DOMINANT: Sondre Holst Enger var i meget god form under Tour of Norway, men det var innsatsen i WorldTour-rittet Critérium du Dauphiné som åpnet Tour de France-døra for 22-åringen.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
DOMINANT: Sondre Holst Enger var i meget god form under Tour of Norway, men det var innsatsen i WorldTour-rittet Critérium du Dauphiné som åpnet Tour de France-døra for 22-åringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

- Han er i best form av alle spurterne våre

IAM-sjefen ble overbevist i franske fjell.

(procycling.no): Tirsdag ble Sondre Holst Enger tatt ut til å kjøre Tour de France for IAM Cycling.

Sportsmanager Rik Verbrugghe var selv 22 år da han gjorde unna Tour de France-debuten.

Nå har han åpnet døra for å gi nordmannen den samme muligheten.

- Jeg tror han kan overraske, sier IAM-sjefen til procycling.no.

- Dette er en god mulighet for Sondre på litt lengre sikt. Dessuten er han en god muligheten for oss i avslutningene, og kanskje spesielt når ryttere som André Greipel vil slite med å sitte med inn. Men det er klart: Han er fortsatt en ung rytter, understreker Verbrugghe.

• Les procycling.nos nyhet: Holst Enger til Tour de France

Han svarer at de tar ting dag for dag når det gjelder 22-åringens målsettinger.

- Vi skal gå for Mathias Frank i sammendraget, men alle rytterne på laget skal få muligheten til å gå for egne sjanser på etapper som passer dem.

Kan overraske i hvitt En ganske opplagt mulighet kommer allerede under åpningsetappen.

Det er selvsagt mye å forlange av en 22-åring, men både Holst Enger og IAM er klar over at en hvit ungdomstrøye skal deles ut etter årets første spurt.

- Han er kapabel til å gjøre store ting. Men vi tar det dag for dag, og ser an utviklingen. Vi kan også finne på å sende ham avgårde i et brudd, sier han.

Nordmannen ble gitt sjansen i Critérium du Dauphiné for å vise seg Tour de France-verdig.

Det var ikke bare spurtegenskapene hans Verbrugghe var på utkikk etter.

- Vi fant ut at han skulle bli med til touren der nede. Dauphiné er et Tour de France i miniatyr. Vi var nødt til å se at han hadde motoren og volumet inne. Sondre markerte seg i en av avslutningene, mens han ble hindret litt før den andre. Men det viktigste viste han meg i fjellene. Han viste at motoren er sterk nok til et ritt som Tour de France, sier belgieren som har de første to ukene som et utgangspunkt for nordmannen.

Fram og tilbake i IAM I profesjonell sykkelsport snur ting fort, og kanskje fortest av alle steder i IAM Cycling.

I våres ble Vegard Stake Laengen først spart til Giro d´Italia, før tømte seg helt i brudd under både La Fléche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Så vi han beskjed om at han skulle til giroen, likevel ...

Heller ikke Holst Engers Tour de France-deltakelse har vært skrevet i stein. Men ting begynte å falle på plass da han imponerte stort i løpet av mai måned.

- Det vi ser med Sondre er at han utvikler seg for hver eneste måned og hver eneste sesong. Det er en god egenskap.

- Dere har andre alternativer for massespurtene også, hvorfor falt valget på Sondre?

- Han er i best for av alle spurterne våre nå. Han er ung og er fortsatt i utvikling. Jeg mener han kan gjøre det bra i touren og vi sender det vi mener er det sterkest mulige laget vi kan få. Han er motivert for å kjøre Tour de France, og det er selvsagt viktig.

Italienske Matteo Pelucchi er syk, men både Leigh Howard og Jonas Van Genechten kunne startet i Frankrike den 2. juli.

Slipper unna vueltaen IAM hadde opprinnelig satt opp hortenseren til å sykle Spania rundt i andre halvdel av august.

Den skissen er nå revet i fillebiter.

Verbrugghe forteller at også lagets andre nordmann, Stake Laengen, ble vurdert foran Tour de France-uttaket. Da troppen ble offentliggjort tirsdag ettermiddag, var ikke Asker-mannen å finne på lista over de ni utvalgte.

- Han var med i vurderingen, men man er nødt til å ta det steg for steg. Vegard gjorde sine saker meget godt i Giro d?Italia, men å kjøre det sammen med Tour de France, hadde nok kanskje vært i meste laget for ham.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.