Han får 42 mill. for Ronaldo-overgangen

Bra driks for tidligere bartender.

STYRER BUTIKKEN: Det er Jorge Mendes som trekker i trådene, når noen av verdens beste spillere ønsker seg nye utfordringer. Her er han sammen med Cristiano Ronaldo, som nå forhandler med Real Madrid om de personlige betingelsene. Foto: STELLA PICTURES
STYRER BUTIKKEN: Det er Jorge Mendes som trekker i trådene, når noen av verdens beste spillere ønsker seg nye utfordringer. Her er han sammen med Cristiano Ronaldo, som nå forhandler med Real Madrid om de personlige betingelsene. Foto: STELLA PICTURESVis mer

||| (Dagbladet.no) Jorge Mendes (43) fikk fotballdrømmene sine knust da han som semiprofesjonell spiller ble vraket av flere portugisiske klubber for 20 år siden.

Fotballen ble lagt til side og han startet i stedet barer, nattklubber og en videobutikk i stedet.

De siste åra har han derimot slått seg opp som en av sportens mektigste, som rådgiver og agent for flere av de heiteste navnene i Europa.

Mangemillionær
Hans største klient er da også verdens dyreste fotballspiller, snart Real Madrid-klare Cristiano Ronaldo. Mens fjorårets verdensener figurerer i spaltene daglig, enten han spiller fotball, er på badeferie eller på en fest med Paris Hilton - jobber Mendes mer i det skjulte.

Ikke fordi det han gjør ikke tåler dagens lys, men fordi han styrer unna oppmerksomheten.

Derfor har de internasjonale fotobyråene bare noen få bilder av Jorge Mendes i sine arkiver, tatt enten gjennom et bilvindu eller i kveldsmørket - delvis skjult av Ronaldo.

Hans neste oppgave nå blir å forhandle fram kontrakten Ronaldo skal skrive under på i Madrid. Det spanske hovedstadslaget betaler Manchester United 824 millioner kroner og også Mendes får et ok innskudd på kontoen sin. Ifølge The Times får den portugisiske superagenten 42 millioner kroner for overgangen.

Og dette er bare den siste av flere overganger som har gjort Jorge Mendes til mangemillionær.

Traff første klient på pub
Agenten har fått kallenavnet «Blekkspruten», fordi han har en hånd på så mange overganger. Portugiseren dukket derimot ikke plutselig opp som en stjerne på overgangshimmelen, han har jobbet seg gradvis og smart inn blant de største spillerne og klubbene.

VERDENS DYRESTE: Cristiano Ronaldo er bare en signatur unna å bli Real Madrid-spiller, etter at spanjolene ble enige med Manchester United om overgangssummen. Foto: REUTERS
VERDENS DYRESTE: Cristiano Ronaldo er bare en signatur unna å bli Real Madrid-spiller, etter at spanjolene ble enige med Manchester United om overgangssummen. Foto: REUTERS Vis mer

Og hans agentkarriere, den startet faktisk på en pub.

Mendes møtte sin første klient, keeperen Nuno, på en bar i den lille byen Guimarães i 1996 - og hjalp ham til å få en kontrakt med Deporitvo La Coruña. Flere fikk høre om dette, og Mendes ble kjent som en døråpner.

Jorge Andrade var agentens første store klient og Hugo Vianas overgang til Newcastle for seks år siden var hans første utenlandssak.

De første åra jobbet han tett sammen med andre agenter, noe som førte til at navnet hans stadig ble mer kjent. Det største partnerkuppet hans var da han begynte å samarbeide med israelske Pini Zahavi - lenge rangert som verdens mektigste agent.

Fri adgang på spillerhotell
Det var etter dette Mendes virkelig slo seg opp i agentmarkedet. Sommeren 2004 satt han sammen med José Mourinho rundt forhandlingsbordet til Chelsea, og han framforhandlet landsmannens kontrakt med engelskmennene.

Siden har han omtrent bare hatt stjerner i sine rekker.

Ifølge The Independent er Mendes en person som snakker rett fra levra og ikke pakker inn budskapet, som er kjent for sin ærlighet. Han blir sett på som svært lojal og ifølge hans kolleger er han også dyktig til å tidlig se talenter.

Han har et svært godt rykte, ikke minst i det portugisiske miljøet - noe som var spesielt tydelig sist sommer. Da fikk han fri tilgang av landslagssjef Luiz Felipe Scolari til Portugals spillerhotell i Neuchâtel under EM. Der pleide han kontakt med spillerne - minst halve troppen sto på klientlista hans - og han benyttet også mesterskapet til å gjøre klar nye avtaler.

MEKTIG SELSKAP: Portugisiske Jorge Mendes leder agentselskapet Gestifute. Foto: GESTIFUTE
MEKTIG SELSKAP: Portugisiske Jorge Mendes leder agentselskapet Gestifute. Foto: GESTIFUTE Vis mer

Han rakk en svipptur til Milano, hvor han spikret Mourinhos kontrakt med Inter - og ikke minst brukte han mye tid på Ronaldo, som daglig ble koblet til Real Madrid. Det ble ikke noe av overgangen den sommeren, men på mange måter ble grunnlaget lagt de ukene.

Stjernestall
Etter EM sørget han for Scolaris managerovergang til Chelsea - og dermed hadde han verdens to best betalte klubbtrenere i sine rekker.

Mendes sluttforhandler ikke bare kontrakter for spillerne, han kan også økonomisk bidra til at overgangene kommer i havn.

Agenten bidro med penger og sikret seg eierandeler i Anderson, da brasilianeren kom til Porto. Da midtbanespilleren ble solgt videre til Manchester United for to somre siden fikk han ifølge London Evening Standard 42 millioner kroner av de overgangspengene Porto fikk fra engelskmennene.

Jorge Mendes har nå definitivt passert Pini Zahavi som fotballens mest mektige agent, og selskapet hans Gestifute har i tillegg til Ronaldo, Mourinho og Scolari, spillere som Ricardo Carvalho, Deco, Anderson, Nani og Ricardo Quaresma i stallen.

Ifølge nettstedet Football Industry er Gestifute fotballens mest verdifulle agentselskap, med rundt 75 spillere og managere i rekkene.

Derfor har Jorge Mendes nok å gjøre om sommeren. Mens spillerne koser seg med fargerike drinker på Rivieraen, finner han nye jobber til dem.

MOURINHO-AGENT: Jorge Mendes sørget for at José Mourinho kom til Chelsea og har også fulgt manageren videre i karrieren, til Inter. Foto: EPA
MOURINHO-AGENT: Jorge Mendes sørget for at José Mourinho kom til Chelsea og har også fulgt manageren videre i karrieren, til Inter. Foto: EPA Vis mer