KJEMPEKREFTER: Først dro han fra Norge, Sverige og Tyskland, og i den såkalte «Hellner-bakken» kvittet finske Juha Lallukka seg med Italia også. - Hvor har den finnen hentet formen sin fra, da?, spurte NRK-ekspert Torgeir Bjørn på lufta. Bildegrab: NRK
KJEMPEKREFTER: Først dro han fra Norge, Sverige og Tyskland, og i den såkalte «Hellner-bakken» kvittet finske Juha Lallukka seg med Italia også. - Hvor har den finnen hentet formen sin fra, da?, spurte NRK-ekspert Torgeir Bjørn på lufta. Bildegrab: NRKVis mer

«Han går fra Norge! Hva er dette for noe?»

Slik reagerte NRKs langrennseksperter da doptatt finne sjokkerte på VM-stafetten.

(Dagbladet): Finsk langrennssport er rystet av nok en dopingskandale etter at det i går ble kjent at Juha Lallukka har testet positivt på veksthormoner.

Foreløpig er det ikke kjent hvilken dato han avla den positive prøven, men det er ikke unaturlig å mistenke at noe foregikk allerede under VM i Holmenkollen i mars.

Det var da 32-åringen for alvor gjorde seg kjent for det internasjonale skipublikummet, etter en råsterk stafettetappe og en 8. plass på femmila.

- Han så jo så slakk ut!
Foran stafetten var Lallukka regnet som det svakeste finske kortet, men han svarte med sterkeste etappetid av samtlige på tredjeetappen, der han gikk fra blant andre Tord Asle Gjerdalen og Anders Södergren. I tillegg gikk han ti sekunder raskere enn det Petter Northug gjorde på sisteetappen.

NRKs kommentatorer, Jann Post og Torgeir Bjørn, ble tatt helt på senga da Lallukka fikk stikke sammen med italienske Roland Clara to og en halv kilometer fra mål.

- Plutselig kvikner finnen litt til også, sier Post. 

-  Det er ikke bra at Lallukka er på annenplass. Han går fra Norge! Hva er dette for noe? roper sidekommentator Bjørn idet konkurrentene må slippe.

- Det er sensasjonelt at Lallukka følger (Roland Clara) opp der. Han så jo så slakk ut. Helt utrolig, sier de to kommentatorene.

I den siste, tungte motbakken før mål kvitter finnen seg også med italieneren, på stedet svenskene forsøkte å kalle «Hellner-bakken».

BLE TATT PÅ SENGA: Jann Post og Torgeir Bjørn ble meget overrasket over Lallukkas etappe. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .
BLE TATT PÅ SENGA: Jann Post og Torgeir Bjørn ble meget overrasket over Lallukkas etappe. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix . Vis mer

- Så er det plutselig Lallukka som går til. Dette er en bombe! Han er i ferd med å få ei luke ned til Italia, konstaterer Post.

- Hvor har den finnen hentet formen sin fra, da? spør Bjørn.

Ikke Mühlegg-takter
Overfor Dagbladet sier Post at de ikke mistenkte ham for doping der og da.

- Vi mistenkte ham aldri for det, men på det finske laget var han regnet for å være den svakeste. Og de hadde verdensmester Matti Heikkinen på sisteetappen. Derfor ble vi bra bekymret, for vi visste at han var i kalasform. Med Ville Nousiainen og Sami Jauhojärvi på de klassiske etappene hadde de i utgangspunktet tre veldig solide kort, mens Lallukka var det store spørsmålstegnet. Da også han viste seg å være i form ble vi alvorlig bekymret for gullet, sier Post.

Selv om finnens tredjeetappe var sterk, var den ikke så fryktinngytende at NRK-kommentatoren føler seg sikker på at han var dopet også på det tidspunktet.

- Jeg aner ikke om han var dopet da han gikk der, det er jeg fortsatt ikke sikker på. Han gikk ikke helt rått, liksom, det var ikke Mühleggtakter der han fløy opp bakkene og overhodet ikke kunne stivne. Men han overrasket positivt i forhold til hva han hadde vist tidligere, sier Post.

- Gjør du deg tanker om andre finner kan ha vært dopet i VM?

- Det blir urettferdig mot en mann som Heikkinen. Lallukka har stått utenfor landslaget og beskrives som en ensom ulv. Men det er synd for Finland som skinasjon, fordi de har et frynsete rykte. Når en ny finne blir tatt, tenker folk fort at det ikke er blitt ryddet ordentlig opp. Det er fryktelig synd om en ensom ulv skal rive ned det de har jobbet for. Det blir ikke letter eå dra inn penger til finsk skiidrett etter dette, sier han.

Matti Heikkinen måtte for øvrig tåle dopingspørsmål på pressekonferansen etter å ha vunnet gull på 15 kilometer klassisk, ti år etter den store dopingskandalen i Lahti-VM.

PARKERTE GJERDALEN: Fra å se sliten ut, rykker Lallukka fra Gjerdalen, Södergren og Franz Göring etter 7,5 kilometer. Bildegrab: NRK
PARKERTE GJERDALEN: Fra å se sliten ut, rykker Lallukka fra Gjerdalen, Södergren og Franz Göring etter 7,5 kilometer. Bildegrab: NRK Vis mer

- Det er på tide å sette strek over den episoden. Den ligger langt tilbake i tid. Jeg var ikke involvert på noen måte. Jeg håper mitt gull kan bidra slik at finsk langrenn kan satse hardere og bli mer profesjonell i og utenfor skisporet, svarte Heikkinen.

- Finske skiledere gruer seg
Post tror det som kan redde omdømmet til finnene denne gangen er at Lallukka sto utenfor landslaget.

- Det kan være avgjørende. Hadde han vært inne på landslaget og blitt tatt, ville saken vært enda verre.

- Hva tror du denne saken vil gjøre med verdenscuprennene i Kuusamo seinere denne måneden?

- Under forutsetning av at B-prøven er positiv, vil saken fortsatt eksistere da. Det kommer masse utenlandske journalister dit, for det er åpning i kombinert, hopp og langrenn. Og når man er i nærheten av masse finske kilder vil det være naturlig å lage saker om Finland og doping. Finske skiledere gruer seg nok litt til den helga, for i stedet for fokus på finske stjerner som Heikkinen og det positive som skjer, vil det bli fokus på doping, sier Post.

Lagkameraten mistenkte ikke noe
Sami Jauhojärvi, som gikk andre etappe under VM-stafetten i Oslo og dermed sendte Lalluka ut i stafettløypa, understreker det finnenes norske trener Magnar Dalen sa i går.

- Det er snakk om en enkeltutøver som ikke har vært med på landslagsvirksomheten siden VM i Oslo, sier Jauhojärvi til finske Hufvudstadsbladet.

Lalluka har sin beste verdenscupplassering fra mars 2005, da han ble nummer fire på 15 kilometer fristil i Lahti. Sist vinter viste han det den finske avisa betegner som «overraskende fin form» sist sesong ved å gå den raskeste etappen av samtlige løpere i VM-stafetten, bli nummer åtte på VM-femmila og seint i mars ta gull på femmila i det finske mesterskapet.

Men Jauhojärvi sier at det ikke vakte spesiell mistanke mot Lallukka.

- Nei, det vakte ikke noen tanker da, og det vekker ingen tanker nå. Det er hans sak, sier Jauhojärvi.

- Trening ga framgangen
Lallukka representerer nå skiklubben Kouvulan Hiihtoseura. Lederen for klubbens skiseksjon, Johnny Hamström, forklarer Lallukkas gode resultater slik overfor Hufvudstadsbladet:

TESTET POSITIV PÅ VEKSTHORMONER: Lallukka er tatt for det samme som Andrus Veerpalu. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
TESTET POSITIV PÅ VEKSTHORMONER: Lallukka er tatt for det samme som Andrus Veerpalu. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto Vis mer

- Juha sparer seg ikke når det gjelder trening, og når han nå har fått treningssystemene sine i balanse og utstyret fungerte, var det helt ventet at han tok et steg framover.

Klubblederen tror heller ikke en utøver på egen hånd kan dope seg på denne måten.

- Jeg tror ikke en skiløper på egen hånd kunne skaffet og dosert denne typen preparat. Det trengs noen andre som er mer inne i det, sier Hamström.