KONGEN: Petter Northug viste igjen enorm form, og vant suverent 30 kilometer fristil individuell start i Davos. Foto:  Rasmus Skaug / Dagbladet
KONGEN: Petter Northug viste igjen enorm form, og vant suverent 30 kilometer fristil individuell start i Davos. Foto: Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Han er verdens beste på alt, rett og slett

Petter Northug fullstendig suveren på 30 km intervall-start.

Vi fulgte løpet i langrennstudio!

DAVOS/OSLO (Dagbladet): - Vinner han dette løpet også, da begynner det virkelig å bli skummelt for de andre, konstaterte Bjørn Dæhlie overfor Dagbladet denne uka.

Skikongen slo fast at en seier på 30 kilometer intervallstart ville gjøre Petter Northug til en mer komplett skiløper enn han selv noen gang var.

Svaret fra Petter Northug kom i sporet i dag.

Nordmannen knuste all motstand, på en øvelse han aldri før har konkurrert i i verdenscupen, og der han ikke hadde en eneste rygg å henge seg på.

Soleklar seier
Etter en behersket åpning sugde nordmannen sakte, men sikkert, sekunder på tremila, og 5,5 kilometer før mål var Northug 43 sekunder foran nærmeste konkurrent.

I mål var Northug fantastiske 51,4 sekunder foran andremann Maurice Manificat.

- Jeg hadde en veldig god følelse. Beina var lettere enn de har vært noen gang før her i Davos. Jeg kunne bare gå på et billig gir og kontrollere. Det henger fryktelig høyt å vinne ei tremil her i Davos, sier han etter løpet.

- Formen var bra, så det kostet lite å gå fort oppover — og på toppen var det nesten full sprint hver gang. Jeg er 82 kilo og må bruke dem nedover. Det er min styrke, også i intervallstarter. Jeg merket at folk var stive på toppen. Dermed klarte de ikke å jobbe nedover, mens jeg jobbet godt, sier Northug.

Det lover godt foran Tour de Ski.

- Jeg kjenner formen er bedre enn i Kuusamo og Sjusjøen. Jeg leter fortsatt etter enda en lettere følelse, men jeg ligger bra an med tanke på Tour de Ski. Formen er så bra at jeg kan kjempe uten at det koster for mye på de første etappene.

Det råeste
NRK-ekspertene er (nesten) stumme av beundring.

- Han er verdens beste på alt, kort og godt, oppsummerer Thomas Alsgaard.

- Det er det råeste vi har sett av Petter Northug noensinne, sier Jann Post.

Lukas Bauer ble nummer tre, mens Martin Johnsrud Sundby ble nest beste nordmann på femteplass. Petter Eliassen ble nummer seks.