OL-YNDLING: OL-svømmeren Robel Kiros Habte har fått ros for å være annerledes. Men skulle han egentlig vært i OL, spør flere seg. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler 
OL-YNDLING: OL-svømmeren Robel Kiros Habte har fått ros for å være annerledes. Men skulle han egentlig vært i OL, spør flere seg. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

Han fikk publikum til å gni seg i øynene. Men hvordan kom han seg egentlig til OL?

Robel Kiros Habte (24) fra Etiopia.

PAPPA-KROPP? Slik beskrives Robel Kiros Habte i britiske aviser. Foto REUTERS/Dominic Ebenbichler
PAPPA-KROPP? Slik beskrives Robel Kiros Habte i britiske aviser. Foto REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

RIO (Dagbladet): Svømmere er kjent for å være gjennomtrente, men ikke alle i OL har kropper som 21 ganger OL-vinner Michael Phelps (31).

Robel Kiros Habte (24) fra Etiopia har derimot sjarmert flere med sin uortodokse svømmekropp. Eller «pappakropp», som britiske aviser skriver.

I storslåtte Olympic Aquatics Stadium var det nesten komiske scener. Nærmere 15 000 på tribunen måtte gni seg i øynene.

Det gikk nemlig ikke spesielt fort i Rio-bassenget for Etiopas OL-håp. Aviser som Daily Mirror, The Sun og Telegraph omtaler Habte som et friskt (tykt) pust blant verdens beste atleter. 24-åringen er blitt en yndling - fordi han er dårlig til å svømme.

OL-KONGE: Michael Phelps tok i går sitt OL-gull nummer 21. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM
OL-KONGE: Michael Phelps tok i går sitt OL-gull nummer 21. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Vis mer

I forsøksheatet på 100 meter fri var han i mål på 64.95 sekunder. Det var 17 sekunder dårligere enn bestetida til australske Kyle Chalmers (47.90). Etiopa-svømmeren var den eneste av de 59 utøverne som ikke klarte å svømme 100 meter på under ett minutt.

- Jeg ville gjøre noe annerledes for landet mitt. Derfor valgte jeg svømming. Alle løper i Etiopia. Ingen svømmer. Jeg ville ikke løpe, men jeg ville bli en svømmer, sier Habte, ifølge Reuters.

SJANSELØS I VANNET:  Robel Kiros Habte var ikke i nærheten av å komme videre fra forsøksheatet. Foto:  REUTERS/Dominic Ebenbichler
SJANSELØS I VANNET:  Robel Kiros Habte var ikke i nærheten av å komme videre fra forsøksheatet. Foto:  REUTERS/Dominic Ebenbichler Vis mer

President-far?

Men spørsmålet flere stiller seg er hvordan Habte kvalifiserte seg til OL i Rio..

Ifølge Reuters har det Internasjonale svømmeforbundet (FINA) gikk en spesialinvitasjon til Etiopia-svømmeren, ettersom det er lov til å tilby dette til land som er underrepresentert i øvelser.

Problemet er bare at Habte angivelig ikke engang er Etiopas beste svømmer.

Trolig har det derimot hjulpet at Habtes far, ifølge Reuters, er president i Det etiopiske svømmeforbundet.

Avslørt juks?

I en artikkel i The Guardian i dag hevder avisa å avsløre at flere svømmetider er blitt tuklet med i kvalifiseringen til OL. Dette gjelder 17 svømmere fra 16 forskjellige land.

Dette skal blant annet ha skjedd under et VM i russiske Kazan i 2015, der tider fra stevnet ikke stemmer overens med andre tider som er oppgitt. I tillegg er svømmetider fra andre stevner blitt registert i OL-forberedelsene - men ifølge The Guardian har aldri svømmerne deltatt på de aktuelle stevnene som tidene angivelig er hentet fra.

PS: The Guardian-artikkelen nevner ikke Habtes navn eller andre utøvere.

SIST: Robel Kiros Habte var den eneste i Rio som brukte over ett minutt på 100 meter fri. Foto: EPA/DAVE HUNT
SIST: Robel Kiros Habte var den eneste i Rio som brukte over ett minutt på 100 meter fri. Foto: EPA/DAVE HUNT Vis mer