MØTES IGJEN: Viswananthan Anand fra India og Magnus Carlsen møtes til første parti i VM-kampen lørdag.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
MØTES IGJEN: Viswananthan Anand fra India og Magnus Carlsen møtes til første parti i VM-kampen lørdag. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

- Han er gjort til en altfor stor favoritt

Disse tallene viser Carlsens enorme framgang.

(Dagbladet): Magnus Carlsen (22) og Viswanathan Anand (43) møtes til første VM-parti av totalt 12 førstkommende lørdag og det er massiv oppmerksomhet som rettes mot indiske Chennai fire dager før første brikke flyttes.

- Dette kan bli et av tidenes dramaer. På den ene siden er Anand med sin enorme erfaring. På den andre siden er det Carlsen og hans fantastiske resultater og energi, sier NRKs sjakkekspert og internasjonal mester, Lars Torstein Bae, til Dagbladet.

Bratt kurve Verdensmesteren Anand ble stormester allerede i 1987 - tre år før Carlsen ble født. Nå har indiske The Hindu presentert en oversikt over hvor lang tid de to sjakkgigantene brukte på å oppnådde sine gode ELO-ratingpoeng:

• Fra 2301 til 2400 ratingpoeng: Anand brukte 18 måneder. Carlsen seks.

• Fra 2401-2500: Anand brukte 12. Carlsen seks.

• Fra 2501-2600: Anand brukte 42. Carlsen 21.

• Fra 2601-2700: Anand brukte 30. Carlsen 18.

• Fra 2701-2800: Anand brukte 90. Carlsen 28.

Anands høyeste rating er 2817. Carlsen har sjakkhistoriens høyeste rating med 2872.

- Disse tallene er jo en slags måte i måle fremgangen og nivået på, men det er også grunn til å tro at Anands tall ville vært annerledes dersom han startet å spille tidligere. Carlsen var jo ikke født engang da Anand startet å spille og sjakkspillere blir tidligere gode nå, sier Bae til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAMARBEID?: Carlsen har tidligere uttalt at han kan få råd fra Garry Kasparov underveis i VM. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
SAMARBEID?: Carlsen har tidligere uttalt at han kan få råd fra Garry Kasparov underveis i VM. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

Da Dagbladet møtte Carlsen i VM-forberedelsene for én måned siden uttalte 22-åringen at han ser på seg selv som favoritt før duellen i India.

- Ja, jeg ser på meg selv som favoritt, sa Carlsen til Dagbladet.

Også de ulike utenlandske bookmakerne har Carlsen som stor favoritt - der oddsen på nordmannen ligger på rundt 1,30 mens Anand har over 3 i odds.

- For stor favoritt NRKs sjakkekspert advarer mot å tro at Carlsen får en enkel VM-kamp.

- Mange tror at dette blir lett match for Carlsen. Det er ikke riktig i det hele tatt, mener jeg. Jeg vil si at det er mye jevnere enn det oddsen du referer til indikerer. Dette er en kamp der alt kan skje. Selvsagt håper jeg at Carlsen vinner, men at han vinner enkelt har jeg ingen tro på. Carlsen er gjort til altfor stor favoritt, sier Bae.

Før duellene i India er det blitt snakket om at sjakklegenden Garry Kasparov skal bidra med å hjelpe Carlsen underveis i VM-kampene. Kasparov har tidligere jobbet tett på Carlsen og nordmannen har tidligere sagt at han trolig vil benytte seg av den russiske sjakklegenden i forkant - eller underveis i VM.

Også Kasparov tror det blir jevnt.

- Det finnes ikke noe som heter en enkel seier mot en verdensmester. Jeg tror Vishy er glad for å være underdog. Han har enorm erfaring. Som vi så under kandidatturneringen (London i mars-april) hadde Carlsen problemer, og han har fortsatt tydelige problemer. Carlsen kan tape dette, helt klart, men det skal spilles tolv partier og de ni første partiene behøver ikke å bety noe, sier Kasparov ifølge indiske The Hindu.

- Carlsen har mye å forbedre. Spesielt psykiske forberedelser. Åpningene hans bør bli mer presise. Anand er en ekspert. Folk som tror Carlsen vil vinne lett, må tro om igjen. Her er det alt eller ingenting, og det er en stor utfordring.

Den tidligere verdensmesteren og verdens for øyeblikket tredje beste spiller, Vladimir Kramnik, sier han heier på den regjerende verdensmesteren.

HÅPER PÅ ANAND: Verdens tredje beste sjakkspiller for øyeblikket, Vladimir Kramnik, håper Anand vinner VM-kampene. 
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
HÅPER PÅ ANAND: Verdens tredje beste sjakkspiller for øyeblikket, Vladimir Kramnik, håper Anand vinner VM-kampene. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer

- Jeg støtter Anand, fordi jeg har slått ham to ganger før. Det er alltid behagelig å ha slått mannen som sitter på tronen to ganger tidligere, sier Kramnik til The Hindu.

Kramnik har også tidligere uttalt at han tror Anand er redd Carlsen.

- Ingen respekt Bae mener det er opplagt at flere sjakkspillere frykter den uredde nordmannen.

- Carlsen regnes jo som det største geniet sjakken har sett. Mange har fått grundig bank av Carlsen opp gjennom åra og det er manges store frykt. Carlsen er offensiv i spillestilen og viser ingen respekt til motstanderne. Jeg vet ikke hvorfor Kramnik holder med Anand, men kanskje han mener Carlsen er litt overvurdert, sier Bae.

- Hva er taktikken til Anand?

- Jeg tror han vil satse mye på åpningene sine. Det blir nøkkelen til seier, sier Bae.

- Carlsen vil trolig være offensiv som alltid, sier han.

Statistikken mellom de to VM-spillerne viser at Anand har en liten fordel. 29 partier mellom Carlsen og Anand viser 3-6. Hele 20 av partiene har endt med remis, ifølge Chesstats.