NERVEKONTROLL: Graeme McDowell vant US Open i California. Det er første gang på 40 år at en europeer vinner turneringen. Foto: Robyn Beck / AFP.
NERVEKONTROLL: Graeme McDowell vant US Open i California. Det er første gang på 40 år at en europeer vinner turneringen. Foto: Robyn Beck / AFP.Vis mer

Han er første europeiske US Open-vinner siden 1970

- Har drømt om dette hele livet, sier McDowell.

|||Nordiren Graeme McDowell holdt nervene under kontroll og ble i helgen første europeer på 40 år som vinner US Open i golf.

Han tok hjem seieren på den vanskelige Pebbles Beach-banen i California med ett slag ned til franskmannen Gregory Havret.

McDowell brukte 284 slag (71-78-71-74) og gikk på par.

Sørafrikanske Ernie Els ble treer med 286 slag, mens amerikanerne Tiger Woods og Phil Mickelson delte fjerdeplassen med 287. McDowell tok sin første majorseier, og kysset pokalen av ren glede.

- Det er så vanskelig å vinne en golfturnering, ikke minst en major. Dette er helt utrolig, strålte McDowell.

Johnson kollapset Han lå på annenplass før søndagens sluttrunde, tre slag etter hjemmehåpet Dustin Johnson. Men Johnson taklet ikke presset og falt til åttendeplass etter en håpløs og birdiefri 82-runde. Den inneholdt en trippelbogey, en dobbeltbogey og seks bogeyer (+11).

McDowell på sin side avsluttet med en tre over par-runde etter en birdie og fire bogeyer på den vanskelige Pebble Beach-banen.

- Jeg har drømt om dette hele livet, sa McDowell før han hilste hjem til sine nordirske fans.

- Det går vel ned et noen glass med Guinness rundt om der hjemme.

Ikke siden briten Tony Jacklin vant US Open på Hazeltine i 1970 har en europeer lyktes i å vinne.

Fire bak legende Tiger Woods er tilbake for fullt etter sin selvpålagte pause fra golfsporten, men fem bogeyer på de første ti hullene ødela amerikanerens seierssjanse.

- Jeg gjorde tre mentale feil og det kostet oss en mulighet til å vinne US Open, sa Woods.

Golfkongen står med 14 majortitler, fire bak rekordholder Jack Nicklaus. To turneringer i 2010 har gitt to fjerdeplasser.

- Jeg føler at jeg kan spille igjen nå. Følelsen i spillet er tilbake og slagene sitter bedre, akkurat slik jeg jobber for at de skal. I begge majorturneringene har jeg hatt en sjanse til å vinne. Så det er ikke alt for dårlig, sa Woods.

(NTB)