Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretts-VM 2019:

Han er Jakob Ingebrigtsens privatlærer, nå debuterer han i friidretts-VM

- Har lært mye om å være offensiv.

ENDELIG: 30 år gammel får Tom Erling Kårbø sin VM-debut. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
ENDELIG: 30 år gammel får Tom Erling Kårbø sin VM-debut. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

DOHA (Dagbladet): I kveld kommer Tom Erling Kårbø til å benke seg foran tv-en for å se eleven Jakob Ingebrigtsen og brødrene hans løpe VM-finale på 5000 meter.

Kårbø har delfinansiert nemlig sin egen friidretts-satsing med å være privatlærer for Jakob Ingebrigtsen når sistnevnte er på treningsleir. På den måten får også Kårbø muligheten til å satse for fullt på sin egen karriere.

Og det bar endelig ordentlig frukt tidligere denne måneden. Dagen før fristen for å klare VM-ravet på 8.29 på distansen 3000 meter hinder, klokket Kårbø inn på 8.27.67 i et løp i Spania.

Med god hjelp av pappa Gjert Ingebrigtsen.

- Jeg har hjulpet både med det mentale og det fysiske. Jeg har gitt ham den hjelpen han trenger for å klare VM-kravet. På alle vis, sa Gjert til NRK etter at Kårbø klarte VM-kravet.

Fikk ikke dra til London

For to år siden fikk Kårbø nemlig en invitasjon fra det internasjonale friidrettsforbundet om å være med i VM i London, men da ble han nektet turen av det norske friidrettsforbundet, siden han ikke formelt hadde klart VM-kravet.

I en alder av 30 år VM-debuterer altså Tom Erling Kårbø fra Bømlo først i år.

- Det føles veldig bra. Jeg var veldig nærme forrige gang, fikk invitasjon, så jeg har sett fram til å være med i VM, og det har vært et stort mål de siste årene. Det er veldig kjekt å klare det, sier han til Dagbladet i Doha.

Viraken rundt den sindige 30-åringen er betydelig mindre enn den er for eleven hans, Jakob. Det står ingen kø av internasjonale medier som ønsker å ha en bit av Tom Erling.

Lært av mentaliteten

Og der siviløkonomen Kårbø sørger for at Jakob Ingebrigtsen holder tritt med læreplanen på skolen, har eleven sørget for at læreren har plukket opp noen triks før VM-debuten.

- Gjennom å være med både Jakob og brødrene, så har jeg lært mye om å være offensiv og med mentaliteten for konkurransesituasjonen. De er veldig bra mentalt i konkurranse, og det er noe Jakob også er veldig flink på, sier Kårbø til Dagbladet.

For to år siden fikk Jakob Ingebrigtsen også sin VM-debut på 3000 meter hinder. Da sjokkerte den da 16 år gamle unggutten verden med strålende løping helt fram til det siste hinderet.

Der gikk han regelrett på trynet, og stavret seg inn til tida 8.34 og exit.

Håper på finale

Kårbø håper å unngå det samme når han debuterer i morgen, tirsdag.

- Jeg tenker at jeg er litt underdog. Jeg tenker at jeg ikke har noe press, jeg må ikke til en finale, det presset er det andre som har. Jeg kan bare senke skuldrene, kline til og ta sjansen og prøve. Så får jeg se om det holder eller ikke, sier Kårbø.

- Kan det bli finale?

- Ja, det kan bli finale. Jeg må tenke det, men på papiret er det urealistisk. Jeg skal gjøre mitt aller beste for å gi det en sjanse.

Må bli bedre

Likevel er det store avstander opp til de aller beste på distansen. Kårbøs VM-kvalifiserende løp fra Spania tok ham til 58. plass på lista over tider satt på distansen bare i år.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Selv om ikke alle de 57 foran ham på lista stiller til start i Doha, er det fortsatt et stykke opp for Kårbø.

- Jeg må forbedre kapasiteten og kondisen min, og det har jeg gjort hvert år. Om jeg klarer å fortsette den trenden så kan det bli bra, for nå begynner jeg å nærme meg. I VM for to år siden gikk de videre på 8.25, og nå har jeg løpt på 8.27, så jeg begynner å nærme meg det nivået som skal til for å være med i kampen. Om jeg får et år eller to til, og klarer å forbedre meg litt på kondisjon, så tror jeg at jeg bør ha en sjanse til å komme meg til en finale. Det er i hvert fall det jeg jobber mot. Om det blir i år får vi se, men jeg håper jeg kan være med i kampen i flere år framover.

Kvalifiseringsheatene på 3000 meter hinder begynner klokka 17.15 tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling