NY IBU-PRESIDENT: Olle Dahlin. Her sammen med tidligere skiskytter Bjørn Ferry. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
NY IBU-PRESIDENT: Olle Dahlin. Her sammen med tidligere skiskytter Bjørn Ferry. Foto: Johanna Lundberg/BildbyrånVis mer

Olle Dahlin er ny skiskytterpresident

Han er IBUs nye president

Svenske Olle Dahlin ble valgt til president under Det internasjonale skiskytterforbundets kongress fredag.

Det melder Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i en pressemelding.

Svensken fikk 39 av 51 stemmer.

Valget kommer i overkant av fire måneder etter at tidligere president, norske Anders Besseberg, trakk seg fra vervet. Det kom som en konsekvens av at Besseberg ble etterforsket for korrupsjonsanklager på i alt 2,3 millioner.

Han stilte ikke til gjenvalg.

Østerriksk politi meldte da at etterforskningen gjaldt både doping, svindel relatert til doping og «gaver akseptert av tjenestemenn». 72-åringen nekter for at han har vært involvert i noen av påstandene.

Over 26 år bygget den tidligere skiskytteren sporten fra en smal sport til en av de største TV-idrettene i Europa

Det har heller ikke vært fritt for komplikasjoner under denne ukas kongress. IBU har nektet medier tilgang til presidentvalget, og det har også vært munnhoggeri mellom Dahlin og motkandidaten Baiba Babka.

Dahlin varslet i forkant av valget at han vil kjempe for åpenhet og mot dopingmisbruk.

Russlands medlemskap i IBU var også på dagsorden fredag. Russland holdes fortsatt utenfor, og har ikke et fullverdig medlemskap i organisasjonen.

Fornøyd

President i Det norske skiskytterforbundet, Erlend Slokvik, forteller til Dagbladet at den norske delegasjonen er fornøyd med at det ble nettopp svenske Dahlin som ble valgt til president i IBU.

- Han kjenner skiskyting godt, har vært med lenge og har bred erfaring. Han er jo svensk, så han er en slags diplomat som skal ha med seg folk. Men jeg hadde sett at han representerte skiskytingen med litt tydeligere framtreden, sier Slokvik.

Sammen med flere andre vestlige land, valgte Slokvik og Norge å stemme på Dahlin ut ifra en totalvurdering de hadde gjort.

- Det er en sammenheng med hvordan man ønsker å bygge. Vi har lenge jobbet med å finne en god kandidat, så når det bare var de to (Dahlin og Baiba Broka, journ.anm.) valgte vi å følge ham og stemme sammen på Dahlin.

- Skitten valgkamp

Valgkampen mellom Dahlin og latviske Broka har blitt omtalt som skitten, mye etter munnhoggeri mellom de to kandidatene.

- Har det vært en skitten valgkamp i dine øyne?

- Ja, jeg synes det har utarta. Det har kommet en del anonyme brev med kraftige beskyldninger om kandidatene. Det er ikke bra for idretten, sier Slokvik.

Den norske skiskytterpresidenten kan fortelle at det var svært spent stemning under avstemningen.

- Jeg tror mange er fornøyde og fikk de kandidatene de hadde håpet på. En som har vært visepresident i det russiske forbundet har byttet statsborgerskap og prøvde å komme inn for Hviterussland nå. Han er i seg selv en god kar, men jeg synes ikke noe om å bytte nasjon for å prøve å komme inn. At han ikke kom inn gir en del klare signaler.

Slokvik forteller at Norges delegasjon stort sett er fornøyde.

- Men det er klart, det har foregått mye de siste dagene. Det har vært mye drittslenging mellom kandidatene og fra russerne. At de var oppe til avstemning er veldig spesielt, særlig siden IBUs regelverk sier at man ikke kan være med når man ikke er WADA-godkjente.

- Vet ikke hva det dreier seg om

Slokvik snakker om avstemninga tidligere i dag, der 20 land stemte for å ta Russland med inn i varmen som fullverdige IBU-medlemmer, mens 29 land stemte mot. To land stemte blankt.

- 20 stemmer for viser at mange er lojale og at mange ikke forstår hva det dreier seg om. Det er veldig viktig at de ikke ble tatt opp når de ikke er WADA-godkjente.

- Hvem stemte for?

- Det var land fra tidligere sovjetstater og land rundt der. Det er en åpen avstemning, så kanskje noen følte seg pressa til å stemme på Russland. Andre forstår kanskje ikke hva det betyr.

- Er dette land som heller ikke har alt på det rene med antidopingarbeidet?

- Noen har nok ikke det arbeidet helt på topp, nei. Det er i hvert fall en helt annen kultur og holdning der de kommer fra.

Håper på Russland-comeback

Slokvik forteller at mange reagerte på at enkelte ville stemme Russland inn som fullverdige medlemmer av IBU, men at alle de store nasjonene i vesten er ganske samkjørte og har like meninger.

- Det kan jo hende Russland og landene rundt føler det er noe mot dem. Det var en representant fra Russland som sa de skulle jobbe med å gjenoppta tilliten og jobbe hardt for å komme tilbake.

Det håper Slokvik skjer.

- De er en stor og viktig nasjon. Men det er riktig at de ikke er fullverdige medlemmer akkurat nå, sier Erlend Slokvik til Dagbladet.