Han er et sjeldent syn i Hoppuka: - Jeg synes det bare er trist

Finnene i ferd med å bli en «utdøende rase» i hoppbakken. 

SLITER: Jarkko Maeaettae representerer et Finland som ligger nede for telling. Her fra gårsdagens kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SLITER: Jarkko Maeaettae representerer et Finland som ligger nede for telling. Her fra gårsdagens kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Nyttårshopprennet, på NRK1 klokka 14.00

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland er det mest sette hopprennet i året. Rennet er fullt av tradisjoner, men én tradisjon er i ferd med å bli brutt:

Deltakelsen til de finske hopperne.

- Den gamle stormakten ligger dessverre nede med brukket rygg, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

Under Nyttårshopprennet er Jarkko Maeaettae og Antti Aalto de eneste deltakerne fra Finland. Den mest meritterte - 39 år gamle Janne Ahonen - er hjemme i Finland.

Les også: Norsk frustrasjon i kulissene

Verre enn noen gang

Finland kan virke som en utdøende nasjon i hoppbakken. Alarmklokkene ringer i hoppverdenen.

Hoppsporten har slitt i flere år. Men nå er det verre enn noen gang. Beste finne ligger på 44. plass i verdensupen, representert ved Jarkko Maeaettae.

BEKYMRET: Sportssjef Clas Brede Bråthen (til venstre) liker ikke det som skjer med finsk hoppsport. Her i samtale med Norges håp, Daniel-André Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BEKYMRET: Sportssjef Clas Brede Bråthen (til venstre) liker ikke det som skjer med finsk hoppsport. Her i samtale med Norges håp, Daniel-André Tande. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Landet er kjent for legender som Matti Nykänen, Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Toni Nieminen, Ari-Pekka Nikkola, Kari Ylianttila og Veikko Kankkonen.

- Jeg synes det bare er trist det som skjer. Det er dumt at en sånn hoppnasjon ikke er med. Å komme tilbake - når du ligger nede som de gjør - er en lang vei, sier Bråthen.

I pressesenteret i Garmisch-Partenkirchen pleide det å være en fast klan med finske journalister. Nå er de fraværende. Og bildet er sammensatt.

Mange hopprenn sendes på betal-TV i Finland. Dermed er de ofte ikke tilgjengelig for det store flertall, noe som demper interessen. Forbundet har lite penger, bakkene er gamle - og det hele er en vond spiral.

- Veldig trist, gjentar Bråthen.

- Samtidig kan jeg ikke bruke så mye energi på det. Jeg er sportssjef i Norge. Jeg skulle gjerne hatt nordiske venner å kjempe mot her nede. Men nå får vi forsvare den nordiske æren.

Han fortsetter:

- Det er mange ting som kreves for å være en stor hoppnasjon. Du må bygge system og kultur. Det er lite vi kan gjøre som utenforstående.

LENGE SIDEN: Janne Ahonen, finsk hopplegende. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
LENGE SIDEN: Janne Ahonen, finsk hopplegende. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Gode på trening

Til Dagbladet sier den finske hopperen Ville Larinto:

- Det er ikke vanskelig. Men det er heller ikke lett. Vi har gjort gode hopp på trening i Finland. Men vi klarer ikke å få det ut i konkurranse.

I et intervju med Dagbladet tidligere uttalte den finske hoppsjefen Kari Ylianttila:

- Hovedproblemet er at vi ikke har klart å rekruttere nok unge gutter. Vi har ikke hatt fokus på de riktige tingene. I dag sliter våre hoppere med teknikken. Litt av grunnen er bakkene i Finland. De er mer moderne på kontinentet. Dette gjør det vanskelig å finne den rette følelsen i take off. Ideelt sett burde vi ligget og trent mer i Sentral-Europa. Men vi har ikke penger.

Sist en finne vant Nyttårshopprennet var Janne Ahonen i 2005. Ahonen vant også i 1995. I 1988 og 1989 vant Matti Nykänen to år på rad.

Les også: NRK-ekspert: - Helt håpløst

STORT INTERVJU MED STÖCKL: Dagbladets papirutgave lørdag.
STORT INTERVJU MED STÖCKL: Dagbladets papirutgave lørdag. Vis mer