Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Han er spilleren Norge trenger og savner mer enn noen annen

Mats Møller Dæhli (21) har en sjelden kvalitet - derfor er han savnet på landslaget. Sist han spilte for Norge skrev vi 28. mars 2015. Det merkes.

UTFORDRER EN MOT EN: Ubalanse skapt av en enkelt spiller er savnet i det norske landslaget. Mats Møller Dæhli, som her utfordrer Englands Leighton Baines på Wembley i september 2014, har den dimensjonen. Og derfor er han savnet i det norske laget. Av alle.Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
UTFORDRER EN MOT EN: Ubalanse skapt av en enkelt spiller er savnet i det norske landslaget. Mats Møller Dæhli, som her utfordrer Englands Leighton Baines på Wembley i september 2014, har den dimensjonen. Og derfor er han savnet i det norske laget. Av alle.Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALLINN (Dagbladet.no): Gode fotballag har offensive spillere med mot og frekkhet til å gå rett i synet på motstandere. Under mottoet «alle fotballspillere rygger hvis du utfordrer dem en mot en» tok Mats Møller Dæhli det norske landslaget med storm som 18-åring høsten 2013.

Og så lenge han var frisk var han Norges beste spiller i den ene kampen etter den andre.

Etter et helt år på sidelinja er han dypt savnet.

- Av de mange unge spillerne vi har på vei fram er Mats den som er kommet lengst, sier Per-Mathias Høgmo.

- Det viste han allerede i debuten mot Danmark. Og så lenge han var med var han en av våre beste og viktigste offensive spillere.

- Mats er en spiller som er i stand til å skape ubalanse på egenhånd.

Norge har ikke mange slike spillere. Om noen per dato. Det så du i Tallinn torsdag kveld. Og det så du gjennom store deler av fjoråret. For selv om Martin Ødegaard gjorde et godt innhopp i EM-kampen mot Aserbajdsjan i fjor sommer var han ikke Martin Ødegaard slik vi kjente ham fra Strømsgodset og Marienlyst, da han både på våren og høsten fikk sjansen fra start for Norge.

Det har med alder, trygghet og litt for stor respekt å gjøre.

- Mats har en uredd tilnærming til det å utfordre en motstander, sier Høgmo.

- Uansett hvem han møter prøver han å gjøre noe, han prøver å skape ubalanse. Og det viser en mental tøffhet som er veldig viktig i internasjonal fotball.

- Jeg håper å få han tilbake så god som han var - gjerne enda bedre, sier Norges landslagstrener.

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred deler Høgmos savn. Av en enkelt grunn.

- Norge har for få spillere som Mats, sier Per Ciljan Skjelbred. - Det er svakheten vår. Og derfor savner vi alle spillerne som kan utgjøre en forskjell.

- Mats er kanskje den viktigste.

Mats Møller Dæhli var et lite risikoprosjekt da Per-Mathias Høgmo lot ham få 25 minutter mot Danmark i Herning i november 2013. Etter kampen var han fast A-landslagspiller for Norge. Han viste stort mot fra første berøring og var skreddersydd som kantspiller i Høgmos 4-4-2. 

- Andre lag kan bytte/erstatte spillere uten at det svekker dem, fortsetter Per Ciljan Skjelbred.

- Det kan ikke vi. Og fordi Mats er viktig for måten vi spiller på merker vi det litt ekstra.

- Det er svakheten vår.

Per-Mathias Høgmos støtteapparat har fått og får fortsatt mye tyn i media og på sosiale medier. Og ja, det er mange folk rundt landslaget. Noen selvfølgelig viktigere enn andre.  Og en av de viktigste, i hvert fall når det gjelder Mats Møller Dæhli, har vært fysisk trener Thomas Ødegaard.

Som på usynlig vis for omverdenen har vært der hele tida for MMD.

- Han var med på konsultasjonen ( i Umeå), han var med på operasjonen (i Umeå) og han var den som jobbet med Mats på daglig basis under den lange opptreningsperioden i fjor sommer, sier Per-Mathias Høgmo.

- Det forteller hvor nøye vi følger spillerne og at det medisinske apparatet vi har kommer til stor nytte også utenfor samlingene. 

Møller Dæhli har slitt med en kneskade i ett år.   

Hele Norges coronakart