Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen smørebom i Vinter-OL 2018

Han forsvant midt i OL-suksessen: Hvor ble det av Knut Nystad?

Lettere å klage enn å gi ros.

TUSEN TAKK: Smøresjef Knut Nystad og Marit Bjørgens ski- trollmann Perry Olsson i den norske smørebussen. Det var mange som hadde sitt å si til dem under et par vanskelige dager i Sotsji. Nå med suksess er det blitt ganske så stille. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
TUSEN TAKK: Smøresjef Knut Nystad og Marit Bjørgens ski- trollmann Perry Olsson i den norske smørebussen. Det var mange som hadde sitt å si til dem under et par vanskelige dager i Sotsji. Nå med suksess er det blitt ganske så stille. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I VINTER-OL har Norge akkurat vunnet mer i langrenn enn noen gang før, men det er jo bare som det skal være. Så lenge vi går fortest snakker nesten ingen om feil skivalg, smørebom eller talentløse smørere. I toppidrettens harde verden er det visst viktigere å jage etter sannheten når vi taper enn når vi vinner.

Men for en skinasjon som for tida helst vinner, er det i lengden en dårlig løsning. Derfor er det store spørsmålet etter denne OL-suksessen ganske enkelt:

- Hvor ble det av Knut Nystad?

For da norske løpere vant i Pyeongchang med gjennomgående svært gode ski på beina , var hovedmannen bak den gode gliden knapt å se utenfor løypa eller smøreboden. Han og hans arbeidskamerater var ikke store navn i strømmen av nyhetsmeldingene om de eventyrlige idrettsbragdene.

KNUT NYSTAD er norsk smøresjef ut denne sesongen. Sist ble han sett under Sotsji-OL for fire år siden. Etter et par nasjonalt blytunge smørebom der trengte du ikke å ty til etterlysningsplakater for å finne ham. Da var Nystad i noen dager landets mest utskjelte mann.

Det var en vond opplevelse som han seinere lettere rystet brettet ut på bloggen sin:

- Verden sto stille, det var ingen hendelser på denne planeten som var viktigere enn fenomenet SMØREBOM. Over natten var jeg og laget mitt portrettert som den mest forhatte gruppen i Norge. En ny vri i det mystiske kjærlighetsforholdet til langrennssmørerne utviklet seg i media - alle elsket å hate oss og alle hatet å elske oss. Vi ble beskyldt for å ødelegge for utøverne, skrev Nystad, og fortalte hvordan hverdagen ble forandret:

- Sinte hatere fikk utløp for sin aggresjon i sosiale media og noen begynte å sende sms og eposter hvor de med fullt navn, adresse og telefonnummer deklarerte hva de syntes om meg, laget, trenere og hva jeg/vi burde finne på etter OL. En stund lurte jeg på hvilken kriminell aktivitet jeg måtte ha deltatt i for å ha blitt mer forhatt.

har han vunnet, men får neppe noen flom av rosende sms'er eller e-mail i dagene framover. Det store norske skipublikummet er ikke skrudd sammen slik. Kanskje ikke du heller. For det er lettere å klage enn å rose.

Derfor denne ettertanken etter at den norske smøresjefen knapt ble hentet fram av noen andre enn takknemmelige løpere mens gullene gled inn under OL. Da drev han uansett og jobbet. Hver eneste dag under lekene gikk Knut trofast med de andre skitesterne fire, fem mil på ski rundt golfbanen i Pyeongchang for å finne ut av snøen.

Den snøen var forøvrig vrien. Snø er gjerne det, og denne lå på samme breddegrad som Athen mens det blåste inn med kuldegrader fra Sibir. Da hjalp det ikke helt fram at Knut Nystad og Felix Breitschädel; Olympiatoppens grundige fagansvarlige for teknologi, hadde latt ekspertgrupper analysere forholdene gjennom langvarige feltopphold og samlet alt av koreansk værdata minutt for minutt fra de siste fire årene.

Det kom uansett noen glipper.

ETTERPÅ er det mulig å se at Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby ikke hadde optimale ski på de to klassisketappene på stafetten, og så slet nok gutta med festet på 5-mila etter at de byttet ski. I det hele tatt var det en utfordring å få feste fordi snøen merkelig nok holdt seg svært tørr utover i vinterlekene selv når det midt på dagen ble stekende varmt.

Poenget er likevel at totalresultatet i forhold til konkurrentene var tilnærmet glitrende. Mens svenskene konkluderte med at de var akterutseilt i smøreboden og den nye russiske stjernen Dennis Spitsov syntes det var urettferdig at Johannes Høsflot Klæbo hadde så god glid under innspurten på stafetten, leverte laget til Knut Nystad helt jevnt.

Og enda viktigere for norsk toppidrett:

  • Dette var et resultat som var felles for alle skilagene våre i OL-løypene.

Det er forlengst slutt på tida da det var splittelse mellom smørerne på de ulike landslagene. Også utenfor langrenn har Knut Nystad fungert som en god lagbygger.

DENNE OL-suksessen kom med det felles glidprosjektet mellom langrenn, kombinert og skiskyting samlet under Olympiatoppen. Dette er en tung vitenskapelig satsing som har fulgt norsk skisport i et par tiår og kostet nær 15 millioner siden sist OL. Dette er altså høyteknologisk toppidrett kombinert med erfaringsbasert kunnskap fra de som står på døgnet rundt i smørebua.

Det er vårt største felles forsøk på å være verdensledende i det som mest av alt er norsk hverdagskultur. Sjelden har det forsøket fungert bedre enn under disse vinterlekene:

  • Alle de norske utøverne hadde god glid hver eneste dag.

Det er da det hadde vært ok å finne Knut Nystad.

Bare for å si takk for jobben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!