- Han er rå, han er helt rå

Northug imponerte voldsomt i Stockholm med oppsiktsvekkende taktikk.

Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet
Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I Drammen for en snau uke siden gamblet Petter Northug på å stake seg gjennom prologen uten festesmøring under skia.

Selv om strategien lyktes våget ikke Northug å fortsette med glatte ski - ettersom oppløpet gikk såpass jevnt oppover de siste hundre meterne.

På dagens sprint i Stockholm ga han eksperimentet med skøyteski et nytt forsøk, selv om oppløpet minnet en hel del om det i Drammen. For er du allerede er vinner av den sammenlagte verdenscupen kan du unne deg «luksusen» av å prøve noe nytt.

Og som Petter lyktes:

Etter å ha imponert voldsomt i kvartfinalen og semifinalen fikk han det riktignok litt tyngre i finalen, men i mål var det bare den russiske OL-mesteren Nikita Kriukov som greide å slå nordmannen.

Forbløffet alle
Petter fikk kastet foten foran den svenske verdenscuplederen Emil Jönsson - som han var sjanseløs mot i diagonalgang i Drammen forrige helg - og sikret en oppsiktsvekkende sterk annenplass.

Før finalen stilte alle seg spørsmålet om Northug igjen ville våge å gå på glatte ski - særlig ettersom de siste 150 meterne går i oppoverbakke.

Og selv om konkurrentene åpenbart var oppmerksomme på verdenscuplederens taktikk, og forsøkte å sperre ham litt inne, kom Northug seg løs med en frekk sving på «inner'n» halvveis i sløyfa.

I motsetning til i kvartfinalen og semifinalen fikk han ikke en like stor luke foran den siste bakken, og dermed ble det i overkant tøft mot Kriukov.

Men annenplass - foran fire svensker - var mer enn nok til at folk bøyde seg i støvet for både vågemotet og utførelsen.

- Northug slår alle svenskene i den klassiske sprinten. Jeg trodde ikke noen i verden kunne slå Emil på dette oppløpet, men to gjorde det, og den ene av dem uten feste. «Ruggigt» imponerende! sa SVT-kommentatorene Jonas Karlsson og Anders Blomquist

Staket fra konkurrentene
I kvartfinalen staket han fra konkurrentene noen hundre meter fra mål og skaffet seg en helt nødvendig luke på 15-20 meter før den siste motbakken.

Mens Northug måtte stake gikk de andre diagonalgang og tok kraftig innpå, men han holdt unna, vant heatet komfortabelt og imponerte Karlsson og Blomquist kraftig. 

- Han er rå, han er rå. Det skjer alltid ting med Northug. Kult!

- Det er ikke mange som ville turt å gå uten feste i kvartfinalen, konstaterte NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Bjørn nektet å tro at Northug ville være like vågal i semifinalen. Men tok feil.

- Petter er gæren. Han er helt vill, utbrøt en lettere sjokkert Bjørn da han oppdaget at Petter igjen satset på å stake seg gjennom løypa.

Og til tross for et uhell i starten - der russeren Nikolaj Morilov ramlet og forstyrret Northug - lot han seg ikke knekke.

Fra å ligge langt bak i feltet utnyttet han den gode glien på flatene, skaffet seg en kjempeluke på verdenscupleder Emil Jönsson, Marcus Hellner og resten av konkurrentene, og vant semifinaleheatet foran Jönsson.

I finalen slo han altså alle svenskene igjen - og var farlig nær å gå helt til topps.

FIKK REVANSJ PÅ JÖNSSON: Etter annenplassen bak Jönsson i Drammen slo Northug fast at han er bedre enn svensken i staking - men dårligere i diagonalgang. Det fikk han vist i dag. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIKK REVANSJ PÅ JÖNSSON: Etter annenplassen bak Jönsson i Drammen slo Northug fast at han er bedre enn svensken i staking - men dårligere i diagonalgang. Det fikk han vist i dag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer