Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Han er tilbake på sitt aller beste nivå

Ekspertisen peker i retning av Fabian Cancellara.

FORMSTERK: Fabian Cancellara imponerer ekspertene før årets første monument Milano-Sanremo (foto Scanpix/EPA)
FORMSTERK: Fabian Cancellara imponerer ekspertene før årets første monument Milano-Sanremo (foto Scanpix/EPA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Milano-Sanremo har gått for å være spurternes vårklassiker, men ingen av rytterne i dagens startfelt når opp mot resultatene til Fabian Cancellara.

Sluttplasseringene 7, 2, 3, 2, 2, 17, (ikke til start i 2009) og 1 er fasiten tilbake til 2008-sesongen.

Den råsterke sveitseren har for vane å angripe på vei ned Poggio, eller helst på den påfølgende flaten.

Du skal fremdeles ha et godt kick i leggene om du skal klare å ta hjulet hans når det skjer etter nesten 29 mil på sykkelen.

- Han er tilbake på sitt aller beste nivå i karrieren nå, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Dét sier ganske mye.

Eresfjordingen syklet på lag med "Spartacus" i mange år, og har kunnet studere ham på nært hold under Tirreno-Adriatico.

- Han er like sterk som da han har herjet i brosteinsklassikerne. Hele feltet vet at han kommer til å angripe mot slutten. Det er ikke mange som er sterkere enn ham i denne løypa, men det er ikke sikkert han vinner for det. Folk vil markere ham tett, for de vet han er nødt til å gjøre noe.

Kan gi større gruppe til mål
I fjor lå Daniel Oss og Geraint Thomas i brudd, og var de første som tok fatt på Poggio.

Bak i feltet satte Luca Paolini et tempo Alexander Kristoff kunne leve med. Nærmere toppen angrep først Philippe Gilbert og siden Greg Van Avermaet som hadde selskap av Thomas over toppen.

Nedover mot Sanremo samlet det hele seg igjen - på tross av at Gilbert veltet, og tok med seg Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar og Gerald Ciolek ut av seierskampen.

I disse dager sitter sportsdirektørene og finstuderer værmeldingen og vindretningen. Det ser ut til at det blir finvær, noe som ligner en rask og ?forholdsvis? enkel utgave av Milano-Sanremo.

I utgangspunktet taler det for at en større gruppa skal sitte med inn mot spurten.

- Jeg tror tross alt at det kommer til å se ut som de siste versjonen. Det blir en liten klynge som går helt inn. En gruppe som holder sammen inntil det gjenstår 1,5 kilometer. Etter det kan alt skje, lyder svensk Eurosports kommentator, Roberto Vacchis, analyse.

- Uforutsigbart
Det er distansen som er den største utfordringen under Milano-Sanremo. I sykkelsammenheng hadde ingen ryttere latt seg skremme av profilene til Cipressa og Poggio.

Sistnevnte er 3,7 kilometer lang og stiger åtte prosent på det tøffeste. Så faller den 136 meter ned mot casinobyen.

- Mange vil fremdeles være med etter Cipressa, og de kommer til å ofre seg. Det er mange lag som ønsker å gi sin spurter sjansen, og i dag finnes det mange av dem som også går bra oppover. Dog finnes det et par forskjeller sammenliknet med fjoråret: Fabian Cancellara er svingod igjen. Vincenzo Nibali er svinforbannet (etter Tirreno Adriatico). John Degenkolb er ikke med på grunn av skade, og Alexander Kristoff har ikke lenger Luca Paolini ved sin side, ramser Vacchi opp.

Arvesen mener været får en helt avgjørende rolle under årets første sykkelmonument.

- Er det motvind langs kysten (som det var meldt tidligere i uka, vår anm.) favoriserer det de raskeste rytterne, selv om både Cipressa og Poggio - i hvert fall deler av bakken - ligger litt avskjermet til. Ved kaldere vær blir rittet mye hardere, og det splitter seg gjerne i mindre grupper mot slutten. Det som er sikkert er at det vil sitte med ryttere fra alle kategorier inn i Poggio: Rene sprintere, allroundere og klatrere. Det kan alle blande seg inn i en slik avslutning, og det gjør det hele forutsigbart.

Kristoff-utfordrere i form
Allerede tidlig i sesongen pekte Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar, Peter Sagan og Fabian Cancellara seg ut.

Tendensen forsterket seg under Tirreno-Adriatico, men Arvesen mener det i stor grad skyldes fjelletappen som ble avlyst.

- Det gjorde det hele mer gjennomsiktig, mener han.

- Hvem tror du vinner?

- Det er mange ryttere på start som kan vinne på forskjellige måter. Cancellara ønsker å komme alene inn til mål. Sagan kan vinne en spurt, Matthews ønsker også det. Van Avermaet kan også angripe fra distanse. Og så har du både Kristoff og Boasson Hagen.

Vi presser ham til å velge seg ut én av dem:

- Da sier jeg Matthews, foran Van Avermaet og Sagan.

- Tar du høyde for at Kristoff sitter med inn da?

- Det vet jeg ikke.

Kristoffs dilemma
Gino Van Oudenhove ser et klokkeklart dilemma for Kristoff mot slutten av dagen.

Skal han forsøke å følge angrepene over Poggio, eller stole på at det samler seg til slutt?

- I år tror jeg de kjører vekk på Poggio. En liten gruppe med Cancellara, Sagan og Van Avermaet. Så har du Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar og Edvald Boasson Hagen, som også kan finne på å bli med der.

- I bunnen av Poggio vil de fleste se mot Kristoff, og da tror jeg ikke Jacopo Guarnieri er sterk nok til å tette den luka.

- Hva bør Kristoff gjøre?

- Alternativet er at han prøver å henge på de sterkeste over Poggio, men da er sjansen stor for at han ødelegger egne sjanser i spurten. Det vil koste ham mye, og da er jeg ikke sikker på at han tar verken Michael Matthews eller Boasson Hagen i en eventuell spurt, sier Van Oudenhove.

- Så hvem vinner?

- Cancellara er veldig sterk. Det spørs om det ikke blir en soloseier fra foten av Poggio.

Svaret får du ikke før lørdag - da kan du følge rittet LIVE hos oss på procycling.no!

GAMLE VENNER: Nåværende sportsdirektør hos Team Sky Kurt Asle Arvensen syklet sammen med Fabian Cancellara i Saxo-Bank. Her avbildet under Tour de France i 2008. REUTERS/Charles Platiau
GAMLE VENNER: Nåværende sportsdirektør hos Team Sky Kurt Asle Arvensen syklet sammen med Fabian Cancellara i Saxo-Bank. Her avbildet under Tour de France i 2008. REUTERS/Charles Platiau Vis mer
Hele Norges coronakart