Han er treneren bak Norges nye sykkelproff

- Fullstendig dedikert.

NØKKELMANN: Terje Flaten (innfelt) har vært Sven Erik Bystrøms trener siden haugesunderen flyttet til Stavanger som 16-åring. Tirsdag signerte Bystrøm proffkontrakt med Katjusja. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix og Stavanger Sykleklubb
NØKKELMANN: Terje Flaten (innfelt) har vært Sven Erik Bystrøms trener siden haugesunderen flyttet til Stavanger som 16-åring. Tirsdag signerte Bystrøm proffkontrakt med Katjusja. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix og Stavanger Sykleklubb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Da Sven Erik Bystrøm tirsdag signerte proffkontrakt med Katjusja, skrev han sykkelhistorie.

Aldri før har Øster Hus-Ridley utviklet en proffsyklist.

Aldri før har flere norske lag utviklet nordmenn til proffer enn denne sesongen etter at både Sondre Holst Enger og Bystrøm den siste uka har skrevet proffkontrakter.

- Dette er stort for ham og oss. Det viser at treningsfilosofien vår og treningsmiljøet som er her utvikler rytterne, forteller Bystrøms trener siden han flyttet til Stavanger som 16-åring Terje Flaten til procycling.no.

I treningsgruppa figurerer også Fredrik Strand Galta, årets norgesmester Tormod Hausken Jacobsen og andre Stavanger-ryttere.

- Terje har betydd veldig mye for meg. Han har fulgt utviklingen min nøye med all mulig statistikk siden jeg kom til Stavanger. Det har vært knallbra, og jeg er veldig takknemlig, sier Bystrøm til procycling.no.

Sammen har de lagt ned utallige treningstimer for å utvikle 22-åringens kapasitet.

- De er fullstendig dedikerte uansett opp- og nedturer. Det gjør det veldig kjekt å jobbe med dem, forklarer Flaten.

Alexander Kristoffs trener og stefar Stein Ørn stemmer i. Han har det siste året delt treneransvaret for Bystrøm med Flaten.

- Han har et veldig godt treningsgrunnlag for å takle overgangen til profflivet. Det som blir spennende er å se hvordan han absorberer konkurranser på et høyere nivå, sier Ørn til procycling.no.

Som Bystrøm selv beskrev overfor procycling.no tidligere tirsdag, er proffkontrakten et skritt på veien til å bli en best mulig syklist.

Det støttes av begge trenerne.

- Nå handler det om at han finner spisskompetansen han vil dyrke blant proffene. For øyeblikket er allroundegenskapene hans største styrke, han har et veldig bra sykkelhode.

- Hvordan bør han spesialisere seg?

- Jeg tror Sven Erik er en rytter for de største klassikerne. Han har noen avgjørende egenskaper for bakkeklassikerne som gjør at han kan ende opp i små grupper som kjemper om seieren og avgjøre derfra. Kuperte klassikere er nok hans beste terreng, svarer Flaten.

Likevel er det nok langt fram til at Bystrøm får kjempe fritt om topplasseringer i de største World Tour-rittene. Som stagiaire fra 1. august må han finne plassen sin i laget og jobbe seg til respekt.

- Med toårskontrakt blir det spennende å se hvordan han tar vare på muligheten. Det handler om at han hele tiden viser progresjon og at han utvikler seg slik at han er i en god posisjon også i 2016, forklarer Ørn.

Siden Bystrøm flyttet til Stavanger og ble tatt inn under Flatens vinger som førsteårs junior, har han dedikert seg til treningsprogrammet.

- Det har vært mye til tider, men vi har alltid fulgt planen. Både Terje og Stein har brukt mye tid på oss selv om de har familie og jobb i tillegg, forteller Bystrøm.  

Flaten og Ørn er trenere som forsøker å observere utøvernes trening vel så mye som de registrerer den. Det gjør dem trygge på at haugesunderen er klar for profflivet.

TRENINGSGRUPPA: Bystrøm (nærmest) har fått mye hjelp av treningsgruppa i Stavanger-området på veien til proffkontrakten med Katjusja. Her spurter han mot norgesmester Tormod Hausken Jacobsen på trening i 2011. Foto: Stavanger Sykleklubb
TRENINGSGRUPPA: Bystrøm (nærmest) har fått mye hjelp av treningsgruppa i Stavanger-området på veien til proffkontrakten med Katjusja. Her spurter han mot norgesmester Tormod Hausken Jacobsen på trening i 2011. Foto: Stavanger Sykleklubb Vis mer

- Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at han er sterk nok.

- Han kommer ikke til å falle gjennom. Det viktigste blir at laget forstår hva slags rytter han er, og at de bruker hans egenskaper til Katjusjas fordel, utdyper Flaten.

- Han har slåss i toppen i nesten alle UCI-ritt han kjørte i vår. Det er veldig sterkt av en så ung rytter å vise slik jevnhet. Han kommer til å være klar til å utvikle seg videre, konstaterer Ørn.

1.august er første dag Bystrøm kan trene i Katjusja-drakta.

14 dager senere sykler han etter planen Arctic Race of Norway for sin nye arbeidsgiver.

Da blir han historisk som den første rytteren utviklet av Øster Hus-Ridley som trår inn i proffenes rekker.

- Forhåpentligvis er dette starten på noe større. Det er det å vinne sykkelritt som er den store drivkraften, å bli proff var et mål på veien, sier Bystrøm til procycling.no.

Det kan også bli noe større for norsk sykkelsport.

Selv om Thor Hushovd legger opp etter årets sesong
, er det allerede nå klart at det kommer til å være flere norske proffer om ett år enn det er nå.

Det har Bystrøm og Holst Enger sørget for.

- Dette er en stor dag ikke bare for Stavanger og oss, men også for norsk sykkelsport. Team Joker har vært fantastiske gjennom alle år, men det er viktig at også de andre lagene viser at det går an å utvikle proffer, avslutter Ørn.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer