100 meter menn OL

Han er verdens raskeste mann

OL-debutant Lamont Marcell Jacobs overrasket og slo knockout på resten av 100-meterfeltet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Lamont Marcell Jacobs (26) fra Italia vant 100 meter-finalen i Tokyo på tiden 9.80. Han slo amerikanske Fred Kerley (9.84) og kanadiske Andre De Grasse (9.89).

Først i mai i år løp OL-debutanten Marcell Jacobs første gang under ti blank. Nå er han olympisk mester.

- Han var aldri i nærheten av dette i fjor, eller forfjor eller året før det, ropte NRKs Jann Post i kommentatorbua.

- Er det mulig da, sa han videre.

- Et ukjent navn for mange kanskje. Han har vært lenge i sprintsirkuset, men ikke på det skyhøye nivået han viser oss her, sa NRKs Vebjørn Rodal.

- Fantastisk

For første gang siden OL i 2004 ville vinneren av 100 meter for menn bli noen andre enn verdensrekordholder Usain Bolt (34) - som har løpt 9,58 som best og som innehar OL-rekorden på 9,63 (satt i 2012).

- Det er utrolig. Nå er jeg her, sier Jacobs om at han tar opp arven etter Bolt.

Og det var nesten umulig å spå vinneren på forhånd. For å vise hvor jevnt det var: Gullvinneren gikk videre fra semifinalen på tid, etter å ha blitt nummer tre (riktignok på en solid tid - 9.84).

- Jeg var ikke favoritten, jeg var ikke den folk trodde skulle vinne gullet, og det var fantastisk, sier Jacobs på pressekonferansen, og dermed antyder at han ikke følte noe press.

Italineren fikk også spørsmål på engelsk om den store utviklingen han har hatt over kort tid.

- Ok, jeg forsto dette spørsmålet uten oversettelse. Jeg tror det begynte for tre år siden. VI bestemte oss for å flytte til Roma, fordi treningen i Roma er lettere. Så satte vi sammen et støtteapparat. Jeg fikk mentaltrener, jeg fikk en kiropraktor og en helseekspert. Vi jobbet sammen som et lag og vi var likeverdige. Jeg begynte å vinne EM og forbedret meg mer og mer fram til i dag, da jeg vant gullmedaljen, sier Jacobs.

FINALE: Karsten Warholm er klar for finale på 400 meter hekk etter å ha vunnet sin semifinale på tiden 47,30. Video: Discovery+. Foto: Langsem. Vis mer

Jevnt felt

Det var før semiene ventet at medaljekampen ville stå mellom Trayvon Bromell, Andre De Grasse, Akani Simbine, Zharnel Hughes, Ronnie Baker, Fred Kerley, Lamont Marcell Jacobs og Yohan Blake - i det som var et svært jevnt felt på papiret.

Briten Hughes ble disket etter en tjuvstart - noe som selvfølgelig var veldig synd, ikke minst etter at han vant semifinaleheatet. Samtlige av de seks som kom i mål løp på under ti blank (Enoch Adegoke ble disket).

Bromell røyk ut på knappest mulig margin i semifinalen, da han tapte med én tusendel til Enoch Adegoke på samme tid (10.00). Yohan Blake røyk også ut.

I stedet overrasket kineseren Su Bingtian stort med en pangstart i heat tre og vinnertiden 9.83 (ny asiatisk rekord). I finalen endte han på sjetteplass med tiden 9.98.

Disse gikk videre fra semifinalen:

Heat 1:
Fred Kerley (9.96)
Andre De Grasse (9.98)

Heat 2:
Zharnel Hughes (9.98)
Enoch Adegoke (10.00)

Heat 3:
Su Bingtian (9.83)
Ronnie Baker (9.83)
Lamont Marcell Jacobs (på tid 9.84)
Akani Simbine (på tid 9.90)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer