GLAD LILLEBROR: Filip Ingebrigtsen vant 1500 meter- heatet sitt, og er klar for EM-finale.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLAD LILLEBROR: Filip Ingebrigtsen vant 1500 meter- heatet sitt, og er klar for EM-finale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Han fikk en skikkelig boost i dag, men jeg tar ham i finalen

Henrik Ingebrigtsen (25) om finaleduellen mot lillebror Filip (23).

AMSTERDAM (Dagbladet): Filip Ingebrigtsen jublet som han hadde vunnet EM da han løp inn til seier (3.40,25) i det første kvalifiserings-heatet på 1500 meteren i kveld.

Det er ikke så ofte du ser sindige Filip danse av glede. I dag viste han opptil flere dansetrinn.

HADDE KONTROLL: Henrik Ingebrigtsen kontrollerte seg greit til finale på 1500 meter. Finalen løpes lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
HADDE KONTROLL: Henrik Ingebrigtsen kontrollerte seg greit til finale på 1500 meter. Finalen løpes lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To heat seinere kom storebror Henrik og fikk presset seg noen få tideler foran. Henrik vant ikke heatet sitt, men hadde ingen problemer med å ta seg til lørdagens finale.

Der møter han en supermotivert lillebror stinn av selvtillit.

- Ja, hehe, han så skikkelig pigg ut i dag. Og han fikk en skikkelig boost av å vinne heatet sitt så kontrollert. Egentlig har Filip hatt det psykiske overtaket i hele sommer. Men jeg har slått ham hver gang vi har konkurrert.

- Det gjør jeg i finalen på lørdag også, sier Henrik på sedvanlig selvsikkert vis til Dagbladet.

Vondt «over alt»

Henrik Ingebrigtsen hevder at han ikke behøvde å ta i all verden for å kvalifisere seg på tida 3.39,66.

Men det er også tydelig at han ikke er i sitt livs aller beste form og at han må kjempe skikkelig for å være med i toppen.

- Jeg mista to måneder av oppkjøringa. I vår var det ganske ille, sier han, og sikter til hamstringen han har slitt med i lang tid. I tillegg plages han av ei betent tå som må opereres etter sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Dagbladet spør hvordan det går med hamstringen nå, får vi bare et «sånn passe»-tegn med hendene som svar.

- Men jeg tenker ikke på det når jeg løper. Jeg løper for medaljer både på 1500 og på 5000 her i EM. Jeg hadde ikke kunnet gjøre det om jeg ikke var nok i orden, sier Henrik, som likevel innrømmer at det nok blir ei pause etter sesongen for å få kroppen «på stell» igjen.

- Det blir nok det, bare synd det ikke passer med pappa-permen, ler han.

Han og samboer Liva Eie Børkja skal bli foreldre i vinter.

- Så sesongen er på mange måter reddet uansett hvordan resten av sommeren går, sier han.

Gamblet med høyden

I VM i Beijing i fjor, snublet Henrik Ingebrigtsen bokstavelig talt av forsøket på 1500 meter. Han var en hårsbredd fra i kveld også.

- Det var nære på. Jeg tror det var han tsjekkeren som var borte i meg, sier han og viser fram to ferske røde prikker på leggen.

- Der ser du merket etter piggene hans.

Han gambler litt selv også. Først i dag morges, klokka halv åtte, forlot Henrik Ingebrigtsen høydecampen i St. Moritz.

- Jeg ble en ekstra dag på grunn av at jeg skal løpe 5000 meter her i EM også, Og jeg løper ikke den bare for å delta. Jeg er innstilt på å kjempe for en god plassering, og ser ikke bort fra at jeg kan være med i medaljekampen, sier han.

Det løpet går søndag.

Men først er det finale på 1500 meter lørdag. Med to blad Ingebrigtsen på startstreken.