- Han er en vrien mann å slå

Cavendish kontrollerte mot Hushovd i spurtduell.

«E.T. PHONE HOME»: Den smått utenomjordiske spurteren Mark Cavendish tar seg tid til en telefon på vei over målstreken foran Thor Hushovd. Cavendish sier Hushovd er en av de beste spurterne på planeten. Men med formen Cavendish er i, holder ikke engang det. Foto: Laurent Rebours, AP/Scanpic
«E.T. PHONE HOME»: Den smått utenomjordiske spurteren Mark Cavendish tar seg tid til en telefon på vei over målstreken foran Thor Hushovd. Cavendish sier Hushovd er en av de beste spurterne på planeten. Men med formen Cavendish er i, holder ikke engang det. Foto: Laurent Rebours, AP/ScanpicVis mer

(Dagbladet.no): Mark Cavendish ble for sterk for Thor Hushovd i en durabelig spurtduell om etappeseieren på vei inn i La Grande Motte.

Hushovd hadde et bra utgangspunkt inn på de siste hundremeterene: Hans gamle opptrekker Mark Renshaw ledet an med sin nye «sjef» Cavendish på hjul. På hjulet til Cavendish lå Hushovd.

Da Renshaw slapp, forsøkte Thor å komme opp på siden av briten, men klarte aldri annet enn å kapre andreplassen.

- Han har en fantastisk god hjelp fra Renshaw, så han er vanskelig å slå, konstaterer Hushovd overfor TV 2 rett etter målpassering.

Fornøyd Thor
Thor sier likevel at han var fornøyd med innsatsen i dag, og lurer litt på hvordan han skal klare å vippe Cavendish av pinnen.

- Jeg må nok tørre å ta ham litt på senga om jeg skal slå ham. Han er bare en vrien mann å slå, sier Hushovd.

NÆR, MEN LANGT UNNA: Thor Hushovd var ikke mange meter bak Mark Cavendish over målstreken, men briten så ut til å ha full kontroll likevel. Foto: Christophe Ena, AP/Scanpix
NÆR, MEN LANGT UNNA: Thor Hushovd var ikke mange meter bak Mark Cavendish over målstreken, men briten så ut til å ha full kontroll likevel. Foto: Christophe Ena, AP/Scanpix Vis mer

Cavendish svarer med å innrømme at det var tettere på i dag enn i går.

- Thor Hushovd er en av de beste sprinterne på planeten, så jeg var ikke sikker på å slå ham. Men Mark Renshaw ga meg et perfekt utgangspunkt, sier Columbia-rytteren i seiersintervjuet.

Han er også meget fornøyd med innsatsen til laget, som smadret hovedfeltet tre mil før mål.

- Det var en perfekt avslutning - hvordan vi jobber som et lag. Det viser hvordan vi dominerer, sier Cavendish.

Langvarig brudd
Dagens etappe var en typisk flat etappe der fire mann fikk lov til å sitte i brudd fra helt i starten.

Samuel Dumoulin (Cofidis), Koen De Kort (Skil-Shimano), Ruben Perez (Euskatel) og Maxime Bouet (Agritubel) hadde på det meste en ledelse på 13 minutter ned til hovedfeltet.

BARE Å GRATULERE: Thor kunne ikke annet enn å gi Cavendish et klapp på skuldra etter oppvisningen. Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters/Scanpix
BARE Å GRATULERE: Thor kunne ikke annet enn å gi Cavendish et klapp på skuldra etter oppvisningen. Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters/Scanpix Vis mer

Til slutt tok Saxobank, som fortsatt har Fabian Cancellara i gul trøy, grep. Feltet spiste sakte men sikkert opp forspranget. Mellom klokka halv fire og halv fem i dag satt stort sett den norske mesterskapstrøya i fronten av feltet. Og inne i trøya: Kurt Asle Arvesen.

Tre mil før mål, bestemte imidlertid Mark Cavendish og Columbia-laget seg for å sprenge feltet. På en lang slette med sidevind, satte de inn et voldsomt kjør og sprengte feltet i to.

Mens Cavendish hadde med seg alle lagkameratene, fikk Thor Hushovd bare med seg opptrekkeren Hayden Roulston fra Cervelo.

- Det betyr ikke så mye i spurten, sier Hushovd etter målpassering.

Armstrong opp på tredje
Lance Armstrong satt også med i tetgruppa, som ganske snart smadret de fire utbryterne. I gruppa på 28 ryttere hadde Lance med seg lagkameratene Anderas Klöden og Vladimir Popovitsj fra Astana-laget.

Men mange av sammenlagtfavorittene, som Contador, Evans, Schleck-brødrene og Sastre satt i hovedfeltet, som derfor måtte gjøre det de kunne for å holde avstanden nede.

- Det ble hektisk og kaotisk, og vi klarte ikke å organisere oss raskt nok til å tette luka. Det er for dårlig av oss å bare ha med oss Fabian (Cancellara) framme, sier Arvesen til TV 2.

I mål var de omkring 40 sekunder bak Cavendish. Det betyr at Lance Armstrong nå er best i sammendraget på det knallsterke Astana-laget.

Fabian Cancellara fra Saxobank beholder den gule trøya, Tony Martin fra Columbia ligger på andreplass, mens Armstrong er på tredjeplass sammenlagt.

Det er spennende å se hvordan Astana, som i første omgang skal kjøre for Alberto Contador, løser akkurat det.

LANG DAG I BRUDD: Nederlenderen Koen de Kort, franske Samuel Dumoulin, spanjolen Ruben Perez Moreno og franske Maxime Bouet gikk fra feltet tidlig på dagens etappe, og hadde på det meste 13 minutters ledelse på hovedfeltet. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix
LANG DAG I BRUDD: Nederlenderen Koen de Kort, franske Samuel Dumoulin, spanjolen Ruben Perez Moreno og franske Maxime Bouet gikk fra feltet tidlig på dagens etappe, og hadde på det meste 13 minutters ledelse på hovedfeltet. Foto: Bas Czerwinski, AP/Scanpix Vis mer