Wimbledon-finale i dag.

Verdensener Novak Djokovic er favoritt før søndagens Wimbledon-finale mot Roger Federer. Etter fredagens semifinale tyder mye på at det kan bli jevnere enn først antatt.

I søndagens kamp møtes tittelforsvarer Djokovic og tidligere verdensener Federer. Federer er ikke bare den eldste mannen som har spilt seg fram til en singlefinale på 41 år.

Han nærmer seg også plassen som den mestvinnende i single gjennom Wimbledon-historien. Med sju titler deler han nå førsteplassen med Pete Sampras. Etter å ha utspilt hjemmehåpet Andy Murray i semifinalen er det flere som drar paralleller til spillet Federer viste da han var på sitt aller beste.

- Jeg vet ikke om noen har spilt så bra som Roger på den alderen, sa Murray etter kampen.

- Han og Serena Williams er sjeldne utøvere. De er to av de beste noensinne.

Forklaringen på at Federer klarer å holde seg på topp etter fylte 33 år mener briten skyldes spillestilen og en evne til å ikke legge for mye press på kroppen.

Tittelforsvarer Ikke siden Federer vant fem titler på rad mellom 2003 og 2007 har en Wimbledon-vinner klart å forsvare seieren året etter. Federer selv tapte finalen i 2008 mot Nadal. Året etter var han tilbake på topp, men i 2010 røk han ut i kvartfinalen. Hans foreløpig siste Wimbledon-seier vant han i 2012. Året etter sa det stopp allerede i andre runde.

Utfordrer Djokovic vant Wimbledon i 2011 og i 2014. I 2012 ble han slått i semifinalen av Federer. Søndag har han mulighet til å bli den første på åtte år som klarer å forsvare tittelen.

Skulderproblemer? Under andre sett i torsdagens semifinale måtte Djokovic to ganger få behandling på venstre skulder og albue.

- Det er ingen ting som bekymrer meg. Den vil være fin til neste kamp, svarte han da han fikk spørsmål det var noe i veien med skulderen.

Til BBC sier tidligere Wimbledon-finalist Andy Roddick at han er bekymret for Djokovic etter det han så i semifinalen.

- Han ville ikke bedt om behandling hvis ingen ting var galt. Kan han fikse det? Kanskje.

Innbyrdes oppgjør Djokovic og Federer har spilt mot hverandre 39 ganger før søndagens finale. Federer leder med 20 seire mot Djokovic' 19. I Wimbledon har de møttes to ganger tidligere, i 2012 og 2014. I London står de med 1-1 i seire så langt.

- Han elsker å spille her. Det er her han spiller sin beste tennis, på Centre Court i Wimbledon. Sju titler. Det er hans bane, sier Djokovic om motstanderen.

Sveitseren sier at han prøver å ikke tenke på fjorårets finaletap, men at det vil bli tøft å slå Djokovic.

- Novak har hatt en fantastisk suksess i løpet av karrieren, spesielt de siste årene. Han har dominert på de harde banene, og så har han blitt bedre på gress. På leire er han en av de beste, om ikke den aller beste.

- Jeg er bare glad for å være tilbake i finalen. Det er alltid stort. Mot Novak, som er rangert som verdens beste, blir det noe ekstra.

(NTB)