KJEMPESESONG: Steffen Søberg har hatt en fantastisk sesong for Vålerenga Hockey, og vant seriegull i sin første sesong for klubben. I kveld starter kampen for «The double», med NM-finalene mot Stavanger Oilers. Foto: Thomas Kruse / VIF Hockey
KJEMPESESONG: Steffen Søberg har hatt en fantastisk sesong for Vålerenga Hockey, og vant seriegull i sin første sesong for klubben. I kveld starter kampen for «The double», med NM-finalene mot Stavanger Oilers. Foto: Thomas Kruse / VIF HockeyVis mer

Han er spilleren som «Shampo» ikke ville byttet mot noen andre

Og nå kan 19-åringen vinne sin første kongepokal.

(Dagbladet): Da årets lag i eliteserien i ishockey ble offentliggjort i går, så var det ingen overraskelse at keeperplassen gikk til Vålerengas 19-åring Steffen Søberg.

Han har opplevd et eventyrlig år:

For ett år siden rykket Steffen Søberg ned fra eliteserien med Manglerud Star, før han ble hentet av Vålerenga.

Vraket stjernekeeper Espen «Shampo» hadde så stor tro på unggutten at Vålerenga kvittet seg med den meget habile kanadieren Patrick DesRochers som burvokter.

- Steffen var god for MS i fjor også, men han har tatt mange steg i løpet av ett år hos oss. Han er den spilleren jeg ikke ville byttet mot noen andre i den norske ligaen, sier Espen «Shampo» Knutsen til Dagbladet.

Jakter The double Søberg var en vesentlig bidragsyter til at Vålerenga vant serien i år. Og han kan bli tungen på vektskålen i Oslo-klubbens jakt på «the double» i sesongen som markerer klubbens 100-årsjubileum.

I dag spilles første av inntil sju NM-finaler mot Stavanger Oilers.

Vålerenga åpner finaleserien med hjemmekamp i Jordal amfi.

For Vålerenga står det om klubbens 27. kongepokal, eller «bøtte», som det heter på VIF-språket.

- Som en drøm For Steffen Søberg er det første gang han er med i sluttspillet, og han har fortsatt nok med å ta alle inntrykkene innover seg.

- Jeg hadde aldri trodd at det skulle gå så bra for meg i år. Det har vært som en drøm, og for meg personlig kunne ikke sesongen så langt gått noe bedre. Men jeg håper selvsagt å toppe sesongen med kongepokal også, sier Steffen Søberg til Dagbladet.

Han minnes hvordan situasjonen var for ett år siden.

- I Manglerud Star var vi glade om vi vant en kamp her og der. Nå er jeg seriemester og spiller om kongepokalen også. I Vålerenga handler det om å vinne hver kamp, og de tøffere kravene har gjort meg godt. Jeg elsker at det står mye på spille hele tiden, sier han til Dagbladet.

Trenes av stjernetrener For å sikre en maks utvikling har Vålerenga ansatt en Stefan Ladhe som personlig trener for Steffen Søberg.

Og nevnte Ladhe er ingen hvem som helst. Han er keepertrener på det svenske landslaget.

Åtte-ti ganger er svensken på Jordal amfi for å hjelpe Søberg mot stjernene. 19-åringen er allerede draftet av Washington Capitals, og kan ha en flott karriere foran seg om han fortsetter utviklingen.

- Jeg er heldig som har fått en så god personlig trener. Stefan har hjulpet meg masse, og nå føler jeg at alt «sitter» hele tiden. Som keeper handler det mye om å levere stabilt hele tiden. På tampen av sesongen er det lett å miste litt fokus, men jeg kjenner at jeg klarer å være skjerpet og klar hele tiden, sier Søberg.

- Best i storkampene Vålerenga-trener Shampo er imponert over måten unggutten har tatt keeperplassen på.

- Steffen er en type som kan vippe NM-finalene i vår favør. Han er best i storkampene, og er en skikkelig vinner, er attesten fra Shampo.

Tross sine bare 19 år mener han Steffen Søberg opptrer som en veteran.

- Gutta på laget fleiper med det også. Steffen er så avslappet. Han blir aldri stressa, og slik han framstår så skulle en tro at han var en veteran, sier Vålerenga-keeperen til Dagbladet.

Tredjekeeper i VM? I mai spiller Norge VM i Sverige. Minsk-proffen Lars Haugen soleklar førstekeeper for Norge. Bak han ligger finlandsproffen Lars Volden best an, men i kampen om å bli Norges tredjekeeper i VM, så mener Shampo at Steffen Søberg bør være selvskreven.

- Om Steffen ikke kommer med i VM-troppen, så skjønner jeg ingen ting, sier Shampo.

- Et VM-sluttspill ville vært en fantastisk avslutning på sesongen for min del. Jeg drar gjerne dit som læregutt, sier Steffen Søberg til Dagbladet.

I NM-finalene skal han derimot ikke være læregutt.

Der vil han være matchvinner.

SKJEGGPRYD: I god hockeytradisjon barberer ikke spillerne seg under sluttspillet, og VIF-keeper Steffen Søberg kan vise fram et brukbart skjegg til bare å være 19 år. Foto: VIF Hockey
SKJEGGPRYD: I god hockeytradisjon barberer ikke spillerne seg under sluttspillet, og VIF-keeper Steffen Søberg kan vise fram et brukbart skjegg til bare å være 19 år. Foto: VIF Hockey Vis mer