- Han ga virkelig alt for Norge

Jan Åge Fjørtoft rakk å bli kjent med sin største helt, Gunnar Sønsteby.

FREDSHELT: Gunnar Sønsteby var sentral i motstandskampen mot tyskerne under andre verdenskrig. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
FREDSHELT: Gunnar Sønsteby var sentral i motstandskampen mot tyskerne under andre verdenskrig. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Vi gir alt, alt for Norge», sang Drillos. For Jan Åge Fjørtoft fikk ordene et helt nytt innhold da han ble kjent med Gunnar Sønsteby.

- Jeg får helt frysninger når jeg tenker på det Gunnar Sønsteby gjorde i april 1940. Han var aldri i tvil, bare sto opp for det han trodde på. For selvstendighet og frihet. Han ga virkelig alt for Norge. En ekte helt, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Den tidligere landslagsspissen blir varm i stemmen når han snakker om selve pesonifiseringen av den norske motstandkampen under andre verdenskrig, som gikk bort i går - 94 år gammel.

Mannen og mytene Historieinteresserte Fjørtoft møtte «Kjakan» for første gang i januar 2008. Som manager i Lillestrøm inviterte han Sønsteby til å holde foredrag for spillerne i klubben.

Besøket på Åråsen skulle vise seg å bli starten på et vennskap. De siste årene har Fjørtoft ofte vært med på krigsveteranenes ukentlige fredagskaffe på Hjemmefrontmuseet på Akershus festning.

I januar var han blant gjestene da Sønsteby feiret sin 94. og siste burdag.

- Det som først fascinerte meg, var mannen og mytene. Det jeg først og fremst kommer til å huske, er at han var en utrolig raus mann, sier Fjørtoft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer