HULKET AV GLEDE: Så stort er det å slå Norge i en semifinale i OL: FOTO:.  EPA/Marijan Murat.
HULKET AV GLEDE: Så stort er det å slå Norge i en semifinale i OL: FOTO:. EPA/Marijan Murat.Vis mer

Han fikk jentene som vant til å strigråte

Trefilov slo tilbake, og både han og de russiske jentene fortjente det.

NOEN ganger er det greit å si at motstanderen var best. Som for eksempel i natt da Russland stoppet den norske OL-dominansen i kvinnehåndball.

Det skjedde i en herlig kamp som inneholdt alt denne sporten har å tilby av fart, mot, trøkk og tilfeldigheter, og det var altså helt ok at ekstraomgangene endte med russisk seier.

Likevel var det russerne som strigråt. De stod i små grupper, lå utslått på parketten eller krabbet forvirret rundt på banen og hulket av glede. Den feiringen skal norsk håndball ta til seg:

TOPP SPILL: Målvakt Tatiana Erokhina og veteranen Irina Bliznova fulle av følelser etter en russisk praktkamp. FOTO: AP Photo/Ben Curtis.
TOPP SPILL: Målvakt Tatiana Erokhina og veteranen Irina Bliznova fulle av følelser etter en russisk praktkamp. FOTO: AP Photo/Ben Curtis. Vis mer
  • . Så dominerende har håndballjentene våre vært at det å slå dem i en avgjørende kamp presser fram de største følelsene.

Og sånn skal det være.

Stort finere idrett enn dette finner du selv ikke i et OL.

JEVGENIJ TREFILOV; den russiske veterantreneren som har hamret sammen dette nye russiske superlaget, gråt definitivt ikke. Men han må ha vært rørt et sted der inne bak maska.

For det har vært en lang reise tilbake til den tida i starten på 2000-tallet da kampen om kvinnedømmet i håndballen kokte ned til et spørsmål om hva som fikk fram den beste håndballen:

  • Var det utskjellingene til den storrussiske alfahannen Trefilov eller Marit Breiviks tålmodige pedagogikk for å få jentene selv til å ta ansvaret?

Over tid dro utvilsomt Breivik fra. Mens Russland og Trefilov stagnerte, kunne Marits assistent Thorir Hergeirsson overta som sjef på det norske landslaget og hente mesterskap etter mesterskap ut av den samme ledelsesfilosofien.

TYDELIG BESKJED: På sidelinja har Trefilov alltid vært ganske grei å tolke. FOTO: AFP.
TYDELIG BESKJED: På sidelinja har Trefilov alltid vært ganske grei å tolke. FOTO: AFP. Vis mer

RIVALEN Trefilov fikk derimot sparken. Da hang det en eim av størknet gammelmanns kommunisme etter ham på benken, og han gjorde ikke noe for å lufte den ut:

- Du kan si at jeg er en trener fra Sovjet-tida. Jeg ble opplært til at treneren måtte være hard i klypa for å holde orden på spillerne, forklarte han dengang:

- For mange unge har ordet «Sovjet» en dårlig, utdatert klang, men for min generasjon betydde det å være stolt av landet vårt, la han til.

den tida angret han på de få gangene han viste svakhet. For eksempel i VM i Paris da spillerne overtalte ham til å legge inn en overraskende fridag:

- Jeg lot dem gå på sightseeing og shopping, og hva hendte? Den neste dagen tapte vi nesten mot en nykommer. Du kan ikke opptre svakt overfor kvinner; spesielt ikke de russiske, konkluderte Trefilov kjekt.

DE stadig svakere resultatene gjorde at han mistet jobbet i 2012 samtidig som Thorir Hergeirsson og Norge spilte inn sitt andre OL-gull på rad. Allerede året etter var han imidlertid på plass igjen som landslagstrener etter å ha vunnet en avstemning i eksekutivkomiteen i det russiske håndballforbundet med knappe 5 mot 4 stemmer.

Det var starten på en reformert Trefilov som bevisst satte sammen et nytt, yngre lag med kvikke nok bein til å følge den farten som de norske jentene dominerte sporten med. Med den legendariske russiske hockeytreneren Viktor Tikhonov som forbilde, var det i seg selv en forlokkende oppgave å gjøre den litt trauste, fysisk bastante russiske kvinnehåndball både smidigere og mer underholdende.

Og han klarte det. Etter å ha feilet i et par mesterskap, har nye Russland vunnet alt i Rio på et imponerende, sportslig vis:

  • Slik russerne satte fart i skøytene under Tikhonov, presset Trefilovs jenter Norge på tempoet gjennom hele nattas kamp.

Til slutt ble det både flott håndball og OL-finale ut av det.

FOR håndballjentene blir det bronsefinale. Det er ikke noe dramatisk tilbakeslag. Stilmessig er Norge fortsatt forbildet, og laget har unge profiler som vil prege sporten i år framover.

I alt koket maktet også Thorir Hergeirsson å holde den faglige standarden på sidelinja som har gjort Norge til kvinnehåndballens dominerende nasjon. Det var en prestasjon.

På den måten blir ikke Russland best så lenge heller...