Han er voksen nå

Dårlige dager for de som ikke liker Ronaldo. Dette er i ferd med å bli hans EM. Esten O. Sæther kommenterer.

SALZBURG (Dagbladet): Det er tid for å slappe av for de som ikke kan fordra Cristiano Ronaldo som fotballspiller. Litt fordi slike følelser i lengden gir få gleder, men mest fordi han er blitt for ordentlig og god til å følges med misnøye i resten av karrieren.

Ronaldo kom til dette mesterskapet midt i et bråk om klubbskifte han bare har stelt i stand selv, men på banen lager han uansett moro for alle. Da går det an å gjøre et unntak, la klubbtrøyene ligge og følge Portugal videre i EM.

Det kan bli en stund.

RONALDO spilte riktignok ikke noen stor helhetlig kamp mot Tsjekkia; det gjorde ikke lagkameratene heller. Desto mer spennende å se at de til sammen holdt i motgang. Det er det som har vært spørsmålstegnet før dette mannskapet. Portugals evne til å finne den lette, fine angrepsrytmen rundt Deco i medgang, er det ingen som har tvilt på. Dermot har mange vært usikre om laget egentlig tåler dårlige dager.

DET kom en mot Tsjekkia. Ikke av den helt elendige sorten, men såpass stokkete at det var vrient å se at dette er mannskapet som inneholder 4 av fotballens 10 beste vinger.

Det er trener Luiz Felipe Scolari som selv har rangert kantspillerne sine slik. Big Phil er ofte underholdende stor i kjeften, men denne lista er ikke så mye å mase om. Ronaldo, Simao, Ricardo Quaresma og Nani er bra nok uansett hvordan du setter opp resten av oversikten. Problemet mot Tsjekkia var bare at nettopp oversikten forsvant og det meste av det effektive kantspillet med den.

ETTER at Deco hadde løpt fram 1 - 0 via to vegger, en uheldig tsjekkisk tå og bøtter av flaks, ble Portugal straffet på sitt ømmeste punkt: Rommet bak venstrebacken Paulo Ferreira. Chelsea-spilleren er god offensivt, men forøvrig en slumsete forsvarer. Ferreira fikk en advarsel om det som skulle komme da høyrekanten Sionko slapp fri bak ryggen hans, men fortsatte å se mer på ball enn motspiller. Det ga en ny Sionko-visitt i bakrommet, corner og 1 - 1 på den vesle tsjekkerens modige heading utenfor førstestolpen.

Derfra og over en time lignet ikke Portugal sitt vanlige vakre jeg.

GLEM KLUBBTRØYENE: Det er på tide å slappe av for dem som ikke liker Ronaldo, skriver Esten O.Sæther. Foto: AFP
GLEM KLUBBTRØYENE: Det er på tide å slappe av for dem som ikke liker Ronaldo, skriver Esten O.Sæther. Foto: AFP Vis mer

DERIMOT lignet de en EM-vinner. Mesterne kommer sjelden med skjønnhet, og i motgangen rakk portugiserne å vise at de har spillerne som fär mye ut av lite.

Rett fra en ganske slengete kamp laget Ronaldo ett av turneringens fineste mål. Ikke på skjønnhetsfaktoren, men på kløkt. Sjekk bare hvordan han bevisst holdt igjen løpet sitt inn mot tsjekkernes straffefelt, mens Nuno Gomes trakk fire forsvarere til seg og Deco regisserte det som skulle komme. Det blir riktige fotballfilmer av slike taktiske oppvisninger. Kveldens Ronaldo-time handlet om hvordan skape rom for deg selv i angrep.

For Ronaldo handlet det om å hamre inn 2 - 1, få sitt første EM-mål og bekrefte at han stadig vokser som spiller.

AKKURAT det var kampens finale nok et tegn på. Da hadde Ronaldo for andre kamp pä rad overtatt kapteinsbindet fra Gomes, og viste at han skjønte hva det gjaldt.

Det var nye Ronaldo som i god scoringsposisjon rett foran keeper Cech spilte ballen til innbytter Quaresma i stedet for selv å lage 3 - 1. Verdens beste kantspiller er voksen nå. Alt dreier seg ikke lenger om ham. Om det ikke varer for alltid; det gjør det sjelden for noen av oss, holder det i hvert fall EM ut.

Da blir det trist å være sur på Ronaldo.

Han er voksen nå
KASTET DRAKTEN: Etter kampen ga Ronaldo vekk trøya til bestekompisen.