- Han fikk i hvert fall sagt at han var hetero

Homoleder om hetsen mot Jarstein.

(Dagbladet.no): RBK-keeper Rune Jarstein var skyteskive for enkelte Viking-supportere under søndagens treningskamp i Stavanger. Homotilrop hørtes fra tribunen i en hel omgang - og etterpå rådet Jarstein supporterne til å synge mer om sine egne.

- Dette er noe av det mest ekstreme jeg har hørt. Jeg tror absolutt Viking-supporterne kunne tjent på å synge litt mer om eget lag. Jeg takler det fint. Det gjør sikkert dama hjemme også, sa Jarstein til Rogalands Avis.

Leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, har forståelse for at Jarstein reagerte.

- Det er klart det ikke er hyggelig med sånne tilrop. Jeg kan forstå om han ble litt affisert av det. Han fikk sagt at han var hetero i hvert fall! Jeg beit meg merke i den, samtidig som jeg har forståelse for at man ikke vil bli tatt for å være noe man ikke er. Det er opp til ham hva han vil svare på hetsende utsagn. Det er viktig å ha gode heterofile støttespillere, om de så vil ha seg frabedt å bli kalt homofil. Jeg vil også ha meg frabedt å bli kalt heterofil, humrer Øyan overfor Dagbladet.no.

Mener Østenstad er foregangsfigur

Han er ikke overrasket over at «homo» brukes som skjellsord i 2008.

- Nei, jeg kan vel ikke lyve og si det. Det er ikke overraskende at det fortsatt er sånn. Jeg har spilt fotball i flere år, og vet hvordan garderobe- og tribunekulturen er. Homo er det mest benyttede skjellsordet, og sånn er det egentlig overalt i samfunnet, sier han til Dagbladet.no.

Øyan finner imidlertid flere positive sider i kjølvannet av sjikanen på Viking Stadion. I etterkant varslet sportsdirektør Egil Østenstad at han ville ta opp hendelsen med supporterne, og supperterleder Rune Oftedal var rask med å stemple synderne som «lavpannesupportere».

FIKK BEKLAGELSE: RBK-keeper Rune Jarstein ble oppringt av Vikings supporterleder, som beklaget hetsen under treningskampen søndag. Foto: SCANPIX
FIKK BEKLAGELSE: RBK-keeper Rune Jarstein ble oppringt av Vikings supporterleder, som beklaget hetsen under treningskampen søndag. Foto: SCANPIX Vis mer

Mandag ringte han også og ba Jarstein om unnskyldning.

- Jeg er veldig glad for å se reaksjonen fra Egil Østenstad og lederen for supporterklubben, som tar sterk avstand fra det som skjedde. Det har vi etterlyst før, at ledere kommer på banen. Jeg ser på det som et sunnhetstegn at lederen av supporterklubben så tydelig tar avstand fra å bruke homo som skjellsord. Og Østenstad er en foregangsperson, han var også ute i september i forbindelse med festivalen «Stavanger på skeivå», der han var klar på at dette var et problem som ikke kunne ignoreres, sier Øyan.

- Julekveld i Akersgata

Han mener også at prosjektet «Med idretten mot homohets», som frontes av LLH, Norsk Folkehjelp og Norges Idrettsforbund, har ført til økt oppmerksomhet rundt temaet seksuell diskriminering.

- Jeg mener det skal være nulltoleranse mot all form for hets, enten det handler om innvandrere, handikappede eller seksuell orientering. Da må klubbene ha et verdigrunnlag. Fotball ønsker å være et fristed for alle, men så lenge homo er et utbredt skjellsord, er det ikke det.

- Så hva mener du bør være konsekvensen av slik hets?

- Det er vanskelig å si hva slags sansksjoner det bør føre til. Det viktigste er det som skjer nå, at man går ut og tar avstand, og sier at «hei, dere driter dere ut».

- Dersom en tippeligaspiller sto fram som homofil, hvordan tror du responsen ville vært fra lagkamerater, tribunen og andre?

- Det er vanskelig å spå. Men det er klart det ville blitt mye fokus på det, mye medieoppmerksomhet og ståhei. Journalister ville elsket å få koblingen mellom kjendis og homo, da ville det nok blitt julekveld i Akersgata. Det er viktig for oss å si at vi ikke er så opptatt av hvem som blir den første åpne homofile. Vi vil heller snu det mot at klubbene er sitt ansvar bevisst, og viser at det er helt greit med homser i toppfotballen. Da tror jeg klimaet på sikt ville blitt så godt at vi ville fått den første åpne homofile fotballspilleren, sier han.

PS! Øyan fortalte til TV 2-nyhetene mandag at han er blitt drapstruet for andre gang. LLH-lederen har mottatt et brev, der avsenderen sier at han må holde seg unna TV-ruta om han ønsker å leve.

- Jeg blir sjokkert, redd og forbanna. Jeg vet det er på grunn av ekteskapsloven, og at de prøver å true oss til taushet på denne måten finner jeg meg ikke i, sier han.

ROSER ØSTENSTAD OG VIKINGS SUPPORTERLEDER:</B> Jon Reidar Øyan i LLH mener det er et sunnhetstegn at Vikings supporterleder tar så sterk avstand fra å bruke homo som et skjellsord.