PODIEROMANTIKK: Den kinesiske stuperen He Zi vant sølv i stuping under OL i Rio. På podiet gjorde kjæresten noe som gjorde Zi til den store vinneren. Foto: Scanpix Vis mer

Han gikk ned på kne og fridde til sølvvinneren foran hele verden. Det gjør mange forbanna

- Definitivt ikke romantisk.

(Dagbladet): Allerede for en snau uke siden fikk de olympiske lekene i Rio sitt første frieri. Da Marjorie Enya gikk ned på kne foran samboeren Isadora Cerullo og fikk sitt ja foran en fullsatt rugbyarena.

I natt var det kinesiske Qin Kai som stjal showet da han fikk sitt «ja» fra sin kjære He Zi foran TV-kameraer som sendte seansen direkte over hele verden.

Den kinesiske stuperen hadde nettopp mottatt sølvmedaljen sin, men selv om tårene raskt dukket opp tok det lengre tid før et smil var på plass.

I etterkant av frieriet, som ble applaudert av hele arenaen, har meningene vært delte. Det skriver BBC.

FRIERI: Kai og Zi sammen etter frieriet under medaljeseremonien. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
FRIERI: Kai og Zi sammen etter frieriet under medaljeseremonien. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix Vis mer

Press?

I hjemlandet Kina, hvor slike særdeles offentlige frierier deles i det vide og det brede, er det flere som er skeptiske. Først og fremst på grunn av timingen til Kai.

- For en måte å legge press på henne, å fri til henne mens hele verden ser på at hun skal ta en så privat avgjørelse som kan endre livet hennes. Dersom hun takker nei, vil hun bli stemplet som et ondskapsfullt menneske av milliarder over hele verden. Det kan være maskert som romantisk, men jeg tolker det ikke slik, skriver Gu Yeyang på mikrobloggsiden Weibo.

En annen beskriver dette som et «pr-stunt», og at det er avtalt spill mellom de to for å bli «Kinas nye gullpar».

- Definitivt ikke romantisk

Det har heller ikke manglet på mediedekning av opptrinnet, og det er flere som peker på at Kai stjeler oppmerksomheten. Dette er tanker forfatteren Sunny Singh også har gjort seg.

- Dette er definitivt ikke romantisk. Dette er en kontrollmekanisme. En måte å si «du har kanskje vunnet OL-medalje, men det viktigste for deg er at du skal bli min kone», sier hun til den britiske rikskringkasteren.

- Se for deg at noen som Michael Phelps har vunnet en medalje, og at en kvinne gikk bort til ham og fridde. Alle hadde ledd av henne. Når menn har suksess, er det forventet at kvinner skal trekke til siden og heie fra bakgrunnen.

FRIERI: - Se for deg at noen som Michael Phelps har vunnet en medalje, og at en kvinne gikk bort til ham og fridde. Alle hadde ledd av henne. Når menn har suksess, er det forventet at kvinner skal trekke til siden og heie fra bakgrunnen, sier forfatteren Sunny Singh til BBC. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
FRIERI: - Se for deg at noen som Michael Phelps har vunnet en medalje, og at en kvinne gikk bort til ham og fridde. Alle hadde ledd av henne. Når menn har suksess, er det forventet at kvinner skal trekke til siden og heie fra bakgrunnen, sier forfatteren Sunny Singh til BBC. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix Vis mer

Anklager

Dagbladet skrev så sent som lørdag om hvordan flere av kommentatorene under OL blir anklaget for denne formen for mannssjåvinisme.

«Jeg tror hun til og med kan gå høyere enn menn», uttalte NBC-kommentatoren etter at USAs turnstjerne Simone Biles gjorde en fremragende innsats i skranken, skrev BBC.

Katie Ledecky ble hyllet som «den kvinnelige Michael Phelps» av Daily Mail.

En annen kommentator fikk det til å koke i sosiale medier da han omtalte kjæresten og treneren til Katinka Hosszu, vinneren av 400 meter medley fri for kvinner, som mannen bak suksessen, skriver Washington Post.

Chicago Tribune fikk også massiv kritikk da de omtalte Corey Cogdell, bronsevinneren i leirdueskyting, som «kona til Bears' lineman» på Twitter, skrev Telegraph.

SAMMENLIKNES: «Jeg tror hun til og med kan gå høyere enn menn», uttalte NBC-kommentatoren om Simone Biles. Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH/NTB Scanpix
SAMMENLIKNES: «Jeg tror hun til og med kan gå høyere enn menn», uttalte NBC-kommentatoren om Simone Biles. Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH/NTB Scanpix Vis mer

Menn som kommenterer

En studie publisert av Cambridge University Press har analysert språket i 160 aviser, magasiner og blogger.

De fant ut at menn hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å bli omtalt med ord som «stor», «sterk», «flott», «raskest», mens kvinner hadde større sannsynlighet for å bli beskrevet som «aldrende», «gravid» eller «ugift», skriver CNN.

- Nøkkelen er hvem som formidler. Så lenge det hovedsakelig er menn som kommenterer sport, kommer vi ikke unna at vårt grunnleggende blikk får de rareste utslag, sier Dagbladets sportskommentator, Esten O. Sæther.

Sæther har vært med på å forme Dagbladets sportsdekning i mer enn 30 år. Han mener norske kommentatorer stort sett er bedre enn mange av sine utenlandske kolleger, men at vi også her til lands har sett utslag av mannsjåvinisme i sportsdekningen.

- Vi vil være en refleks av et samfunn som har kommet langt i likestillingen, men det ligger der likevel. Vi ser det raskt om det er en tjukk kvinnelig keeper fra Angola, at det er annerledes enn om det er en tjukk mann, sier Sæther.

- Mitt livs store kjærlighet

Som sagt er det ikke mer enn en snau uke siden Enya fridde til Cerullo, og etter å ha kommet med en hjertevarm kjærlighetserklæring, fikk hun sitt «ja» og applaus fra hele arenaen.

- OL er kanskje over for meg, men nå skal jeg starte et nytt liv sammen med noen. Med en gang jeg fikk vite at hun skulle være med på laget, tenkte jeg at jeg måtte gjøre dette spesielt. Jeg vet at rugbytilhengere er fantastiske, og at de ville omfavne dette, sa Enya til BBC.

- Hun er mitt livs store kjærlighet, og jeg ville vise alle at kjærligheten seirer uansett.

Cerullo har både amerikansk og brasiliansk statsborgerskap. Paret, som har vært sammen i to år, bodde i USA, men flyttet til Rio for at Cerullo skulle ha de beste forutsetninger for å komme med på det brasilianske laget til OL på hjemmebane.

Mediedekningen av hendelsen var massiv, og så å si utelukkende positiv.

FRIERI: - Hun er mitt livs store kjærlighet, og jeg ville vise alle at kjærligheten seirer uansett, sa Enya til BBC etter at hun fridde til kjæresten. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix
FRIERI: - Hun er mitt livs store kjærlighet, og jeg ville vise alle at kjærligheten seirer uansett, sa Enya til BBC etter at hun fridde til kjæresten. Foto: AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix Vis mer