- Han ga virkelig alt for Norge

Jan Åge Fjørtoft rakk å bli kjent med sin største helt, Gunnar Sønsteby.

FREDSHELT: Gunnar Sønsteby var sentral i motstandskampen mot tyskerne under andre verdenskrig. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
FREDSHELT: Gunnar Sønsteby var sentral i motstandskampen mot tyskerne under andre verdenskrig. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): «Vi gir alt, alt for Norge», sang Drillos. For Jan Åge Fjørtoft fikk ordene et helt nytt innhold da han ble kjent med Gunnar Sønsteby.

- Jeg får helt frysninger når jeg tenker på det Gunnar Sønsteby gjorde i april 1940. Han var aldri i tvil, bare sto opp for det han trodde på. For selvstendighet og frihet. Han ga virkelig alt for Norge. En ekte helt, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Den tidligere landslagsspissen blir varm i stemmen når han snakker om selve pesonifiseringen av den norske motstandkampen under andre verdenskrig, som gikk bort i går - 94 år gammel.

Mannen og mytene Historieinteresserte Fjørtoft møtte «Kjakan» for første gang i januar 2008. Som manager i Lillestrøm inviterte han Sønsteby til å holde foredrag for spillerne i klubben.

Besøket på Åråsen skulle vise seg å bli starten på et vennskap. De siste årene har Fjørtoft ofte vært med på krigsveteranenes ukentlige fredagskaffe på Hjemmefrontmuseet på Akershus festning.

I januar var han blant gjestene da Sønsteby feiret sin 94. og siste burdag.

- Det som først fascinerte meg, var mannen og mytene. Det jeg først og fremst kommer til å huske, er at han var en utrolig raus mann, sier Fjørtoft.

Gjensidig respekt Respekt er også et ord Fjørtoft trekker fram. Sønsteby ble respektert av alle — akkurat som han selv respekterte og viste interesse for mennesker han møtte.

- Jeg husker godt han var ute på banen før en landskamp og fikk overrakt ei landslagstrøye med nummer 24 på ryggen. Mens spillerne gikk i garderoben for å gjøre seg klare, gikk Gunnar mot tribunen, og folk reiste seg nærmest i stram givakt, forteller Fjørtoft.

Fjørtoft trekker også fram krigsheltens tro på dagens unge.

Trodde på ungdommen - «Dagens ungdom» er jo et begrep som ofte brukes veldig negativt. Men Gunnar hadde en voldsom tro på ungdommen. Han mener unge i en tilsvarende situasjon ville reagert slik han selv gjorde i 1940. Fordi han trodde på ungdommen, fikk han også god kontakt med de unge. Han var ikke bare en helt for dem som husker krigen. Han var en helt for alle.

- Hva snakket du og han mest om?

- Ettersom jeg er godt over gjennomsnittet historieinteressert, snakket vi mye om krigen og hans opplevelser. Men han hadde et bredt engasjement og vi kunne snakke om mye, ikke minst idrett. Han var ofte på landslakamper og på Bislett for å se friidrett, sier Jan Åge Fjørtoft.

I SORG: Jan Åge Fjørtoft ble kjent med Gunnar Sønsteby da han var manager i Lillestrøm. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I SORG: Jan Åge Fjørtoft ble kjent med Gunnar Sønsteby da han var manager i Lillestrøm. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer