EKSENTRISK: Louis van Gaal kom med en ny tirade etter FA Cup-finalen mot Crystal Palace. Foto: Scanpix
EKSENTRISK: Louis van Gaal kom med en ny tirade etter FA Cup-finalen mot Crystal Palace. Foto: ScanpixVis mer

Han er omstridt, men legger likevel igjen en arv i United

- Hvilken manager kan gjøre det jeg har gjort?

(FourFourTwo): Det var i august at 2014 Louis van Gaal brukte en usannsynlig mann som høyre vingback i sin første lagoppstilling som Manchester United-manager. Mannen var Jesse Lingard. En offensiv spiller av natur, som ble gitt tillit på grunn av skadeproblemer på andre i troppen.

Lingard holdt bare i 24 minutter før han haltet av med en skade, også han. Valget viste likevel at van Gaal var villig til å gi ungdommer som hadde gått gradene i akademiet en sjanse. I løpet av de to siste sesongene har nederlenderen gitt førstelagsdebuter til 14 av klubbens unggutter.

Van Gaal er forberedt på å stå for det han mener er rett, selv om det kanskje ikke alltid gagner ham. Manchester United tapte 2-1 hjemme mot Swansea i hans første kamp som sjef, og det første troféet under ham ble ikke vunnet før sist lørdag. Det troféet kom imidlertid etter en fantastisk volleyscoring fra Lingard, en av de 14 debutantene.

Hvem er hvem av debutantene Van Gaal vant aldri Champions League i løpet av sine to turbulente perioder i Barcelona, hvor av den første endte med en enkel setning:

- Venner i pressen, jeg drar, gratulerer!

Men det han gjorde på Camp Nou, var å gi debuter til Xavi, Andres Iniesta, Carles Puyol og Victor Valdes. På den måten etterlot han seg en arv som seinere skulle bringe fire Champions League-troféer til klubben på ni år, lenge etter at han hadde reist.

I Ajax ga han i tillegg Edgar Davids, Patrick Kluivert og Clarence Seedorf sine første minutter med A-lagsfotball. I Bayern Munchen var tilfellet det samme med David Alaba.

Lingard er kanskje ikke like god som listen med klassespillere nevnt ovenfor, men det er ikke umulig at 18 år gamle Marcus Rashford blir på samme nivå en dag. Så lovende har han vært etter at van Gaal ga ham muligheten i februar.

Rashford var glitrende i cupfinalen mot Crystal Palace på lørdag også, selv om han ikke scoret. Han viste frem fin ballbehandling flere ganger, blant annet da han spilte frem Marouane Fellaini, før han ble tvunget til å gå av banen med skade midtveis ut i andre omgang.

Man mistenker at van Gaal alltid visste hvor stort potensial Rashford hadde. I november, da folk ville se James Wilson få sjansen, gjorde han et poeng ut av å ta med Rashford på innbytterbenken mot Watford.

- I dag hadde jeg RRRRRashford, Marcus RRRRRashfor på benken, sa van Gaal med en nærmest komisk uttale på en ettermiddag hvor ingen i media var interessert i å skrive om en ukjent spiss som ikke engang hadde vært på banen.

- Han er et fantastisk talent, la van Gaal til og viste at han var fullstendig klar over hvor god Rashford faktisk var.

FA Cup alene ikke nok Seieren over Crystal Palace var ikke Uniteds beste prestasjon. Det var heller ikke den beste cupfinalen som har blitt spilt. For selv om de vant, var det flere som buet på van Gaal da han ble vist på Wembleys storskjermer, i sterk kontrast til da Sir Alex Ferguson kom på skjermene.

Det var Uniteds første trofé siden Ferguson trakk seg tilbake, noe van Gaal påpekte etterpå.

- Jeg er veldig stolt over å være den første manageren etter Sir Alex Ferguson som løfter et trofé her. Jeg fikk tatt et bilde sammen med ham, for dette er historie, sa van Gaal.

Man føler likevel at det ikke vil være nok til at «nye» United beveger seg ut av skyggen til Ferguson. Det vil trolig bare skje med en ligatittel, og United var ikke engang i nærheten denne sesongen. Femte plass er ikke noe supporterne er klar for å akseptere, uavhengig av hvor ofte van Gaal ba dem senke forventningene sine.

En pressekonferanse for minnebøkene Van Gaal ankom pressekonferansen etter Palace-kampen med et glis rundt munnen, med FA Cup-planketten foran seg.

- Nøt du det?, var det første spørsmålet han fikk.

- Hva?, spurte han.

- Kampen, Louis. Kampen dere nettopp har vunnet ...

Spørsmål om framtida hans ble avfeid.

- Jeg viser dere cuptroféet, svarte han bare.

- Jeg diskuterer ikke framtida mi med mine venner i media som sparket meg for seks måneder siden. Hvilken manager kan gjøre det jeg har gjort? Jeg vil ikke snakke om å forlate klubben.

Van Gaal har alltid likt konfrontasjoner. Hver eneste pressekonferanse blir til en monolog hvor journalister har feil og han har rett, ofte på en komisk måte. Det er ingen andre pressekonferanser som er som en av Louis van Gaal sine. De er aldri kjedelige.

Tirade etter tirade Tenk på pressesjefen til United som har prøvd å holde orden på ting. Det har vært en umulig oppgave. Nederlenderen startet på den ene tiraden etter den andre. Da pressesjefen forgjeves forsøkte å avslutte pressekonferansen etter Palace-kampen, var emnet Memphis Depay og rapportene om at han hadde bestemt seg for å ikke reise til London siden han ikke var med i kamptroppen.

- Noen venner av oss i media har skrevet at Memphis ikke er her. De vet ingenting, men de skriver likevel. De vil underminere autoriteten min. Han er her. Dere kan godt skrive, men først må dere stille spørsmål, men det gjør dere ikke. Dere sender en fotograf og sier at Memphis ikke er med. Men Borthwick-Jackson var der heller ikke da vi dro, for de reiste begge med et seinere tog etter som jeg ville ha full fokus fra de som var i kamptroppen.

Det var klassisk van Gaal. En ny tirade, akkurat som på tidspunktet da alle backene hans ble skadet mot slutten av fjoråret.

- Jeg har tatt en risiko ved å ikke kjøpe spillere. Jeg tok en sjanse på unggutta. Nå kan jeg være glad for det, for nå har vi vunnet noe, sa van Gaal lørdag kveld.

Så reiste han seg opp, løftet troféet og henvendte seg til media med en solid dose sarkasme i stemmen for siste gang som United-manager:

- Takk for alle gratulasjonene!

ARVEN TIL VAN GAAL: Marcus Rashford og Jesse Lingard har slått gjennom under Louis van Gaal. Foto: Scanpix
ARVEN TIL VAN GAAL: Marcus Rashford og Jesse Lingard har slått gjennom under Louis van Gaal. Foto: Scanpix Vis mer