NUMMER ÉN: Magnus Carlsen er den yngste i sjakkhistorien til å toppe verdensrankingen. Nå er han også den yngste nordmann til å bli tildelt Peer Gynt-prisen.  Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
NUMMER ÉN: Magnus Carlsen er den yngste i sjakkhistorien til å toppe verdensrankingen. Nå er han også den yngste nordmann til å bli tildelt Peer Gynt-prisen. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

Han er tidenes yngste vinner av Peer Gynt-prisen

- En stor ære, sier Magnus Carlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Årets Peer Gynt-pris går til sjakkgeniet Magnus Carlsen.

- Han er en flott og viktig representant for Norge, sier leder i nominasjonskomiteen, Marit Breivik.

Prisen går til en person eller institusjon som har markert seg positivt på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

- Det er en stor ære for meg å få tildelt Peer Gynt-prisen. Jeg setter veldig stor pris på at folk legger merke til og interesserer seg for mine resultater på sjakkbrettet. Det er ingen selvfølge i en sport som mange kan oppleve som utilgjengelig, uttaler Magnus Carlsen.

Carsen er en av verdens beste sjakkspillere, og i 2010 ble han som 19-åring den yngste som noen gang har toppet verdensrankingen.

Peer Gynt-prisen ble stiftet i 1971, og Einar Gerhardsen var den første prisvinneren.

Det er stortingsrepresentantene som bestemmer hvem som får prisen. Blant tidligere prisvinnere finner man Thorbjørn Egner, Johann Olav Koss, Thor Heyerdahl, Gro Harlem Brundtland og Kjell Inge Røkke.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer