GLAD LILLEBROR: Filip Ingebrigtsen vant 1500 meter- heatet sitt, og er klar for EM-finale.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLAD LILLEBROR: Filip Ingebrigtsen vant 1500 meter- heatet sitt, og er klar for EM-finale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Han fikk en skikkelig boost i dag, men jeg tar ham i finalen

Henrik Ingebrigtsen (25) om finaleduellen mot lillebror Filip (23).

AMSTERDAM (Dagbladet): Filip Ingebrigtsen jublet som han hadde vunnet EM da han løp inn til seier (3.40,25) i det første kvalifiserings-heatet på 1500 meteren i kveld.

Det er ikke så ofte du ser sindige Filip danse av glede. I dag viste han opptil flere dansetrinn.

HADDE KONTROLL: Henrik Ingebrigtsen kontrollerte seg greit til finale på 1500 meter. Finalen løpes lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix
HADDE KONTROLL: Henrik Ingebrigtsen kontrollerte seg greit til finale på 1500 meter. Finalen løpes lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To heat seinere kom storebror Henrik og fikk presset seg noen få tideler foran. Henrik vant ikke heatet sitt, men hadde ingen problemer med å ta seg til lørdagens finale.

Der møter han en supermotivert lillebror stinn av selvtillit.

- Ja, hehe, han så skikkelig pigg ut i dag. Og han fikk en skikkelig boost av å vinne heatet sitt så kontrollert. Egentlig har Filip hatt det psykiske overtaket i hele sommer. Men jeg har slått ham hver gang vi har konkurrert.

- Det gjør jeg i finalen på lørdag også, sier Henrik på sedvanlig selvsikkert vis til Dagbladet.

Vondt «over alt»

Henrik Ingebrigtsen hevder at han ikke behøvde å ta i all verden for å kvalifisere seg på tida 3.39,66.

Men det er også tydelig at han ikke er i sitt livs aller beste form og at han må kjempe skikkelig for å være med i toppen.

- Jeg mista to måneder av oppkjøringa. I vår var det ganske ille, sier han, og sikter til hamstringen han har slitt med i lang tid. I tillegg plages han av ei betent tå som må opereres etter sesongen.

Når Dagbladet spør hvordan det går med hamstringen nå, får vi bare et «sånn passe»-tegn med hendene som svar.

- Men jeg tenker ikke på det når jeg løper. Jeg løper for medaljer både på 1500 og på 5000 her i EM. Jeg hadde ikke kunnet gjøre det om jeg ikke var nok i orden, sier Henrik, som likevel innrømmer at det nok blir ei pause etter sesongen for å få kroppen «på stell» igjen.

- Det blir nok det, bare synd det ikke passer med pappa-permen, ler han.

Han og samboer Liva Eie Børkja skal bli foreldre i vinter.

- Så sesongen er på mange måter reddet uansett hvordan resten av sommeren går, sier han.

Gamblet med høyden

I VM i Beijing i fjor, snublet Henrik Ingebrigtsen bokstavelig talt av forsøket på 1500 meter. Han var en hårsbredd fra i kveld også.

- Det var nære på. Jeg tror det var han tsjekkeren som var borte i meg, sier han og viser fram to ferske røde prikker på leggen.

- Der ser du merket etter piggene hans.

Han gambler litt selv også. Først i dag morges, klokka halv åtte, forlot Henrik Ingebrigtsen høydecampen i St. Moritz.

- Jeg ble en ekstra dag på grunn av at jeg skal løpe 5000 meter her i EM også, Og jeg løper ikke den bare for å delta. Jeg er innstilt på å kjempe for en god plassering, og ser ikke bort fra at jeg kan være med i medaljekampen, sier han.

Det løpet går søndag.

Men først er det finale på 1500 meter lørdag. Med to blad Ingebrigtsen på startstreken.